Delta Varyantina Karsi En Etkili Silah, Iki Doz Asi Ve Bireysel Korunma

Saglik Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Kemalettin Aydin: 'Hizli bir sekilde ilk doz, dört hafta sonra da ikinci doz asilarimizi yaptigimizda yüzde 95 oraninda Delta varyantina karsi da korunacagiz' 'Eger asilarimizi yaptirmazsak, asi oranlarimiz yüksek olmazsa, birinci ve ikinci doz arasinda tedbirleri çok hizli gevsetip Delta varyanti ile yüz yüze kalirsak güz döneminde müzminlesen bir virüsle savas dönemine girmis oluruz' 'Toplumda asi yaptirmak isteyen ciddi bir kitle, çok küçük düzeyde de asi karsitlari var. Fakat bunlarin arasinda asi tedirginligi ya da ilgisizligi yasayan bir kitle de var' 'Kalabalik caddelere, meydanlara, AVM girislerine, tarim çalisanlarinin oldugu seralara, çadirlara ya da kirsal alanlara dogru yönelerek asilanma sayisini artirmamiz gerekiyor'

BURCU ÇALIK - Saglik Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Kemalettin Aydin, Kovid-19'un Delta varyantina karsi iki doz asilanmanin önemine isaret ederek, "Eger asilarimizi yaptirmazsak, asi oranlarimiz yüksek olmazsa, birinci ve ikinci doz arasinda tedbirleri çok hizli gevsetip Delta varyanti ile yüz yüze kalirsak güz döneminde müzminlesen bir virüsle savas dönemine girmis oluruz." uyarisinda bulundu.

Kovid-19'la mücadelede toplumsal bagisikligin saglanmasi hedefiyle yürütülen asilama programini yogun sekilde sürdüren Türkiye'de dün uygulanan birinci ve ikinci doz asi miktari 45 milyon dozu asti.

Saglik Bakanligi "Kovid-19 Asisi Ulusal Uygulama Stratejisi" dogrultusunda yürütülen program kapsaminda bugünden itibaren 18 yasindan gün almis herkes için asi randevularinin açilmasiyla da daha genis bir kitlenin asilanmasi hedefleniyor.

Öte yandan Kovid-19'un bulasiciligi daha yüksek Delta varyanti da dünya genelinde endise olusturmaya devam ediyor.

Saglik Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardimcisi, Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmani Prof. Dr. Kemalettin Aydin, konuyla ilgili AA muhabirine yaptigi açiklamada, Türkiye'nin asi temin ve tedarikinde çok basarili bir sürece girdigini, bugünden itibaren 18 yasini dolduran herkesin asiya ulasabilecegi bir noktada oldugunu vurguladi.

Aydin, "Saglik Bakanliginin organize sanayi bölgelerinde baslattigi gibi kalabalik caddelere, meydanlara, AVM girislerine, tarim çalisanlarinin oldugu seralara, çadirlara ya da kirsal alanlara dogru yönelerek asilanma sayisini artirmamiz gerekiyor." dedi.

- "Asi tedirginligi, ilgisizligi yasayan bir kitle var"

Prof. Dr. Aydin, "Su an toplumda asi yaptirmak isteyen ciddi bir kitle, çok küçük düzeyde de asi karsitlari var. Fakat bunlarin arasinda asi tedirginligi ya da ilgisizligi yasayan bir kitle de var. Bu kitlenin dikkate alinmasi gerekiyor. Saglik çalisanlari, toplum bilimciler, medyanin, asi ilgisizligi ve tedirginligi duyanlarin ilgisini artirip, tedirginligini azaltacak çalismalar yapmasi lazim." seklinde konustu.

- "Delta varyantina karsi iki doz asiyla korunacagiz"

Koronavirüsün Delta varyantinin bugün Avrupa'da ciddi endise yarattigina dikkati çeken Aydin, "Uyguladigimiz asinin tek dozu, yüzde 80-86 koruyuculuk sagliyordu. Fakat Delta varyantinda tek doz asidaki koruma yüzde 30'lara düsüyor. Tek doz asi, üçte bir oraninda koruma alanindan çikiyor. Bu nedenle hizli bir sekilde ilk doz, dört hafta sonra da ikinci doz asilarimizi yaptigimizda yüzde 95 oraninda Delta varyantina karsi da korunacagiz." diye konustu.

Böylelikle Delta varyanti tedirginliginin sona ereceginin altini çizen Aydin, "Eger asilarimizi yaptirmazsak, asi oranlarimiz yüksek olmazsa, birinci ve ikinci doz arasinda tedbirleri çok hizli gevsetip Delta varyanti ile yüz yüze kalirsak güz döneminde müzminlesen bir virüsle savas dönemine girmis oluruz. O nedenle sorumlulugumuz, iki doz asimizi hizli bir sekilde yaptirmak, iki doz asi arasindaki tedbirlerden asla vazgeçmemek." degerlendirmesinde bulundu.

- "Asiya uyum olursa agustos ayinin ortalarinda toplumsal bagisikligi yakalariz"

Hizli sekilde toplumsal bagisikligin saglanmasi gerektigine dikkati çeken Aydin, sözlerini söyle sürdürdü:

"Toplumsal bagisiklik için toplumun yüzde 70'e yakinini asilamamiz gerekiyor. Haziran ayinin sonuna geldik, bu ay asi olanlarin dört hafta sonra ikinci dozlarini yapacagiz ki o zaman toplumsal bagisikligi zikredebiliriz. Eger asilama hizi böyle gider, toplumun asiya uyumu olursa agustos ayinin ortalarinda toplumsal bagisikligi yakalamis oluruz. Buna ulastigimizda bir daha kapanmalarimiz olmayacak. Dolayisiyla önümüzde 1,5-2 aylik bir mücadele süreci söz konusu. Bu mücadeledeki silahimiz, Sayin Cumhurbaskanimizin talimatlariyla gelen asi."

Türkiye'nin güçlü saglik ordusunun günde 1,5 milyonun üzerinde asi yapabilme kapasitesine sahip oldugunu vurgulayan Aydin, vatandaslarin asiya gitmesi, asiya gitmeyene de asiyi götürecek programlarin uygulanmasinin Türkiye'yi eski normaline kavusturacagini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA