Uzmanlar 2021 TYT Sinavini Degerlendirdi

Ugur Okullari Sinavlar ve Yayinlardan Sorumlu Genel Müdür Yardimcisi Adil Kurt ve Lise Akademik Kurulu, ögrencilerden alinan bilgilere göre YKS’nin ilk oturumu olan TYT’yi degerlendirdi.

Uzmanlar 2021 TYT Sinavini Degerlendirdi
Yüksekögretim Kurumlari Sinavi’nin (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) bugün gerçeklesti. TYT’ ye 2 milyon 607 bin 903 aday basvurdu. Tüm yurtta saat 10:15’te baslayan sinav, tek oturumda 135 dakika sürdü. TYT’de adaylara 40 Türkçe, 40 Matematik, 20 sosyal Bilimler (Din Kültürü Ahlak Bilgisi dersinden muaf ögrenciler için ekstra 5 Felsefe), 20 Fen Bilimleri sorusu soruldu. Sosyalde 5 Tarih, 5 Cografya, 5 Felsefe ile 5 Din Kültürü Ahlak Bilgisi; Fen Bilimlerinde ise 7 Fizik,7 Kimya, 6 Biyoloji sorusu yer aldi.

27 Haziran Pazar günü ise YKS ikinci oturumu Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve YKS üçüncü oturumu Yabanci Dil Testi (YDT) uygulanacak.

Ugur Okullari Sinavlar ve Yayinlardan Sorumlu Genel Müdür Yardimcisi Adil Kurt ve Lise Akademik Kurulu, ögrencilerden alinan bilgilere göre YKS’nin ilk oturumu olan TYT’yi degerlendirdi.

“Matematik testi zordu”

Ugur Okullari Sinavlar ve Yayinlardan Sorumlu Genel Müdür Yardimcisi Adil Kurt yapmis oldugu degerlendirmede sunlari söyledi;

“2021 TYT, ÖSYM formatina ve MEB müfredatina uygun bir sekilde gerçeklestirilmistir. Sinav kapsaminin, MEB müfredatina uygun hazirlandigi görülmüstür. Türkçe ve tarih dersi sorularinin tüm kademelerden, felsefe dersi sorularinin 10. sinif kademesinden, diger derslerin ise 9. ve 10. sinif kademesinden oldugu görülmüstür.

Matematik testindeki sorularda temel bilgiler sorgulanmis; ögrencinin soruyu ilk okumada anlayip matematik bilgisi ile yorumlamasi ve ögrencilerden hatasiz islem yapmasi istenmistir. Geometride modelleyerek geometriksel düsünmeyi ön plana çikaran sorular yer almistir. Matematik testi ögrencilere zor gelmis ve ögrenciler bu sorulari yetistirmekte zorlanmislardir.

Türkçede paragraf, sözcükte anlam, cümlede anlam konulari üzerinden ögrencilerin okuma, anlama ve yorumlama becerileri agirlikli olarak sorgulanmistir. Bu sorularin metinlerinin geçen senelere oranla daha kisa oldugu görülmüstür.

Sosyal Bilimlerde tüm bölümlerden orta kolaylikta, bilgiyi yorumlayan sorular sorulmustur. Fen Bilimleri testinde temel bilgileri sorgulayacak sekilde sorgulama yapilirken Fizik testinde günlük hayatla iliskilendirilen olaylar üzerinden sorgulama yapilmistir.

Tüm derslerde TYT formati olan dogru okuma, dogru düsünerek yorum yapabilme ve zamani iyi kullanarak hatasiz islem yapma yetkinlikleri ölçülmüstür.”

