Teknelerin Çapa Ve Zincirleri 'Akdeniz'in Akcigeri' Olarak Bilinen Deniz Çayirlarina Zarar Veriyor

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoglu: 'Akdeniz'in akcigeri olarak bilinirler ancak ben posidonyalara (deniz çayiri) 'denizlerin biyolojik aritma fabrikalari' diyorum. Denize giren elementleri besin olarak kullanirlar ve çevre kirliligini yok ederler' 'Tekne çapalari posidonyalari köklüyor, zincirleri ise eziyor. Dalis yaptigimiz koylarda çöllesmenin basladigini gördük ve çok üzüldük'

SÜLEYMAN ELÇIN - Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoglu, teknelerin çapa ve zincirleri nedeniyle "Akdeniz'in akcigeri" olarak bilinen posidonyalarin (deniz çayiri) büyük oranda azaldigini bildirdi.

Prof. Dr. Gökoglu, kentte tekne faaliyetlerinin yogun oldugu Alanya, Side, Konyaalti ve Kemer'de ögrencileriyle yaptigi arastirma ve egitim dalisinda Akdeniz endemigi olan posidonya çayirlarinin gelisimini inceledi.

Gökoglu, çikarilmasi ve koparilmasi yasak olan posidonya çayirlarina teknelerin çapa ve zincirlerinin verdigi zarari görüntüledi. Birçok posidonya çayirinin çapalar nedeniyle köklendigine sahit olan Gökoglu, "Akdeniz'in akcigeri" olarak bilinen posidonya çayirlarindaki balik ve deniz canlilarinin hareketligini de görüntüledi.

Gökoglu, AA muhabirine, posidonya çayirlarinin Akdeniz ve Ege kiyilarinda yayilim gösterdigini söyledi.

Posidonya çayirlarinin köklü bitkiler olduguna isaret eden Gökoglu, "Akdeniz'in akcigeri olarak bilinirler ancak ben onlara 'denizlerin biyolojik aritma fabrikalari' diyorum. Denize giren elementleri besin olarak kullanirlar ve çevre kirliligini yok ederler. Akdeniz ve Ege için önemli bir sans." dedi.

- "Tekne çapalari posidonyalari köklüyor"

Çayirlarin denize sürekli oksijen sagladigina dikkati çeken Gökoglu, "Baliklarin yavru biraktigi, gizlendigi önemli bir alan. Baliklarin nesli için çok önemli. Hatta baliklar için besin kaynagi. Posidonyalar deniz içindeki erozyonu da önlüyor." diye konustu.

Deniz ekosistemi için büyük önem tasiyan posidonya çayirlarinin insan faktörlü nedenlerle yok olma tehlikesi ile karsi karsiya olduguna isaret eden Gökoglu, "Teknelerin yanlis çapalamasi nedeniyle büyük oranda azaldilar. Tekne çapalari posidonyalari köklüyor, zincirleri ise eziyor. Dalis yaptigimiz koylarda çöllesmenin basladigini gördük ve çok üzüldük. Önceden ekin tarlasi gibi olan yerlerde az sayida çayira rastladik. Bu çayirlar yüzlerce yildir bu koylara kök salmis ve denizi besliyordu." ifadelerini kullandi.

Turizmin Antalya için önemli oldugunu ve tekne turlarinin devam etmesi gerektigini dile getiren Gökoglu, "Ancak bu tekneler zincir atmamali. Kaziklama ya da tonozlama sistemi yapilmali. Tekneler buralara baglanmali." degerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA