Hastanede Doktor, Lavanta Bahçesinde Çiftçi

Çukurova Üniversitesi Tip Fakültesinde görevli Prof. Dr. Mehmet Inal, meslegini icra etmenin yani sira Nigde'de 160 dönüm araziye diktigi lavanta bahçesiyle üretime katki sagliyor Prof. Dr. Inal: 'Nigde'de lavantanin yetistigini görürlerse buranin lavantayla dolacagini düsünüyorum. Bu da buranin turizmine, sehirdeki restoranlardan otellere, ulasim sektörüne kadar Nigde'nin kalkinmasina katkida bulunacaktir'

ABDULLAH ÖZKUL - Çukurova Üniversitesi Tip Fakültesi Radyoloji Ana Bilim Dali Girisimsel Radyoloji Uzmani Prof. Dr. Mehmet Inal, mesleginin yani sira Nigde'de 160 dönüm arazide lavanta yetistiriyor.

Radyoloji uzmani 58 yasindaki Inal, 2017 yilinda hem emeklilige yatirim hem de ekonomiye katki saglamak amaciyla Bor ilçesine bagli Bereke köyünde 160 dönüm alana lavanta fidesi dikti.

Ekonomik boyutta bu sene verim almaya baslanan tarlada organik ürün yetistiren Inal lavanta yagi, suyu, sabunu, bali gibi ürünleri internet üzerinden ve tarladan satiyor.

Prof. Dr. Inal, AA muhabirine, tarlada iki tür lavanta yetistirdiklerini söyledi.

Bu iki türün tibbi, kozmetik, temizlik, kolonya, sampuan, sabun gibi farkli kullanim alanlari oldugunu belirten Inal, "Çiftlikte lavanta yagini çikarttigimiz ünitemiz var. Çiçekler hasat edildikten sonra damitma kazanlarina tasiyoruz. Burada bitkinin yagi ve suyu çikartiliyor. Bu ham maddeleri toptan ve perakende olarak satisa sunuyoruz." dedi.

Inal, bu yil ya da seneye lavanta yaginin yarisini yurt disina göndermeyi planladiklarini aktardi.

Lavanta bahçesini ilk defa bu yil turizme açtiklarini anlatan Inal ziyaretçilerin, gelin ve damatlarin fotograf çekinebildigini bildirdi.

- Lavanta bali üretimi

Türkiye'nin üçüncü büyük lavanta bahçesine sahip olduklarini dile getiren Inal sunlari kaydetti:

"100 kilogram yas bitkiden 1-1,5 kilogram lavanta yagi çikiyor. Organik tarim kurallarina uygun üretim yapiyoruz. Kontrol Sertifikasyon Kurulusunun denetimindeyiz. Yag oranini veya ot verimini artirmaya yönelik girisimimiz olmuyor. Zaten organik yapmadiginizda yurt disina satamazsiniz. Son iki yildir ari kovanlarimiz var. Küçük sayida kovanla baslamistik. Bu sene kovan sayimizi artirdik. Çok lezzetli, çok güzel bir balimiz oldu. Arilarimiz lavanta balini üretiyor. Agustos basi gibi sagimimiz olacak. Hem internetten hem çiftligimizin içinden lavanta yagi, suyu, diger ürünler gibi lavanta bali satisimiz olacak."

Inal, yaptigi yatirimin karsiligini almak istedigini belirterek, "Nigde'de lavantanin yetistigini görürlerse buranin lavantayla dolacagini düsünüyorum. Bu da buranin turizmine, sehirdeki restoranlardan otellere ulasim sektörüne kadar Nigde'nin kalkinmasina katkida bulunacaktir." diye konustu.

Mehmet Inal'in esi Çigdem Inal da lavantadan ürettikleri ürünlerin tamamen organik sertifikali olduguna dikkati çekti.

Kuru çiçek keseleri yaptigini anlatan Inal, "Lavantali göz yastiklari, lavantali uyku bandi, organik lavantali sabun yapiyorum. Her sey kendi elimizden çikiyor. Maske de yapiyoruz, güzel koksun diye içine kuru çiçekler koyuyorum." ifadesini kullandi.
Kaynak: AA