Refah Silebinde Sehit Olan 167 Denizci Törenle Anildi

MERSIN – İçel açiklarinda meçhul bir denizalti tarafindan torpillenerek batirilan Refah Silebinde sehit olan 167 denizci, sahadetlerinin 80’inci yilinda Atatürk Parki içerisindeki Refah Sehitleri Anitinda düzenlenen törenle anildi.

Refah Silebinde Sehit Olan 167 Denizci Törenle Anildi
Ingiltere’de yapimi tamamlanan 4 denizaltiyi teslim almak üzere görevlendirilen ve havacilik egitimi görecek olan askeri personeli tasiyan Refah Silebi, yola çiktigi 24 Haziran 1941 tarihinde meçhul bir denizalti tarafindan torpillenerek batirildi. Refah Silebinde sehit olan 15 deniz subayi, 16 hava subayi, 48 deniz astsubayi, 63 deniz eri ve 25 silep personeli olmak üzere 167 için Refah Sehitleri Anitinda tören düzenlendi.

Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanligi tarafindan düzenlenen törene, İçel Valisi Ali Ihsan Su, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutani Tugamiral Fuat Gedik, Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer ile askeri ve mülki erkan katildi.

Refah Sehitleri Anitina çelenklerin konulmasiyla baslayan törende, saygi durusu ve Istiklal Marsinin okunmasinin ardindan Deniz Binbasi Suat Gökçer Gökmen, günün anlam ve önemini belirten konusma yapti.

“Sanli tarihimizdeki ebedi yerlerinizi aldiniz”

Törende Refah Sehitlik Defterini imzalayan Vali Su, deftere yazdigi mesaji okudu. Aradan geçen 80 yila ragmen sehitlere hissedilen gurur ve minnet duygularinin her geçen gün katlanarak arttigini belirten Su, “Sahip olunan kit kaynaklara ragmen yaptirilan denizalti ve muhripleri teslim almak ve pilot olarak yetistirilmek üzere çiktiginiz yolda yasanan elim olay neticesinde her biriniz bu ülkenin birer kahramani olarak sanli tarihimizdeki ebedi yerlerinizi aldiniz. Üzülerek yad ettigimiz olayin yil dönümünde, o günden bu güne savunma sanayisinde büyük gelisim göstererek, milli kaynaklarla ve vatan evlatlarimizin emekleri ile kendi fabrika ve tersanelerimizde insansiz hava araçlari, helikopterler, gemiler, korvetler ve füzeler üreterek sizleri daha da onurlandirmanin gururunu yasiyoruz. Gelinen seviyeyi hiçbir zaman yeterli görmedigimizi, Cumhuriyetimizin 100. kurulus yilinda savunma sanayisinde disa bagimliligimizi en alt seviyeye indirmeyi hedefledigimizi bilerek ebedi istirahatgahinizda rahat uyuyunuz” ifadelerini kullandi.

Türkiye Devletinin yükselisini ve milletin kardesligini hedef alan düsmanlarin, geçmiste oldugu gibi günümüzde de bu hain amaçlarina ulasmak için her yolu denediklerini vurgulayan Su, “Bu ser odaklari bilmelidir ki; sizlerden aldigimiz güç ve ilhamla bu vatan topraklarinda millet olarak birlik ve kardeslik içerisinde olmaya devam ederek, onlarin bu emellerine ulasmalarina asla izin vermeyecegiz. Cennet Vatanimiz ugruna yaptiginiz fedakarliklar asla unutulmayacak ve manevi sahsiyetleriniz milletimizin yüreklerinde sonsuza dek yasamaya devam edecektir. Bu vesile ile geçmisten günümüze tüm sehitlerimizi rahmetle aniyor, gazilerimizi minnetle yad ediyorum. Aziz sehitlerimiz ruhunuz sad olsun” dedi.

Törende daha sonra Vali Su ve beraberindekiler, askeri botla denize açilip sehitlerin anisina denize çelenk birakti.
Kaynak: İHA