Cografi Isaret Tescilli Sürmene Pidesi Tadanlari Hayran Birakiyor

Yuvarlak açilan hamurunun üzerine bölgedeki yaylalarda dogal yöntemlerle üretilen tereyagi ve salamura edilmis peynirin konulmasinin ardindan tas firinda odun atesinde pisirilen Sürmene pidesinin cografi isaret tescil belgesi almasi, ilçede yüzleri güldürdü Sürmene Belediye Baskani Rahmi Üstün: 'Bu belge turizm açisindan bizim için çok önemliydi. Su anda iki cografi isaret belgemiz oldu. Hem biçak hem de pide' Pideci Savas Virdil: 'Aslinda 150 yillik bir geçmisi var. Salon kültürü olarak son 50 yildir firinlarda yapiliyor. Cografi isaret belgesi alindi ve dünya markasi oldu'

GAZI NOGAY - Trabzon'da, yaklasik 4 yil süren çalismalarin ardindan cografi isaret tescil belgesi alinan Sürmene pidesi, ilçe sakinlerinin yani sira yerli ve yabanci ziyaretçilerin agizlarini tatlandiriyor.

Ilçede bir asir önce evlerde "Trabzon yaglisi" ve "Trabzon peynirlisi" adiyla pisirilen, 50 yildir da firinlarda yapilan Sürmene pidesi, tadanlari hayran birakiyor.

Yuvarlak açilan hamurunun üzerine bölgedeki yaylalarda dogal yöntemlerle üretilen tereyagi ve salamura edilmis peynir konularak tas firinda odun atesinde pisirilen pideye cografi isaret tescil belgesi alinmasi, ilçe halki ve üreticiler tarafindan memnuniyetle karsilandi.

Sürmene Belediye Baskani Rahmi Üstün, AA muhabirine, belediyenin girisimleri ve destekleriyle yaklasik 4 yil süren çalismalarin ardindan Sürmene pidesinin nisan ayinda Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillendigini söyledi.

Cografi isaret tescil belgesini ilçede pide üretimi yapilan tüm firinlara astiklarini ifade eden Üstün, "Ilçemiz sanayi veya tarim ilçesi degil. O yüzden geriye sadece turizm ve egitim kaliyor. Bu nedenle bu belge, turizm açisindan bizim için çok önemliydi." dedi.

Üstün, biçak ve pide olmak üzere iki cografi isaret belgeleri oldugunu belirtti.

Cografi isaret tescil belgesinin kriterleri bulunduguna dikkati çeken Üstün, sunlari kaydetti:

"Örnegin peynirinin burada üretilmesi lazim, tereyaginin burada, yaylalardaki tereyagindan olmasi lazim. Imalatinin burada yapilmasi lazim. Unun da kaliteli olmasi lazim. Hepsinden önemlisi el emegi göz nuru veren ustalar var. Ustalarimiz da maharetli ustalar. Dolayisiyla bu bölgeye pide yemeye gelenler gönül rahatligiyla yiyorlar."

- "Ilçemize gelenler kaliteli pide yiyorlar"

Üstün, ilçede 10'a yakin pide firini bulundugunu kaydederek, "Pandemiden önce yaklasik 25 bin tur otobüsü giriyordu. Bunlarin bir kismi çay fabrikasina, bir kismi biçakçilara, bir kismi pidecilere ugruyordu. Pandemiden dolayi bu is aksadi. Son tedbirlerden sonra vaka sayilari azalinca turlar da yavas yavas gelmeye basladi. Ilçemize gelenler kaliteli pide yiyorlar, kaliteli biçak, kaliteli çay alip gidiyorlar." diye konustu.

Ilçenin en eski pide firinlarindan birini isleten Savas Virdil de aile olarak 55 yildir pidecilik yaptiklarini, babasindan devraldigi meslegi uzun yillardir sürdürdügünü anlatti.

Sürmene pidesinin peynirli olarak bilindigini ancak son yillarda kiymali, kavurmali ve karisik olarak da yapildigini aktaran Virdil, pidenin sirrinin hamurunun açilmasindan kullanilan malzemenin kalitesine ve pisirilmesine kadar tüm sürecin titizlikle yapilmasinda oldugunu vurguladi.

Pidenin, Sürmene'de bir gelenek oldugunun altini çizen Virdil, "Sürmene pidesi aslinda buranin yaylasini, suyunu, havasini, yagmurunu anlatir. Usta ellerde, tas firinda pisirilip sicak servis edilir. Aslinda 150 yillik bir geçmisi var. Salon kültürü olarak son 50 yildir firinlarda yapiliyor. Cografi isaret belgesi alindi ve dünya markasi oldu. Yapandan, ugrasandan, elini tasin altina koyandan Allah razi olsun." ifadelerini kullandi.

Ilçede yasayan Yildiray Durmus ise Sürmene pidesinin tescilli bir lezzet olarak belgelenmesinin bölge açisindan çok iyi olduguna dikkati çekti.

Hasan Keskin de "Aylardir restoranlarin açilmasini bekliyorduk. Açilinca hemen geldik. Muhtesem bir pide. Trabzon'un da pidesi meshur ama en iyisi bu. Bundan iyisi yok." degerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA