Florida'da Çöken Binada Ölü Sayisi 9'A Yükseldi

ABD’nin Florida eyaletinde 12 katli binanin kismen çökmesinin ardindan devam eden arama-kurtarma çalismalarinda 4 kisinin daha cansiz bedenine ulasilmasi ile hayatini kaybedenlerin sayisinin 9’a yükseldigi bildirildi. Binaya ait 2018 tarihli yapisal saha arastirmasi raporu yayinlandi.

Florida'da Çöken Binada Ölü Sayisi 9'A Yükseldi
ABD’nin Florida eyaletine bagli Miami Beach’in kuzeyindeki sahil kasabasi Surfside’da yer alan ve kismi çökme yasanan 12 katli Champlain Towers South Condo binasinda kurtarma ekiplerinin çalismalari devam ediyor. Miami-Dade Belediye Baskani Daniella Levine Cava son yaptigi açiklamada, arama-kurtarma çalismalari sirasinda ekiplerin 4 kisinin daha cansiz bedenine ulastigini ifade ederek, hayatini kaybedenlerin sayisinin 9’a yükseldigini bildirdi.

Cava, arama-kurtarma faaliyetlerine Israil ve Meksika’dan ekiplerinde katildigini ifade ederek, "Ihtiyaç duyulan herkes sahada ve isini yapiyor. Insanlari canli bulmak için çabalarimizi sürdürüyoruz" dedi.



Binaya ait 2018 tarihli yapisal saha arastirmasi raporu yayinlandi

ABD basininda, çökme yasanan binaya ait 2018 Ekim ayina ait yapisal saha arastirmasi raporu yayinlandi. Raporda, yaklasik üç yil önce bir mühendisin binanin havuz güvertesinin altindaki beton levhada yapisal hasar ve otoparkta bulunan "çatlama ve parçalanma" ile ilgili endiselere dikkat çektigi görüldü.

Raporda, havuz güvertesi ve giris tahrikinin altindaki su yalitimindaki hatanin "büyük yapisal hasara" neden oldugu öne sürülerek, su yalitim malzemelerinin ömrünü tamamladigi ve tamamen degistirilmesi gerektigine dikkat çekildigi yer aldi. "Basarisiz su yalitimi, bu alanlarin altindaki beton yapi levhasinda büyük yapisal hasara neden oluyor. Yakin gelecekte su yalitiminin degistirilmemesi, beton bozulmasinin boyutunun katlanarak genislemesine neden olacaktir" ifadeleri kullanilan raporda, su yalitiminin suyun tahliyesine izin verecek egimli bir beton levha yerine düz bir yapi üzerine serildigi belirtilmis.

Raporda ayrica, beton kolonlarda, kirislerde ve duvarlarda bol miktarda çatlama ve çesitli derecelerde kabarma gözlemlendigi ve bu hasarin bir kisminin küçük oldugu fakat beton bozulmalarinin çogunun zamaninda onarilmasi gerektigi ifade edilmis.

Binada bulunan 136 daireden 55’inin etkilendigi kismi çökme nedeni ile hala 156 kisiden haber alinamazken, binadaki çökmenin nedeni ise henüz bilinmiyor.
Kaynak: İHA