Rusya Disisleri Bakani Lavrov Açiklamasi 'NATO, Rusya Ile Askeri Alanda Diyalog Kurmak Istemiyor'

Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov, NATO’nun Rusya ile askeri alanda diyalog kurmak istemedigini belirterek "NATO'nun Rusya'yi durdurmaya yönelik süregelen eylemleri, Avrupa'da askeri siyasi gerilimin tirmanmasina yol açiyor." dedi.

Lavrov, 9. Moskova Uluslararasi Güvenlik Konferansi’nda yaptigi konusmada, güncel konulara iliskin açiklamalarda bulundu.

NATO Zirvesi'nin geçen hafta yapildigini animsatan Lavrov, "NATO'nun Rusya'yi durdurmaya yönelik süregelen eylemleri, Avrupa'da askeri siyasi gerilimin tirmanmasina yol açiyor. NATO, uydurdugu gerçekligin ötesine geçemeyecegini bir kez daha teyit etti. NATO Rusya’nin eylemlerini yine 'agresif' olarak algiliyor." dedi.

Lavrov, Rusya’nin NATO ile diyalog kurmaya açik oldugunu belirterek "Rusya ve NATO arasindaki temas hatti boyunca askeri tehdidi azaltmaya yönelik yapici önerilerimiz masada bekliyor. NATO, Rusya ile askeri alanda diyalog kurmak istemiyor." ifadelerini kullandi.

- "NATO ile AB’nin, Rusya’ya 'anlasmayi bozmama' çagrilari ikiyüzlülük"

ABD’nin 22 Kasim 2020'de Açik Semalar Anlasmasi'ndan çekildigini hatirlatan Lavrov, "Bu, çikarlar dengesini büyük ölçüde bozdu ve Rusya'yi askeri seffaflik açisindan esit olmayan bir konuma getirdi. Bu kosullarda Moskova'nin anlasmaya bagli kalmasi anlamsiz oldu." degerlendirmesinde bulundu.

Lavrov, Rusya’nin da söz konusu anlasmadan çekilme karari aldigina dikkati çekerek NATO ve Avrupa Birligi’nin (AB), Rusya’yi "anlasmayi bozmamaya" çagirdigini ve bunun "ikiyüzlülük" oldugunu belirtti.

Kaynak: AA