Dünyanin Tursusunu Kurduk

Türkiye’nin tursu ihracati 2020 yilinda yüzde 23’lük artisla 277 milyon dolara ulasarak tarihindeki en yüksek seviyeye ulasti. Türk tursu sektörü ihracat artis hizini, 2021 yili ocak-mayis döneminde de yüzde 24’lük artisla 88 milyon dolardan 109 milyon dolara tasidi. Vücutta bagisiklik sistemini güçlendirdigi için pandemi döneminde yildizi daha da parlayan tursuda 2021 yili sonunda 350 milyon dolar ihracat hedefleniyor. Ege Bölgesi, Türkiye’nin tursu ihracatindan yüzde 81’lik dilimle aslan payini aliyor.

Dünyanin Tursusunu Kurduk
Türk tursularina 2021 yilinda 106 ülkeden yogun talep geldigi bilgisini veren Ege Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi Baskani Hayrettin Uçak, Türkiye’nin zengin bitki çesitliliginin tursu sektörüne büyük olanaklar sundugunu, Türk ihracatçilarinin dünyanin en gelismis tursu üretim tesislerine sahip oldugunu, pandeminin de tursuya talebi artirdigini ve sektörde yogun bir üretim ve ihracat dönemi yasandigini dile getirdi. Türkiye’nin pandemiye ragmen 2020 yilinda 55 milyon ton taze meyve sebze üretimine imza attigina isaret eden Baskan Uçak, “Ege Bölgesi, ürün desenindeki çesitlilik ve zenginlik sayesinde Türkiye’nin tursu üretim ve ihracatinda açik ara lider konumda. 2020 yilinda Türkiye’nin gerçeklestirdigi 277 milyon dolarlik tursu ihracatinin yüzde 79’unu Ege Bölgesinden gerçeklestirdik. 2021 yilinda da Türkiye’nin 109 milyon dolarlik ihracatina 88,5 milyon dolarlik katki sagladik. Tursu ihracatinda Ege Bölgesinin payi yüzde 81’e ulasti. 2021 yili için Ege Bölgesinden 300 milyon dolar tursu ihraç etmeyi hedefliyoruz” diye konustu.



1,7 milyar dolar dövizi Türkiye’ye kazandirdi

Sezonunda ihtiyaç fazlasi üretim nedeniyle katma degere dönüstürülme imkani olmayan taze meyve ve sebzelerin tursu, konserve, salça, dondurma, közleme gibi metotlarla Türk meyve sebze mamulleri sanayicileri tarafindan katma degere dönüstürüldügünün altini çizen Uçak, meyve sebze mamulleri sektörünün isledigi ürünlerle iç piyasanin ihtiyacini karsiladigi gibi 2020 yilinda yaptigi ihracatla 1,7 milyar dolar dövizi Türkiye’ye kazandirdigini sözlerine ekledi.

Tursu ihracatinda biber tursusu lider

Türkiye’nin tursu ihracatinda ilk siranin sahibi 51,5 milyon dolarlik tutarla biber tursulari olurken, ikinci sirada 45 milyon dolarlik döviz getirisiyle kornison tursusu yer aldi. Diger sebzelerden yapilan tursularin ihracati da 12 milyon dolari asti. Türk tursu sektörü kornison, biber, lahana, karnabahar, domates, badem, mantar, pancar, sogan, sarimsak, tropikal meyveler basta olmak üzere 30’un üzerinde sebze ve meyvenin tursusunu gerçeklestiriyor.

Türk tursusunu en çok Almanya talep etti

2021 yilinin ocak-mayis döneminde, 3 milyonu askin Türk’ün yasadigi Almanya, Türkiye’nin tursu ihracatinda 29,5 milyon dolarlik taleple ilk siranin sahibi olurken, Hollanda’ya 15,6 milyon dolarlik tursu ihraç ettik. Amerika Birlesik Devletleri’ne ise 12,4 milyon dolarlik tursu gönderdik.
Kaynak: İHA