'Ankaway' Vurgununun Magduru Konustu

Eskisehir’de “Ankaway” ismini tasiyan is yeri görünümlü saadet zincirini kuran Eren Düzyol’un dolandirdigi dekorasyoncu yasananlari anlatti.

'Ankaway' Vurgununun Magduru Konustu
Eskisehir’de Eren Düzyol’un kurdugu ve kardesi Ersin Düzyol, kayinbiraderi Halil Basoglu, yazilimci Muhammet Satiroglu ve sirket çalisanlari Delil Ertugrulhan Ay, Kadir Turgut, Murat Turgut, Sadettin Er, Savas Isik ile birlikte islettigi isyeri görünümlü saadet zinciri sistemiyle Türkiye’nin dört bir yanindan yüzlerce kisinin dolandirildigi iddia edildi. Internetten reklam izleyerek gelir elde etme vaadi ile insanlarin kandirildigi sistem hakkindaki sikâyetler dogrultusunda Eskisehir 4’üncü Agir Ceza Mahkemesi’nde açilan davada 7 kisi magdur, 479 kisi müsteki ve 1 kisi de müsteki-süpheli olarak yer aldi. Savci iddianamede zincirin kurucusu Eren Düzyol ve beraberindekiler hakkinda her bir magdur-müsteki adina 3 yildan 10 yila kadar hapis cezasi istedi. Toplamda her sanik için bin 461 yildan 4 bin 870’er yila kadar hapis istemiyle dava açildi. Davada tutuksuz yargilanan saniklar, 19 Kasim’da ilk kez hâkim karsisina çikacak.

Öte yandan Eskisehir’de Eren Düzyol’un açtigi isletmelerin dekorasyon isini yapan Cahit Kiymaz, yaptigi isin parasini alamayarak dolandirildi.

“615 bin lira alacaktim”

Eskisehir Organize Sanayi Bölgesi’nde depo olarak kullanacaklarini söyleyip dekorasyonunu yaptirdiklari Cahit Kiymaz, yaptigi isin parasini alamadi. Daha öncesinde güven saglamak amaçli açilan marketlerin dekorasyon ödemelerinin yapildigini belirten Kiymaz, “2017 yilinda bu is bana geldiginde telekomünikasyon sirketinin bayisi oldugu ve network isi yaptiklari söylendi. Eskisehir’de 25 tane zincir magaza açacaklari söylediler. Bana dekor isleri geldi. Ben tamam dedim kabul ettim. Ilk magazayi için sözlesmeyi yaptik ve fiyatta anlastik kendileriyle. Bu süreç içerisinde isini yaptik ve paramizi aldik. Ikinci ve üçüncü isleri de yapip paramizi aldik. Dördüncü iste biraz aksamalar basladi.

Fakat gene de ödemeyi yaptilar. Besinci magazayi basladik ve islerini teslim ettik. Daha sonra organize sanayi bölgesinde bir depo açacaklarini söylediler. Tabi biz güvendik. Sözlesmelerimizi yapip faturalarini kestik ve paramizi da aldik. Sonrasinda bunun bir oyun oldugunu ve piyasayi dolandirmak için bu ise girdiklerini ögrendim. Türkiye genelinde 800 kadar insani dolandirdiklarini ögrendim. Organize sanayi bölgesinde 5 bin 500 metrekare alada depo olarak kullanacaklarini söyledikleri fabrikanin dekorasyonu için 615 bin lira alacaktim. Dolar bazinda hesaplarsak o günün kuruyla 135 bin dolar, bugünün kuruyla milyonun üzerinde alacagimiz kaldi. Biz davamizi açtik. Fakat bu insanlar bir gecede her seyi sifirlayip burayi terk ettiler” dedi.

Koymaz, "Bildigim kadariyla Türkiye’nin birçok sehrinden 800 kadar kisiyi dolandirmislar. O zamanin parasiyla 30 milyona yakin bir miktar. Gerek network sisteminden gerek vaat ettikleri seylerden bu parayi almislar insanlardan. Ben onlara para vermedim ama hizmet verdim ve sermayemi kullanmis oldum. 2018’in Subat ayinda davami açtim ama ne davaya çikan var ne de avukati var. Hiç kimse yok" dedi.



“Alacakli olan kisilerin hesabina 100’er lira yatirdilar”

Alacaklilarin sikayetlerinden dolayi Düzyol’un cezaevine girdigini, hesaplarina 100’er lira yollayip taahhüt vererek kurtuldugunu belirten dekorasyoncu Cahit Kiymaz, “Bu sahis Eren Düzyol. Abisi de Ersin Düzyol. Abi kardes birlikte is yaptilar. Bitlis Ahlatli bu kisiler. Defalarca arastirmasini yaptik birkaç kez bulduk kendisini. Ödeyecegine dair söz verdi. Bazi kisilerin sikayetinden olayi yaklasik 6 ay cezaevinde yatti. Fakat hapiste yattigi sürede avukati bir açik kapi bulmus. Taahhüt vermis. Taahhütlü salmislar bu arkadasi. Alacakli olan kisilerin hesabina 100’er lira yatirdilar. Yani benim 615 bin lira alacagima karsilik hesabima 100 lira para geldi. Davada cezaevinde oldugu için ödeme yapamayacagini belirttigi için mahkeme salmis. Su an nerede oldugunu bilmiyorum. Istanbul’da midir yoksa yurtdisinda midir bilmiyorum. Dekorasyon firmasi isletiyorum. Bütün islerini kendisine eksiksiz sekilde teslim etmeme ragmen beni çok büyük magduriyete ugratti. Saglik problemleri yasadim. O tarihlerde kalp krizi geçirdim. Varligimi kaybettim. Arabam, 2 dairem, oglumun dügün parasi ve 1 apart dairem gitti” ifadelerini kullandi.

“Siyah lüks bir araçla geliyorlardi, çanta dolusu paralar vardi”

Eren Düzyol’un ‘Ankaway’ isimli ofisini açtigi caddede komsusu olan esnaf Eray Köseoglu ise bildiklerini su sekilde aktardi:

“Aslinda çok detaylari bilmiyoruz. Bizim komsumuzdu. Siyah lüks bir araçla geliyorlardi, çanta dolusu paralar vardi. Daha sonra insanlari dolandirdiklarini söylediler. Tabi çok hakim degiliz konulara. Dolandirildigini düsünen insanlar belli araliklarla gelip magazanin önünde nöbet tutarcasina beklediler. Çalisanlar da vardi. Bunun disinda da pek bir bilgimiz yok. Çalisan esnaf arkadaslarimiz arabanin bagajini açtiklarinda çanta dolusu para oldugunu ve gözleriyle gördüklerini falan söylediler. Ondan dolayi da cadde de bir söylenti oldu ama fazla sürmedi. Zaten birkaç ay durup gittiler buradan.”
Kaynak: İHA