Sanliurfa'da Kurbanliklar Görücüye Çikti

Türkiye’de hayvanciligin önemli merkezlerinden biri olan Sanliurfa’da besiciler tarafindan aylardir özenle yetistirilen kurbanliklar, Kurban Bayrami’na sayili günler kala pazarda görücüye çikti.

Sanliurfa'da Kurbanliklar Görücüye Çikti
Besiciler, Kurban Bayram öncesi hayvanlarini Eyyübiye ilçesindeki Türkiye’nin en büyük hayvan pazarlarindan biri olan canli hayvan pazarina getirmeye basladi.

Bayrama sayili günler kala Sanliurfali besiciler, il disina da hayvanlarini göndermeyi sürdürüyor. Akdeniz ve Iç Anadolu bölgelerinden gelen küçükbas kurbanlik taleplerini karsilamaya çalisan besiciler, aralarinda Istanbul, Ankara, Antalya ve İçel illerinin de bulundugu birçok kente kurbanlik gönderiyor. Pazarda küçükbas hayvanlar bin 400 liradan, büyükbas kurbanliklar ise 10 bin liradan baslayan fiyatlarla satisa sunuluyor.

“Geçen yila göre fiyatlarda yüzde 25’lik bir artis var”

Sanliurfa Canli Hayvan Pazari Dernegi Baskani Izzet Çiftçi, “Özellikle Kurban Bayrami’na yaklasirken Sanliurfa dogu illerinde bir liman oldugundan bati ihracatimiz bir haftadir basladi.

Özellikle Akdeniz ve Karadeniz bölgelerine de bu sene yogun bir sevkiyatimiz var. Geçen seneye göre fiyatlarda yüzde 20-25 arasinda bir artis söz konusu. Özellikle Türkiye’nin fiyatlarini belirleyen bir pazardir. Fiyatlarimizda fazla bir artis beklemiyoruz. Bizim pazarimiz Türkiye’ye hitap eden bir pazardir. Iç piyasaya çok çalismiyoruz. Yüzde 10-15 iç piyasa. Bizim Türkiye’nin bütün illeriyle alisverisimiz var. Pazarimiz yillik 1 milyar lira ciro yapiyor. Özellikle Sanliurfa hayvan varligi açisindan önemli bir noktada ve bu hayvan varligi da cinslere ayriliyor. Özellikle ivesi kuzularda talep var. Özellikle Katar’dan talepler var. Bu talepleri karsilamaya çalisiyoruz. Hayvan varligi da yeteri kadar var, bir sikintimiz yok. Hayvan fiyatlarinda toklu 29 lira, koyun ise 22 lira. Bu sekli ile toptan satislarimiz oluyor ama bayrama bir hafta kala fiyatlarimizi Türkiye’ye duyururuz. Özellikle vatandaslarimiza tavsiyemiz canli hayvanlar sicakta durdugu için kilo fiyatini iki katina çikartsak da besici zarar ediyor. Islam gelenegimiz, dinimiz geregi ayaküstü alinmasi kilodan iyidir. Vatandaslarimiza çagrida bulunuyoruz, özellikle kurbanliklari gönül rahatligi ile pazarlik ederek alsinlar. Et alir gibi canli hayvan almanin bir anlami yok. Pazarlik sünnettir” dedi.



“Fiyat düser diye beklemeyin”

Bayrama yakin ve bayram günlerinde fiyatlarin düstügü yönünde yanlis bir alginin oldugunu aktaran Çiftçi, “Bu yanlis bir algidir. Biz bunu önemsemiyoruz ama maalesef algi yapanlar var. Besiciden birinci gün almasan, ikinci gün elinde kalirsa bize yari fiyatina satar diye bir düsünce var. Kesinlikle bu yanlis bir düsüncedir. Kimse malettigi bir fiyattan asagi satmaz” ifadelerini kullandi.

Pazarda kurbanlik satan Abdullah Demir, “Disaridan gelen alicilar var, alip götürüyorlar. Koyunlarin fiyati normaldir. Bin 400 ile 2 bin arasinda fiyatlari degisiyor. Koyunun canli kilosu 23 lira, erkek toklu 29 lira. Yem çok pahalidir. Su anda satis yok ama ümidimiz insallah iyi olur. Bayrama dogru bekliyoruz. Yalim yok, yagmur yagmadi. Geçen sene arpanin kilosu 1 lira 40 kurus, 1 lira 50 kurustu. Bu sene 3 lira, nasil olacak. Tabii ister istemez pahali olacak” diye konustu.

Kaynak: İHA