Eczaci Odasi Baskani Karaarslan'dan Vatandaslara Çagri Açiklamasi Asiya Güvenin

Aydin Eczaci Odasi Baskani Sefa Karaarslan, pandeminin sonra ermesi için herkesin tibba ve asiya güvenmesini istedi. Bugün özgürlük kisvesine büründürülmeye çalisilan asi karsitliginin pandeminin sona ermesinde en büyük engel oldugunu kaydeden Baskan Karaarslan, tibbin da asinin alternatifinin olmadigini söyledi.

Eczaci Odasi Baskani Karaarslan'dan Vatandaslara Çagri Açiklamasi Asiya Güvenin
COVID-19 ile mücadele dünyanin dört bir yaninda sürdügünü belirten Aydin Eczaci Odasi Baskani Sefa Karaarslan, “Ülkeler arasinda esit ve adil bir dagilim olmamakla birlikte asilama çalismalari devam ediyor. Bununla birlikte asi kararsizligi ya da asi karsitligi da bir halk sagligi tehdidi olarak gündemde yerini koruyor. COVID-19 asilarina yönelik bilimsellikten uzak, spekülatif söylemler de bu sorunu besliyor. Esasinda asi karsitliginin tarihi, asilar kadar eski. Ne yazik ki bilimde yasanan gelismeler de bu duruma bir son verebilmis degil. Oysa son dönemde ‘özgürlük’ kisvesine büründürülmeye çalisilan asi karsitligi, bir yili askin süredir yasadigimiz pandeminin sona ermesindeki en büyük engellerden birisi. Bugün COVID-19 asilarina yönelik kullanilan argümanlarin birçogu ise geçmisteki baska asilar için kullanilan söylemlerle ayni” dedi.

Bugün pek çok alanda bilimsel etkisi kanitlanmamis tedavi yöntemlerini, bitkisel tedavileri, hatta yiyecekleri asiya karsi alternatif olarak sunan isimlerle, söylemlerle karsilastiklarini belirten Baskan Karaarslan, “Asilar, hastaliklara karsi en basit, en etkili, en güvenli koruma yöntemidir. Asi karsitlarinin argümanlarinda siklikla basvurduklari ‘kisirlik, otizm’ gibi yan etkilerin bir karsiligi bulunmamakla birlikte asilar hafif ve tolere edilebilir yan etkilerle kisiyi ve toplumu korumaktadir. Öte yandan asi uygulamalari Dünya Saglik Örgütü, Avrupa Hastalik Kontrol Merkezi, ABD Hastaliklari Kontrol ve Önleme Merkezi gibi pek çok bagimsiz bilimsel kurulus ve saglik otoriteleri tarafindan yakindan ve titizlikle takip edilmektedir. Faz-3 asamasina gelen bir asinin ruhsat alabilmesi için ciddi yan etkilerinin olmamasi sarti oldugunu hatirlatmak isteriz” dedi.

Açiklamasinda halka da seslenen Aydin Eczaci Odasi Baskani Sefa Karaarslan, “Asilama güvenlidir ve asilarin yan etkileri basit ve geçicidir. Örnegin kolunuzda yanma veya hafif ates hissedebilirsiniz. Daha ciddi yan etkiler de olasidir ancak bunlar son derece nadir görülürler. Asiya ve bilime güvenin; kendinizin, sevdiklerinizin ve toplumun sagligini riske atmayin” ifadelerini kullandi.

“RTÜK Gerekeni yapmalidir”

Kamu otoritesine de seslenen Karaarslan, “Asi karsitligi ve asi kararsizligi sadece asi olmayan kisilerin hayatini riske atmaz; salginin devamina da neden olur. Asilama hizmetlerinin kamusal bir sorumluluk oldugu unutulmamali ve asiya dair tüm süreçler topluma seffaf bir sekilde aktarilmalidir. Halkin sagligi reytinglerden daha önemlidir. Televizyon ekranlarinda asi karsitligina ve kararsizligina yol açan kisilere karsi RTÜK gerekli hukuki islemleri yapmalidir. Asi karsitligina iliskin, halk sagligini bütüncül bir sekilde koruyacak politikalar gelistirilmelidir” dedi.

Kaynak: İHA