Ugur Okullari Lise Matematik Akademik Kurul Üyesi Nilda Yüksel ise; “Matematik ve geometri sorulari 9. ve 10. sinif konularini kapsamaktadir. Matematik sorulari okudugunu anlayabilme, mantiksal akil yürütme, matematiksel olarak ifade etme ve matematiksel isleme yöneliktir. Ögrencilerimiz geçmis yillardan farkli olarak kolayca çözülebilecek sorularin var oldugunu ancak paragraf olarak düzenlenmis sorularin dikkatli okunmasi gerektigini ve bu sorularda zaman kaybettiklerini belirtmistir. Geometri sorulari çogunlukla modelleme ve hikayelestirme kurgusuyla hazirlanmis; geometriksel düsünme becerisini ölçen, denklem kurup çözümleme gerektiren nitelikte olup zorlandiklari sorular olmustur” dedi.

“Paragraf sorulari 2020 TYT’ye oranla daha kisa metinler”

Ugur Okullari Türk Dili ve Edebiyati Akademik Kurul Üyesi Cevdet Eyüboglu, “Türkçe sorularinda agirlik yine okuma ve okudugunu anlayip yorumlama üzerinedir” diyerek söyle devam etti;

“Sinavda ögrencilerimizden aldigimiz duyumlara göre 7 soru dil bilgisi iken geriye kalan sorular paragraf, cümlede anlam ve sözcükte anlam sorularindan gelmistir. 2021 TYT’ deki dil bilgisi sorulari 2020 TYT’den farkli olarak daha az sayida sorulmus. Anlam bilgisi olarak tanimladigimiz sorularda kullanilan dilin yalin olmasi sorularin çözülebilirligini artiracaktir. Paragraf sorularinin 2020 TYT’ye oranla daha kisa metinlerden seçildigi belirtilmistir. Bu sorulardan birkaç tanesinde çeldiricilerin güçlü oldugu ögrencilerimizden gelen ilk görüslerdendir. Sorulan dil bilgisi sorularinda ayni soruda birden çok kazanimin yoklanmis olmasi ögrencilere zaman kaybettirmis olabilir ancak bu sorularin da zor olarak nitelendirilecek tarzda sorular olmadigi görülmektedir.”

“Düzenli çalisan ögrencilerin basari orani yüksek olacaktir”

Ugur Okullari Fizik Akademik Kurul Üyesi Volkan Alpay da, “2021 TYT’ de fizik sorulari ögrencilerimizden aldigimiz bilgilere göre MEB’ in yayinlamis oldugu kazanimlar çerçevesinde temel düzeyde fizik bilgilerini günlük hayattaki örnekleri üzerinden soran, bilgiyi kullanma ve yorumlama becerisini ölçer nitelikte oldugu görülmektedir. 9. ve 10. sinif müfredatlarina uygun, islemlerden arindirilmis, okuma ve yorumlama üzerinden sorulan sorularin belli konularda birikmedigi mümkün oldukça tüm müfredata dagitildigi söylenebilir. Bu açidan sinava düzenli çalisan ögrencilerde basari orani yüksek olacaktir” seklinde konustu.

“Normal düzeyde bilgi agirlikli”

Kimya sorulari ile ilgili Ugur Okullari Kimya Akademik Kurul Üyesi Bedrettin Boyacigil, “Kimya sorulari geçen yil oldugu gibi 4 tane 9. siniftan 3 tane 10. sinif müfredatinda yer alan konulari tarayacak sekilde hazirlanmis ve yine önceki yillarda oldugu gibi temel bilgileri sorgulayacak sekilde sorulmustur. Beklenilmeyen bir soru yoktur. Sinavda, müfredatta 11. sinifta okutulurken 4 yil önce 10. sinifa kaydirilan ve bu yil sinava giren ögrencilerin 10.sinifta okuduklari ‘Kimyanin Temel Kanunlari ve Kimyasal Hesaplamalar’ ünitesinden de bir soru bulunmaktadir. Ögrenciler sorularin ifadesinin net ve anlasilir oldugunu belirtiyor. Ayrica sorularin normal düzeyde bilgi agirlikli oldugunu ve çalismalarinin sonucunu iyi bir sekilde alacaklarini ifade ediyorlar” dedi.

