'Ege'de Sinava Girecek Ögrenciler Daha Dikkatli Beslenmeli'

Ege Liva Hastanesi Diyetisyeni Özgül Kutlu, hafta sonu yapilacak olan 2021 Yüksekögretim Kurumlari Sinavi (YKS) öncesi sicakligin oldukça yüksek oldugu Aydin ve çevresinde sinava girecek ögrencilerin dogru beslenmesini tavsiye etti. Agir gidalarin sinav esnasinda bitkinlige neden olabildigini belirten Diyetisyen Özgül Kutlu “Sinav sabahi ise hafif bir kahvalti yapin, beynin aktivitesini düsüren ve sindirimi güçlestiren besinlerden kaçinin ve mutlaka sivi tüketin” dedi.

'Ege'de Sinava Girecek Ögrenciler Daha Dikkatli Beslenmeli'
Milyonlarca gencin hayallerini süsleyen ve gelecegine yön verecegi üniversiteye gitmek için hafta sonu cumartesi ve pazar günleri sinava girecegini belirten Ege Liva Hastanesi Diyetisyeni Özgül Kutlu, sinav öncesi ve sinav sabahlari yapilmasi gereken dogru beslenmeyle ilgili bilgi verdi. Sinava girecek ögrencilerin riskli yiyecek ve içeceklerden uzak durmasini tavsiye eden Kutlu, “Kafein içeren içeceklere dikkat edin. Sinav sabahi ise hafif bir kahvalti yapin, beynin aktivitesini düsüren ve sindirimi güçlestiren besinlerden kaçinin ve mutlaka sivi tüketin. Pande dolayisiyla uzaktan egitime geçilmesi özellikle YKS sinavina hazirlanan ögrencilerin yeme davranislarinda, uyku düzenlerinde ve sosyal hayatlarinda önemli degisikliklere yol açti. Beynin performansinin en iyi sekilde olmasi için besinden alinan enerjinin yaninda uykudan alinan enerjinin de önemi büyüktür. Bu dönemde ögrenciler uyanik kalabilmek için genelde kafein içeren kahve, çay ve gazli içeceklere basvururlar. Bu içecekler huzursuzluk, çarpinti, uykusuzluk gibi sorunlara yol açarak sinir sistemini uyarmaktadir. Bu nedenle özellikle sinava girecegi günlerde kafein içeren içecekleri azaltilmali ve uykusunu almis bir sekilde sinava girmelidir” diyerek gençlerin gaz yapici gidalardan da uzak durmasini tavsiye etti.

Kahvalti menüsü verdi

Özellikle sinava girilecek günde ögrencilerin kahvaltisina özen göstermesini tavsiye eden Diyetsiyen Özgül Kutlu, sinava; 1 bardak taze sikilmis elma suyu, 1 adet haslanmis yumurta veya yagsiz omlet, 1-2 dilim az yagli beyaz peynir, 4-5 adet az tuzlu zeytin, 1 ceviz, domates, salatalik ve bir-iki dilim ekmekle kahvalti yapip öyle girilmesini tavsiye etti.
Kaynak: İHA