(ÖZEL) 40 Derecede Caretta Nöbeti

Caretta carettalarin yumurtlama dönemi sebebiyle yuvalama alanlarinda çevrecilerin nöbeti devam ediyor. DEKAFOK Baskani Seher Akyol, 40 dereceyi bulan yakici günes altinda caretta caretta yuvalarinin bulundugu bölgede yuvalarin zarar görmemesi için nöbet tutuyor. Önceki aksam bir aracin caretta yuvalarindan bir tanesinin üzerinden geçerek yumurtalari ezdigini belirten Akyol, bunu yapanlarin gerekli cezayi almalari için ne gerekiyorsa yapacaklarini söyledi.

(ÖZEL) 40 Derecede Caretta Nöbeti
Deniz Kaplumbagalari Akdeniz Foklari Kum Zambaklari Koruma ve Yasatma Dernegi (DEKAFOK) Baskani Seher Akyol, caretta caretta yuvalarinin yogun olarak bulundugu Manavgat ilçesi Bogaz-Mendirek mevkisinde yuvalarin zarar görmemesi ve çöp atilmamasi için iki aydir nöbet tutuyor. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden ve 40 dereceyi bulan yakici sicakta yuvalar arasinda devriye gibi gezen Akyol, yuvalarin zarar görmemesi için gerekirse 50 derecede bile gönüllülerle birlikte nöbete ve çevreyi temizlemeye devam edeceklerini söyledi.



Yuvanin üzerinden geçtiler

Önceki gece su sporlari merkezinden bir kisinin kendisini aradigini ve bir yuvanin üzerinden araç geçtigini söyledigini belirten Akyol, "Bu yil aldigimiz önlemler ve otellerimizin de duyarliligi sayesinde her sey yolunda giderken bu olay bizleri çok üzdü. Geldigimde yuvadaki yumurtalarin kirilmis oldugunu yuvanin yok oldugunu gördüm. Maalesef, karanliktan dolayi aracin plakasi alinamamis. Yine de jandarmaya sikayette bulunduk. Vatandaslarimizi duyarli olmaya çagiriyoruz” dedi.



Bu yil hedef 80 bin yavru caretta

65 kilometrelik Manavgat sahilinde geçtigimiz yil 62 bin dolayinda yavru carettanin denizle bulustugunu belirten DEKAFOK Baskani Seher Akyol, "Bu yil Kaymakamimiz, Belediye Baskanimiz ve otellerimizle yaptigimiz isbirligi sayesinde daha fazla caretta sahillerimize yumurta birakti. Bu yil 80 bin dolayinda yavruyu denizle bulusturmayi hedefliyoruz. Bu bir rekor olacak. 10 Temmuz tarihinden itibaren yavrular yumurtadan çikip denize ulasacak” dedi.

Kaynak: İHA