Biyoloji TYT testi oldukça kolay”

Ugur Okullari Biyoloji Akademik Kurul Üyesi Asuman Kiliç da, “2021 TYT Fen Bilimleri testine ait Biyoloji sorulari 9. ve 10. sinif müfredatini kapsamaktadir. Testte yer alan 6 sorudan üç tanesi 9. sinif, üç tanesi 10.sinif müfredatina aittir. Toplam alti üniteyi kapsayan TYT Biyoloji müfredatina ait her ünite sorgulanmistir. Biyoloji TYT testinin oldukça kolay, temel bilgi düzeyinde ve beklenilen formatta oldugu görülmüstür. Ögrenciler sürpriz bir soruyla karsilasmamistir. Biyoloji sorularinin ortaögretim kazanimlari ile uyumlu oldugu ve soru formatinin TYT’nin uygulandigi geçmis yillar ile benzer oldugu görülmüstür. Sorularin temel kazanim düzeyinde, nitelik ve kapsam olarak ÖSYM formatina uygun ve zorluk derecesinin ortanin altinda oldugu düsünülmektedir” ifadelerine yer verdi.

“Sorularin ünitelere göre dagilimi dengelidir”

Ugur Okullari Cografya Akademik Kurul Üyesi Davut Gürler ise cografya sorulari için sunlari dedi; “Cografya sorulari, beklendigi gibi 9. ve 10. sinif ortak müfredatini ve ünitelerini kapsamaktadir. 9.sinif kazanimlarindan 2, 10.sinif kazanimlarindan 3 soru yöneltilmistir. Sorularin ünitelere göre dagilimi dengelidir. Düzenli olarak çalisan, harita ve cografya okuryazarligi gelismis olan ögrencilerin rahatlikla çözebilecegi sorular yöneltilmistir. Ayrica ögrencilerden aldigimiz duyumlara göre tartismali herhangi bir soru bulunmamaktadir.”

Tarih sorulari için Ugur Okullari Tarih Akademik Kurul Üyesi Zeynep Ergün ise, “Tarih sorulari müfredata uyumlu olup ögrencinin yorum yapmasini saglayacak paragraf agirlikli sorular sorulmustur. Ögrencinin bilgiyi dogru bir sekilde yorumlayip analiz etmesini ölçen bir sinavdir. Sorular daha önceki TYT’ler gibi tüm sinif düzeylerinden gelmistir. Sinavda resim, sekil, grafik gibi içeriklere yer verilmemistir. Sorularda açik, net ve anlasilir bir dil kullanilmistir. Sinav; alanina hakim olan, soru kökünü dogru okuyan, temel kavramlari dogru yorumlayarak akil yürüten ve düzenli çalisan ögrencilerin kolaylikla yapabilecegi nitelikte olup orta düzey zorluk seviyesindedir” dedi.

Ugur Okullari Felsefe Akademik Kurul Üyesi Gülay Ataç da, “Felsefe sorulari TYT’nin genel yapisina uygun olarak paragrafi dikkatli ve dogru okuma becerisini, ardindan da bilgiye dayali yorum gücünü ölçmeye yöneliktir. Sorular müfredata uygundur. Sorularin ifade biçimi açik ve anlasilir olup orta düzeyde bir zorluk içermektedir. Felsefenin temel kavramlarini bilmeyi ve bunlara dayanarak akil yürütüp yorum yapmayi gerektiren bir sinavdir” seklinde konustu.

Son olarak Ugur Okullari Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Akademik Kurul Üyesi Muhammed Yasin Bekir yapmis oldugu degerlendirmede, “Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorulari MEB müfredati dahilinde olup ögrencinin okuma, anlama ve yorum yapabilme becerilerini ölçmeye yönelik tarzda hazirlanmistir. Bu sinavda basarili olmak isteyen bir ögrencinin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersine ait temel konu ve kazanimlara hakim olmasi gerekmektedir. Sinavdaki sorularin zorluk dereceleri ise kolay ve orta düzeydedir” dedi.

Kaynak: İHA