Kuraklik Aricilari Endiselendiriyor

Türkiye’nin dört bir yaninda yasanan kuraklik ve iklim degisiklikleri bal üretimi yapan aricilari endiselendiriyor. Aricilar rekoltenin geçen yila oranla yüzde 60 düsebilecegini söyledi.

Kuraklik Aricilari Endiselendiriyor
Gezgin aricilarin önemli duraklarindan biri olan Sivas’ta iklim degisikligi ve kuraklik sebebiyle yasanan olumsuzluklar aricilari endiselendiriyor. Özellikle Orta Karadeniz bölgesinden bal üretimi için kente gelen aricilar, kis aylarinin sicak geçmesi sebebiyle ari ölümlerinin çok yasandigini, düsük koloniyle birlikte verimin azaldigini söyledi.

Kuraklik ve don olaylari sebebiyle çiçeklerin yandigini belirten aricilar üretilen balin kalitesinin de düstügünü ifade etti.

Geçen yil 12 ton ürün elde eden aricilar bu yil rekoltenin yüzde 60 oraninda düsebilecegini söyledi.



“Fiyatlar artabilir’’

Ordu’da Sivas’a aricilikla yapmaya gelen Emine Tomakil bal fiyatlarinda artis olabilecegini belirterek, “Esim kirk senedir bu isi yapiyor. Ben yeni geldim 5-6 senedir yapiyorum. Zor ama esime yardimci oluyorum, evde dursam ne yapacagim. Hastayim diye beni tek birakmiyor. Bu isi seviyorum onlar kovanlardan korkar ben açip bakarim tek tek. Geçen sene 10-12 ton bal olmustu bu sene 7-8 ton olursa ne güzel olur. Bu sene fiyatlar henüz belli degil ama bal olmadigi için biraz artis olur diyorlar. Kriz ve pandemi dolayisiyla da hiç olmaya da bilir diyorlar suanda belli olmadi henüz. Bir çita bali biz toptan verdiklerimize kilosunu 15-18 lira arasinda verdik. Genelde sattigimizda 25-30’dan verdik. Bu senede ayni fiyatlara gider çok alici olmaz herhalde. Ama bide bu sene bal az oldugu için arayan olur diyorlar" dedi.



“Rekoltem yarinin altina düser’’

Halit Tomakil ise arilarin veriminin yüzde 60 oraninda düsüs oldugunu söyleyerek, “Bu sene doganin dengesi bozuk oldugundan bal verimi de düsük. Arilar ilerlemiyor rekolte yarinin altina düser bu sene. Ben kendi adima söylüyorum. Arkadaslar ne durumda hepsi ayni sekilde mi bilmiyorum ama benim kendi rekoltem yarinin altina düser. Geçen sene 11 buçuk 12 ton civarinda bal yaptim bu sene 5 ton yapabilirsek eyvallah. Kendi arilarima baktigim zaman yüzde 60 düsüs var, yüzde 40 verim anca olur bana göre. Bu isi yapan baska arkadaslarda ayni seyleri dile getiriyorlar. Ama üretim az olunca fiyat yükselir diye umuyoruz’’ seklinde konustu.



“Ari ölümleri çok oldu’’

Bu yil ari ölümlerinin de çok oldugunu kaydeden Tomakil, “Arinin son güzde çok uçmasi, kisin sicak geçmesi arilarin ölümüne neden oldu. Kolonilerin zayiflamasina neden oldu o yüzden düsük koloni ile çiktik. Çok verimli bir bahar geçiremedik. Ama bal mevsiminde ters yellerin esmesi bal verimini devamli düsürüyor. Çiçegin olmamasi balin kalitesini etkiler verimi düsürür. Çiçek florasi ne kadar zengin olursa bal o kadar kaliteli olur. Çogu çiçek kiragidan dolayi yandigi için tek düze olur. Balda önemli olan çiçegin çesitliligi o yüzden bu sene biraz çiçek açisindan düsük olur’’ diye konustu.

Kaynak: İHA