TIKA, Suriye'de Hayvancilikla Geçinen Girisimcilere Yayik Ve Yem Kirma Makineleriyle Destek Oldu

Türk Isbirligi ve Koordinasyon Ajansi (TIKA), terörden temizlenen Firat Kalkani Harekati bölgesinde hayvanciligin desteklenmesi amaciyla bölgedeki girisimcilere 109 yayik makinesi ve 24 yem kirma makinesi temin etti.

TIKA, Suriye'de yem girdi maliyetlerinin yüksek olmasi ve hayvansal ürünlerin yeterince degerlendirilememesi üzerine Firat Kalkani Harekati Bölgesi sinirlari içerisinde yer alan Azez, Ahtarin, Çobanbey, Mare ve Soran bölgelerinde sektörün desteklenmesi amaciyla proje baslatti.

Proje kapsaminda temel geçim kaynagi tarim ve hayvancilik olanlara, TIKA tarafindan temin edilen 109 yayik makinesi ile 24 yem kirma makinesi dagitildi.

Yayik makinesi temini projesi kapsaminda taze olarak satilamayan sütün tereyagina dönüstürülmesi ile hem muhafaza süresinin artirilmasi hem de mamul bir ürün olarak piyasaya sunulmasi hedefleniyor. Projeyle, bölgede süt isleme teknolojisinin gelistirilmesi, alternatif ürünlerle çesitliligin artirilmasi ve bölgede hayvancilikla geçimini saglayan genç girisimcilerin tesvik edilmesi amaçlaniyor.

Yem kirma makinesi temini projesiyle de bölgede hayvancilikla geçimini saglayan kisilerin yemlerini kendilerinin üretmesi ve arpa, misir, bugday gibi yemlerin kirilarak yararli hale getirilip daha ekonomik ve etkin kullanimi hedefleniyor.

- "Besicilerin masraflari azalacak"

Çobanbey Tarim Müdürü Ahmet Ali, AA muhabirine yaptigi açiklamada, hayvancilikla ugrasanlara makinelerin dagitimi için TIKA ve Türkiye'deki diger ilgili makamlarla is birligi yaptiklarini söyledi.

Ali, "Bu makineler sayesinde hayvancilikla ugrasanlarin ürünlerinden daha da faydalanacagiz. Besicilerin masraflari azalacak." diye konustu.

- Türkiye'ye tesekkür

Hayvancilikla geçimini saglayan Ahmet Rida Koles, "Bölgedeki tarim müdürlügü dagitilacak makineler için bizleri aradi. Desteginden dolayi Türkiye'ye çok tesekkür ederiz. Bu makineler olmadan çok ugrasiyorduk. Yemi yüksek maliyetle çok uzak yerlerden temin ediyorduk." dedi.

Besicilerden Ahmet Hasan da Çobanbey'deki tarim müdürlügüne yayik makinesini teslim almak için geldigini belirterek desteklerinden dolayi Türkiye'ye tesekkür etti.

Çobanbey Türkmenlerinden Ebu Ali de "Türkiye bize her yönden yardimci oluyor. Tesekkür ederiz." ifadesini kullandi.

Kaynak: AA