Sinirlioglu'dan Suriye Sinir Kapisi Cilvegözü'nün 12 Ay Daha Açik Tutulmasi Çagrisi

BIRLESMIS MILLETLER – Türkiye'nin Birlesmis Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioglu, Suriye’de BM gida yardimlarinin, kritik tibbi malzemelerin ve diger hayat kurtaran yardimlarin dagitiminin durdurulmasinin 4 milyon insanin hayatini tehdit edecegini söyledi.

BM Güvenlik Konseyinde (BMGK) "Ortadogu'daki durum" basligi altinda Suriye'nin kuzeybatisindaki milyonlarca kisiye ulasan ve hayati önem tasiyan uluslararasi insani yardim malzemelerinin gönderildigi tek sinir kapisi Cilvegözü’nün açik tutulma süresinin uzatilmasi tartisildi.

Toplantida konusan Sinirlioglu, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve diger üst düzey yetkililerinin, Suriye'deki BM sinir ötesi insani yardim mekanizmasinin uzatilmasindaki basarisizligin çok zararli olacagi yönündeki uyarilarina kulak verilmesi çagrisinda bulundu.

BMGK’nin 2014’ten bu yana BM sinir ötesi insani yardim operasyonlarina izin vermesine neden olan kosullarin unutulmamasi gerektigini kaydeden Sinirlioglu, halkini acimasizca öldüren ve kritik insani altyapilari hedef alan Esad rejimine karsi BMGK’nin sinir ötesi mekanizmayi Suriye içinde yerinden edilmis insanlara güvenli ve sürekli insani erisim saglamak için tesis ettigini aktardi.

- "Suriye'nin kuzeybatisindaki milyonlarca savunmasiz insan toplu cezalandirma ile karsi karsiya"

Büyükelçi Sinirlioglu, Esad ve destekçilerinin insanliga karsi birçok savas suçu isledigini belirterek, "Bugün, Suriye'nin kuzeybatisindaki milyonlarca savunmasiz insan hala toplu cezalandirma ile karsi karsiya. Aktif bir savas bölgesinde hayatta kalma mücadelesi veriyorlar. Hayatta kalmak için tek umutlari BM tarafindan saglanan yardimlardir." diye konustu.

Esad rejimi ile PKK/YPG terör örgütünün Suriye’deki uzantisinin sivillere karsi sistematik ihlallere devam ettigini vurgulayan Sinirlioglu, BM sinir ötesi mekanizmayi durdurmanin rejimin ve terör örgütlerinin cinayetlerini daha da büyütmesine izin verecegi uyarisinda bulundu.

Sinirlioglu, söyle devam etti:

"BM gida yardiminin, kritik tibbi malzemelerin ve diger hayat kurtaran yardimlarin dagitiminin durdurulmasi, onlari hayatta tutmak için bize güvenen 4 milyon insanin hayatini tehdit edecektir. Ayrica, sinir ötesi mekanizma olmadan Suriyeliler Kovid-19 asilarini alamayacaklar. Bu mekanizma olmadan, BM kurumlarinin artik sahada sivil toplum kuruluslarina mali olarak yardim etme yetkisi olmayacak. Simdi söyleyiniz, Suriye'de insani mukabelede en büyük aktör olarak BM'nin sizin gözetiminizde devreden çikmasini mi istiyorsunuz?"

- "Dünya bizi izliyor"

Yardim dagitimini gerçeklestirmek için hiçbir ülke veya kurulusun bu kadar karmasik bir sistemi BM kadar yürütme kapasitesine sahip olmadigina isaret eden Sinirlioglu, Konsey üyelerine, "Sinir ötesi mekanizmanin yoklugunun siyasi çözüm umutlarini baltalayacagini da unutmayiniz." diye seslendi.

Sinirlioglu, "Dünya bizi izliyor. Güvenlik konseyi üyelerini dogru olani yapmaya ve bu vazgeçilmez mekanizmayi, ilave geçis noktalari ile birlikte, en az 12 ay daha muhafaza etmeye davet ediyorum.” çagrisinda bulundu.

- BM'nin Suriye yardimlarinda Cilvegözü Sinir Kapisi

Suriye'nin kuzeybatisindaki yaklasik 5 milyon kisiye ulasan ve hayati önem tasiyan uluslararasi insani yardim malzemelerinin gönderildigi tek sinir kapisi Cilvegözü, Rusya'nin engellemesi durumunda, kapanma riskiyle karsi karsiya bulunuyor.

BM, Suriye'ye uluslararasi yardimlarin yapilmasina imkan taniyan BMGK kararlarinin yetkilendirdigi mekanizmayla 2014'ten bu yana milyonlarca kisiye ulasiyor. Özellikle Suriye'nin kuzeybatisindaki Idlib'de 5 milyona yakin kisi, bu insani yardimlara bel bagliyor.

Geçen yila kadar gida, ilaç, tibbi ve hijyen malzemesi gibi uluslararasi insani yardimlar, ikisi Türkiye'den olmak üzere 4 sinir kapisindan gönderilirken Rusya'nin vetosu ve itirazlari üzerine, sinir kapilarinin sayisi önce 2'ye indirilmis, daha sonra Rusya, sadece Cilvegözü sinir kapisinin 1 yil daha açik tutulmasina onay vermisti.

Cilvegözü Sinir Kapisi'ndan her ay 1000'den fazla insani yardim konvoyu Suriye'ye geçiyor ancak bu sinir kapisini açik tutan mekanizmanin temmuz ayinda süresi doluyor ve söz konusu mekanizmanin BMGK tarafindan yenilenmesi gerekiyor.

BM, uluslararasi yardim kuruluslari, Türkiye, ABD ve Batili ülkeler, yardimlarin gönderilecegi sinir kapilarinin sayilarinin artirilmasini isterken Rusya ve Suriye rejimi ile ilgili kararlarda BMGK'da Rusya'nin yaninda yer alan Çin, Cilvegözü Sinir Kapisi'nin açik tutulmasina sicak bakmiyor.

Rusya, daha önce de oldugu gibi sinir ötesi yardim mekanizmasinin süresinin dolmasina kisa süre kala, insani yardimlarin Suriye içinde rejim kontrolündeki bölgelerden yapilmasi argümanini savunuyor.

Kaynak: AA