Mugla'da Lavanta Sezonu Açildi

Mugla Büyüksehir Belediyesi tarafindan 2019 yilinda ‘Koku Vadisi’ projesi kapsaminda Mentese Ilçesinin kirsal Yeniköy Mahallesinde 5 dönüm alan üzerine dikimi yapilan Bin 850 lavanta fidesi çiçek açarak yerli ve yabaci vatandaslarin çekim merkezi haline geldi.

Mugla'da Lavanta Sezonu Açildi
Lavanta bitkisinin çiçek açmasi sonrasi Yeniköy’de etkinlik düzenlendi.

Mugla Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Osman Gürün ve Mentese Belediye Baskani Bahattin Gümüs Lavanta sezon açilisini gerçeklestirdi. Mor tarla üzerinde lavanta kokusu esliginde etkinlige katilan vatandaslar bol bol fotograf çektirdi.

“Pandemi topragi tekrar hatirlatti”

Mentese Belediye Baskani Bahattin Gümüs, özellikle pandemi döneminde GEKA projesi ile yerel tohum ve yerel ürünler konusunda önemli çalismalar yürüttüklerini belirterek, “Mentese Belediyesi’nin kendi arazilerinde yerel tohumlardan elde ettigimiz ürünleri maddi yetersizligi bulunan vatandaslarimiza dagitiyoruz. Pandemi öncesi bazi kirsal mahallelerimizde o yörenin ürünlerinin tanitimi için etkinlikler düzenliyorduk. Pandemi bize topragi tekrar hatirlatti. Pandemide biraz rahatlama dönemine girdik. Bu etkinliklerimizi bundan sonra da daha da genisleterek sürdürmek istiyoruz. Kirsaldan göçü önlemeye yönelik Büyüksehir Belediyemizin çalismalarini takdir ediyorum. Lavanta bahçeleri için insanlar Isparta’ya gidiyor. Sosyal medyada lavanta bahçelerini gören turistler oralara akin ediyor. Burasi da ayni sekilde turistleri çekecektir” derken, Lavanta kokulu Yeniköy Muhtari Nevike Öçalan ise, emegi geçen herkese tesekkür etti.

“Kirsal turizmi canlandirmaya çalisiyoruz”

Lavanta sezonu açilisinda konusan Mugla Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Osman Gürün, mevcut tarlanin bir örnek teskil ettigini, bunun diger kirsal alanlarda da yayginlastirilmasi için bu kirsal mahallelerden taleplerin geldigini açikladi.

Baskan Gürün, “Burasi sadece lavanta, kekik veya diger aromatik bitkilerden elde edilen yagin satilmasindan dolayi bir ekonomik katki yapmayacak. Ayni zamanda bu köyün yasam seklini ve kirsal turizme katilmasiyla dolayli olarak bu köyün bir turizm köyü, kirsal turizmde örnek olan bir köy haline gelecek. Burada elde yaptiklari çesitli tarimsal veya dokuma gibi, dantel gibi, örgü ile ilgili hatta kadinlarimizin çeyiz olarak yaptiklari islemelerin üretimi yapilacak. Bunlarin satislarindan da gelir elde edilecek. Yani köylü kadini ile erkegi ile ve genci ile hep beraber otomatikman burada olusturulmak istenen ekonomik hareketin içinde yer alacak. Amacimiz bu. Mentese Belediye Baskanimiza diger kirsal mahalle muhtarlarimiz ‘Neden bizde yok’ diye söylemis. Talep geliyor demek ki. Bu çok güzel. Her yerde olacak. Ama burada çok güzel bir örnegini verip o örnek ile diger taraflarin dogru baslamasini ve çabuk ilerlemesini sagliyoruz. Her yerde yapabiliriz. Dolayisi ile burada hem tarim ve tarima bagli ekonomik girdi. Buna bagli olarak da ziyaretçileri kabul ederek bir kirsal turizmi canlandirmaya çalisiyoruz” dedi.

Kaynak: İHA