Yemeklere Baharat Olarak Katilan 'Tarhun Otu' Lokum Ve Dondurmaya Aroma Oldu

Bayburt Tarim ve Orman Müdürü Selami Ersen: 'Baslattigimiz bir projeyle Bayburt merkez ve ilçelerde tarhun üretiminin gelistirilmesi için çalisma yaptik. 2019'da yaklasik 250 bin fide, 2020'de 450 bin fide ile üreticilerimize destek verdik' Tarhunlu dondurma üreten Durucan Çakmak: 'Yogun taleple karsilastik. Ayrica içerisine nane kattik, yaz aylarinda limonla birlesip ferahlatsin istedik. Zamanla üretim kapasitemizi genisletecegiz'

BESIR KELLECI - Bayburt'ta genellikle yemeklere lezzet katmak için kullanilan tarhun otunun aromasiyla zenginlestirilen dondurma, lokum, çay ve macun gibi ürünler ilgi görüyor.

Kentte 1910'lu yillardan beri üretimi yapilan tarhun, 2019'dan itibaren Tarim ve Orman Il Müdürlügünce desteklenmeye baslandi.

Genellikle yemeklere baharat olarak katilan tarhun, kentteki bazi firmalarin girisimi sonrasi lokum, macun ve dondurmada aroma amaçli kullaniliyor. Girisimcilerin tarhun otundan sabun üretimi de yapmasiyla bitkinin ekim alani genisledi.

Bugünlerde hasadina baslanan, kurak ve soguk havaya dayanikli bitki, üreticinin de yüzünü güldürüyor. Erken saatlerde tarhun bahçelerine giren ve hasadi imece usulüyle gerçeklestiren üreticiler, topladiklari bitkileri kurutmak için evlerin çati katlarini kullaniyor.

Kentte yaklasik 150 dekar alanda ekimi yapilan bitkinin kilogrami toptan 150-200 lira, perakende ise 250-300 liradan satiliyor.

Il Tarim ve Orman Müdürü Selami Ersen, AA muhabirine, kentte hububat, bakliyat ve sebzenin yaninda gelir getirici farkli ürünlerin de tariminin yapildigini, bunlarin arasinda tarhunun da bulundugunu ifade etti.

Bayburt'un, anavatani Sibirya olan tarhun ile kentin Rus isgaline ugradigi yillarda tanistigini belirten Ersen, "Tarhun tibbi aromatik bitkiler sinifinda degerlendirilmektedir. Ilimizde özellikle 1918'de Ruslar ilimizi terk ettiginde birkaç fide birakip gitmis. Bayburt halki da bunu benimseyerek o zamandan bugüne ekimini sürdürmüstür." dedi.

Ersen, tarhunun bazi ülkelerde ilaç sanayisinde kullanildigini, kentte ise yemeklere lezzet katmak amaciyla vatandaslar tarafindan tüketildigini aktararak, "2019 yilinda baslattigimiz bir projeyle ilçelerimizde ve Bayburt merkezde tarhun üretiminin gelistirilmesi için çalisma yaptik. 2019'da yaklasik 250 bin fide, 2020'de 450 bin fide ile üreticilerimize destek verdik. Nasip olursa bu sene yine 250 bin fideyle çiftçilerimize katkida bulunacagiz." ifadelerini kullandi.

- "Pazar problemini ortadan kaldirdik"

Kentte tarhun üretimini yayginlastirirken pazar problemini de ortadan kaldirdiklarini vurgulayan Ersen, "Dolayisiyla çiftçimiz ürettiginin pazar sikintisini yasamayacak. 2021'den itibaren kurulan kadin kooperatifleri, özel mütesebbislerle bunun sadece börek ve çorbadan ziyade lokum, çay, dondurma, macun gibi ürünlerde kullanilmasina yönelik çalismalar da devam ediyor. Tarhun otunun kullanim alanini genisleterek halkimizin begenisine sunduk. Baharat olarak da özel hediye paketleri içinde satisa sunuluyor." diye konustu.

Tarhun üreticisinin kuraklik, soguk, ve pazar yönünden riske girmedigini animsatan Ersen, söyle devam etti:

"Tarhun bitkisi hem kurak, hem soguga dayanabiliyor. Bayburt’un ikliminde bunlarin ikisini de görebiliyoruz. Bayburt'ta üretimi yapilabilme riski olmayan bir bitki. Yüksek rakimda sogukta ve kurakta yetisebiliyor. Sogugu gördükçe kalitesi artiyor. Aromasi artiyor. O yüzden çiftçinin de bu konuda bir risk almiyor. Pazar problemi de olmadigi için su anda çiftçi, özellikle fide konusunda talebi karsilamada zorlaniyor. Alici da üretici de memnun."

Aydintepe ilçesinde ev hanimi Sevil Okumus da devletin tarhun otu ekimi için fide desteginde bulundugunu duyunca hemen basvuru yaptigini söyledi.

- "Ekonomimize çok güzel katki sagladik"

Yillarca bos kalan yaklasik 3 dönümlük atil araziye 2 yil önce tarhun fidesi ektigini ifade eden Okumus, "Hem ev ekonomisine katkim olsun hem de saglik açisindan çok önemli bir bitki oldugunu bildigim için insanlara faydali olmak adina üretmeye basladim. Iki yildir üretim yapiyorum ve gerçekten ekonomimize çok güzel katki sagladik." dedi.

Bitkinin bakim ve hasadinin zahmetli oldugunu dile getiren Okumus, "Tamamen bedenen çalisarak ekiyoruz. Bakimini yapiyoruz. Belli bir boya geldigi zaman makaslarimizla hasat ediyoruz. Daha sonra kurutmaya alip ufalattiktan sonra paketleyip satisa sunuyoruz." diye konustu.

- Tarhunlu dondurma talep gördü

Kentte 1972'den beri yöreye özgü meyveleri kullanarak dondurma üretimi yapan Durucan Çakmak da geçen yil tarhunlu dondurmayi denediklerini belirtti.

Yogun taleple karsilastiklarina isaret eden Çakmak, "Ayrica içerisine nane kattik, yaz aylarinda limonla birlesip ferahlatsin istedik. Farkli bir tat oldu. Begendirdik, benimsettik. Zamanla üretim kapasitemizi genisletecegiz." ifadesini kullandi.

Kaynak: AA