'GAP'in Baskenti'nde Jeotermal Enerjili Sera Atagi

GAP Bölge Kalkinma Idaresi Baskan Yardimcisi Nusret Mutlu: 'Karaali bölgesinde 40 yeni kuyunun açilmasiyla 500 dönüme sikismis olan sera alanini daha genis alanlara yayabilecegimizi, bu kuyulari açtigimiz zaman, özel sektörü de bu isin içine katarsak yeni 1000 dönüm sera alanini bölgeye kazandirma sansimizin oldugunu görüyoruz' '1000 dönümde modern jeotermal seralar yaptigimizda 750 ila 1500 arasinda kisiyi direkt istihdam edecegimizi öngörüyoruz'.

MEHMET FATIH ASLAN - "GAP'in baskenti" Sanliurfa'da jeotermal enerji kullanilarak 500 dönüm alanda seraciligin yapildigi Harran Ovasi'ndaki Karaali bölgesinde, yeni kuyular açilarak seraciligin 1500 dönüm araziye yayilmasi hedefleniyor.

GAP kapsamindaki yatirimlarin planlanmasi, izlenmesi ve degerlendirilmesi amaciyla hizmet veren, Sanayi ve Teknoloji Bakanligina bagli GAP Bölge Kalkinma Idaresi (GAP BKI), yürüttügü çalismalarla bölgenin kalkinmasina büyük katki sagliyor.

Verdigi desteklerle enerjiden sulamaya, tarimdan turizme bölgenin birçok alanda kalkinmasini saglayan GAP BKI, hazirladigi yeni projelerle yeni üretim ve istihdam alanlari olusturulmasina katki sunuyor.

Bu kapsamda GAP BKI'nin destegiyle jeotermal enerji kullanilarak 500 dönüm alanda seraciligin yapildigi Harran Ovasi'ndaki Karaali bölgesinde açilacak yeni kuyularla 1000 dönüm seranin daha bölgeye kazandirilmasi için harekete geçildi.

- "Bu seralarda dünyanin en iyi domatesini üretiyoruz"

GAP BKI Baskan Yardimcisi Doç. Dr. Nusret Mutlu, AA muhabirine, yürüttükleri GAP Mastir Plani'yla bölgeyi tarim ve tarima dayali gida üssü haline getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Plan kapsaminda yürütülen yatirimlarla 570 bin hektar alanin sulamaya açildigini belirten Mutlu yakin gelecekte sulanan alanlarin 1 milyon hektari asacagini ifade etti.

Mutlu, bölgede birçok alanda çalismalarin tüm hiziyla devam ettigini vurgulayarak bunlardan bir tanesinin bölgedeki jeotermal enerjinin tarim alanlarinda kullanimi oldugunu dile getirdi.

Sanliurfa'da Karaali bölgesinde jeotermal enerjinin miktari, besleyecegi sera alanlari, su anda kullanilan seralardaki üretim miktari gibi çesitli tespitler yaptiklarini anlatan Mutlu, "Yaptigimiz tespitlerde Sanliurfa'da jeotermal seracilik potansiyelinin çok yüksek oldugunu gördük. Su anda jeotermal kaynakla isitmasini yaptigimiz sera miktari 500 dönümü geçti. Bu seralarda dünyanin en iyi domatesini üretiyoruz ve bu ürünlerin büyük bölümünü ihraç ürünü olarak degerlendiriyoruz." dedi.

Bu seralarda akilli tarim uygulamalarinin uygulandigini aktaran Mutlu, bu uygulamalar sayesinde üründeki kalitenin de artirildigini vurguladi.

Karaali bölgesinde daha fazla sera kurulumu için harekete geçtiklerini belirten Mutlu söyle devam etti:

"Son 2 yildan bu yana yürüttügümüz çalismalar sonucunda yeni projelerimizi gelistirdik. Sanayi ve Teknoloji Bakanligimizin onayiyla bu yil bölgede hem yeni kuyular açacagiz hem de reenjeksiyon kuyusu açacagiz. Yeni 1000-1500 metre derinliginde kuyular açarak, sicak su ve sera kapasitesini artiracagiz. Su anda var olan 500 dönüm sera alanina yeni açilacak kuyularla 1000 dönüm daha kazandiracagimizi öngörüyoruz. Yaptigimiz yatirimi burada 3-4 yilda geri kazanacagimizi biliyoruz. Gerek idaremizin gerekse Karacadag Kalkinma Ajansimizin yaptirdigi fizibilite ve etüt çalismalarinda, Karaali bölgesinde 40 yeni kuyunun açilmasiyla 500 dönüme sikismis olan sera alanini daha genis alanlara yayabilecegimizi, bu kuyulari açtigimiz zaman, özel sektörü de bu isin içine katarsak yeni 1000 dönüm sera alanini bölgeye kazandirma sansimizin oldugunu görüyoruz."

- "750 ila 1500 arasinda kisi istihdam edilecek"

Mutlu, Karaali bölgesini bir sera kümelenmesi bölgesi olarak görmeyi arzu ettiklerini ifade etti.

Sera kümelenmesi sayesinde önemli miktarda istihdam da saglanacagini vurgulayan Mutlu, "Kümelenme ve üretimle beraber paketleme, soguk hava deposu süreçleri, isleme, degerlendirme, lojistik gibi tüm hizmet sektörlerini baz aldigimizda muazzam bir kümeyi gerçeklestirmeyi düsünüyoruz. Bu üretim, katma deger ve nihayetinde istihdam demek. Yani 1000 dönümde modern jeotermal seralar yaptigimizda 750 ila 1500 arasinda kisiyi direkt istihdam edecegimizi öngörüyoruz. Diger yan alanlariyla daha fazla kisinin istihdam edilecegini düsünüyoruz." diye konustu.

- Ilçelere erkenci seralar kurulacak

Mutlu, seracilik projeleri kapsaminda kentin bazi ilçelerinde çesitli kurumlarla isbirligi yaparak seralar kuracaklarini da dile getirdi.

Ilçelere seralarin kurulmasi için gerekli protokollerin ilgili kuruluslarla imzalandigini anlatan Mutlu söyle konustu:

"Son 2 yilda erkenci dedigimiz sera yatirimlarina 11 milyon lira kaynak ayirdik. Bunun yaklasik 5 milyonuyla Sanliurfa özelinde Eyyübiye, Suruç ve Bozova gibi belli ilçelerimizde odaklandik. Buradaki amacimiz ilçelerimizde modern ve ekonomik büyüklükte seralar kurmak. Örnegin Eyyübiye ilçemizde Tarim ve Orman Il Müdürlügü ve belediyemizle her biri birer dönümlük toplamda 20 dönümlük seralar yapacagiz. Bu seralarla sadece isletme degil, ayni zamanda egitim ve yayim seklinde arastirma seralari da kuracagiz. Burada uzmanlarimizla üreticiye, teknik elemanlara sera ve üretimle ilgili egitimler verecegiz. Bu egitimlerden sonra beraber üretim yapma asamasina geçecegiz. Böylece ülkemizin, bölgemizin üretim, istihdam ve ekonomisine daha fazla katki saglayacagiz."
Kaynak: AA