Sinav Öncesinde Dogru Bilinen Yanlislar

DÜZCE – Özel Düzce Ugur Fen ve Anadolu Lisesi Kurucusu Gökhan Sarigül, YKS öncesinde dogru bilinen yanlislar ile ilgili açiklamalarda bulundu. Sarigül ailelere seslenerek, “Çocuklarimiza pirinç yedirmememiz gerekir. Her zaman nasil ise sinav zamani da ayni olmali” ifadelerinde bulundu.

Sinav Öncesinde Dogru Bilinen Yanlislar
Hafta sonu milyonlarca genç iyi bir üniversiteye girebilmek için ter dökecekler. Zorlu bir dönemin ardindan sinava girecek olan ögrencileri 20 yillik egitimci Özel Düzce Ugur Fen ve Anadolu Lisesi Kurucusu Gökhan Sarigül’den geldi.

Sarigül, sinava girecek olan ögrencilerin normal zamanda yasantilari nasil ise öyle olmasi gerektigini belirterek “Çocuklarimiz hafta sonu sinava girecekler. 12 yilin emegini bu sinavla alacaklar ve üniversiteye gidecekler. Normal bir zamanda aksamlari nasil geçiriliyorsa öyle geçirilmesi o aksam oglum/kizim erken yat denildigi zaman normalde 24’de yatan bir ögrencinin saat 9’da gidip yatmasi 9’da yatan ögrencinin uyuyamadigi andan itibaren düsüncelere kapilmasi buda ögrencileri psikolojik olarak çok etkiler. Sabahlari normal nasil davraniliyorsa normal deneme sinavina nasil gönderiliyorsa ögrenci ayni sekilde gönderilmesi gerekiyor. Bunlar önemli seyler. Ögrenci normalde deneme sinavina giderken annesi veya babasi ögrenci ile nasil ilgileniyorsa o sekilde ilgilenmesi gerekiyor” dedi.



“Bundan sonrasi psikolojik”

Sarigül, eskiden dogru bilinen yanlislardan bir tanesinin de ögrencinin sinava giderken okunmus pirinç yedirilmesinin tamamen yanlis bir sey oldugunu belirterek “Dua edebiliriz onlar çok ayri durumlar ama ögrenciye pirinç yedirilmesi o pirincin bünye içerisinde sismesi ve ögrenciyi zorlamasi bunlar önemli seyler. Sinav artik bitmistir bundan sonrasi artik psikolojik. Sinava nasil girecek hangi ortamda girecek neler yapacak? Girdigi sinav esnasinda bulundugu sinif içerisinde arkasinda ki kisinin burun çekmesi veya öksürmesi ögrenciyi etkilememesi gerekiyor. O sekilde ögrencinin konsantre olmasi gerekiyor. Bu sekilde ögrencilerimiz sinavlardan iyi bir sonuç ile çikabilirler. Ögrencilerin hep kafasinda ben su üniversiteyi kazanabilecek miyim? Bazi seyler vardir siz emek verirsiniz emeginizin sonucunda gerisi nasiptir. Gelirsiniz sinava kadar 110-120 netler yaparsiniz ama sinava bir girersiniz o anki alginiz kapanabilir. Buradaki mesele bu bir siralama sinavidir. Sinav çok kolay geçti ama çok mutlu oldum. Ama herkese kolay olacak. Sinav çok zor oldu ben mahvoldum ama herkese zor. Bunlarin siralama sinavi oldugunu sinav sonrasinda bu psikolojiye girilmemesi gerektigini sürekli hatirlatiyoruz” diye konustu.



“Tercihler çok önemli”

Gökhan Sarigül, dogru tercihin çok önemli oldugunu belirterek “Bunun yaninda çocuklar sinava girdik çiktik sonuçlari aldik. Onun üzerine birde tercih süreci baslayacak. Tercih sürecinde de benim en çok kizdigim ögrencilerime kaç tane tercih haklari varsa 20 tanesi ise 22 tane ise 22 tane farkli bölüm yazmalari. Bir ideal vardir. Ben Ziraat mühendisi olacagim. O zaman bu ziraat mühendisligine göre sekillendirilmesi gerekiyor. Ya da ziraat mühendisligine muadili olan bölümler vardir. Bunlara ögrencilerin kanalize olmasi gerekiyor. Ögrenciye bir bakiyorsunuz TIP yaziyor, yanina eczacilik yaziyor evet ikisi de saglikla alakali onun yanina bilgisayar mühendisligi yaziyor. Onun yanina hiç alakasi yok baska bir mühendislik yaziyor. Hiç alakasi yok ögretmenlik yaziyor. Bu tercihleme degildir. Tercihleme dediginiz sey düzgün yapilirsa stratejinin bir parçasi tercihlemedir. Bu tercihleme içerisinde de benim bildigim kadari ile Agustos basinda baslayacak. Bizde ögrencilerimize burada destek olacagiz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA