Sudan, Darfur Bölgesine 20 Bin Asker Konuslandiracak

Sudan’daki en üst yönetim organi, geçici Egemenlik Konseyinin üyesi Tahir Hacer, Konseyin, ülkenin batisindaki Darfur bölgesine 20 bin asker konuslandiracagini söyledi.

Sudan resmi haber ajansi SUNA’ya göre, Hacer, geçis döneminin tüm olusumlariyla birlikte devletin sayginligini arttirmak ve ülkenin güvenligine kastedenlere hukukun üstünlügünü göstermek amaciyla bölgeye asker göndermeyi amaçladiklarini belirtti.

Hacer, tarih belirtmeksizin “Önümüzdeki günlerde vatandaslari korumak ve ülkenin güvenligine kastedenlere karsi koymak için Darfur bölgesi eyaletlerinin (5 eyalet) tamaminda 20 bin asker görevlendirilecek.” ifadelerini kullandi.

Hacer, tüm taraflara asiret kavgalarindan vazgeçmesi ve toplumsal barisin saglanmasi için çalisma çagrisi yapti.

Egemenlik Konseyinden 17 Haziran’da yapilan açiklamada, ülkedeki güvenlik sorununun çözülmesi için ordu, Hizli Destek Kuvvetleri, polis, genel istihbarat teskilati ve hükümetle baris anlasmasi imzalayan silahli gruplardan olusan ortak bir güç kuruldugu duyurulmustu.

- Darfur'daki güvenlik sorunu

Birlesmis Milletler rakamlarina göre, Sudan’in batisindaki Darfur bölgesinde 2003'te baslayan hükümet güçleriyle silahli gruplar arasindaki çatismalarda 3 milyon kisi evinden oldu, 300 binden fazla kisi hayatini kaybetti.

BM-Afrika Birligi Darfur Ortak Baris Gücünün (UNAMID) 13 yildir görev yaptigi ve yil basinda çekildigi bölgeye hükümet ortak askeri güç sevk etmeye basladi ancak sorunun kisa vadede çözülmesinin zor oldugu belirtiliyor.

Ülkenin batisinda 5 eyaletten olusan Darfur bölgesindeki kabile çatismalari nedeniyle her yil yüzlerce kisi hayatini kaybederken binlerce kisi yerinden ediliyor.

Bireysel silahlanmanin yaygin oldugu bölgedeki kabileler arasinda arazi, otlaklar ve su kaynaklari anlasmazligi gibi nedenlerle zaman zaman çatisma yasaniyor.

Kaynak: AA