'Kayisinin Baskenti'nde Hasat Basladi

Malatya Ticaret Borsasi Baskani Ramazan Özcan: 'Bu yil üründe ciddi bir kalite ön plana çikiyor. Bu kaliteli ürünü hizli sekilde daldan indirerek dünyanin dört bir kösesine ihracatini gerçeklestirecegiz' 'Hedefimiz 20 bin ton yas kayisi ihracati gerçeklestirmek'

Dünya kuru kayisi üretiminin yüzde 85'inin yapildigi Malatya'da hasat basladi.

Malatya Ticaret Borsasi Baskani Ramazan Özcan, Battalgazi ilçesinde hasat etkinligine katildi.

Özcan, burada gazetecilere yaptigi açiklamada, kentte rakimin 700 metre civarinda oldugu bölgelerde hasada baslandigini, civar illerden yaklasik 40 bin mevsimlik isçinin çalismak için kente geldigini söyledi.

Hasatla birlikte yurt içine ve disina kayisi gönderilmeye baslandigini dile getiren Özcan, "Önümüzdeki pazartesi kayisimiz Avrupa'daki raflarda sunulacak. Son 3 yildir rekoltemizde gerileme söz konusu. Iklim degisikliginden kaynaklanan rekolte kaybi söz konusu. Bu yil üründe ciddi bir kalite ön plana çikiyor. Bu kaliteli ürünü hizli sekilde daldan indirerek, sanayi bölgesinde ambalajlayarak dünyanin dört bir kösesine ihracatini gerçeklestirecegiz." dedi.

Özcan, su an 50'ye yakin ülkeye yas kayisi ihracati yapildigini, hedeflerinin 20 bin ton yas kayisi ihracati oldugunu ifade etti.

Kuru kayisida elde ettikleri basariyi yas kayisiyla taçlandirmak istediklerini belirten Özcan, 40 gün sürecek hasat döneminin çok iyi geçmesini umut ettiklerini söyledi.

- "2 lira 50 kurusa konsantre ürünü satmamiz mümkün degil"

Özcan, sunlari kaydetti:

"Konsantre fabrikalarinin talip oldugu ürünlerde meyve suyu fabrikalarinin istasyonlari kurulmaya baslandi. Geçen sezon meyve suyuna giden kayisilarin kilogram fiyati 2 liradan kapandi. Su an için rakamlar net olarak ortaya çikmamis olsa bile kulagimiza gelen 2 lira 50 kurusluk rakamlarla kesinlikle üreticinin karsisina çikmamalarini ifade ediyoruz. Üretim maliyetlerini göz önünde bulundurdugumuzda, su anda kuru kayisidaki fiyatlari dikkate aldigimizda, 2 lira 50 kurusa konsantre ürünü satmamiz mümkün degil. Konsantre ürün alimi yapacak firmalarin en az 3 lira 50 kurustun üreticinin karsisina gelmesi gerekiyor."

Özcan, Malatya kayisisinin Avrupa'dan tescil belgesi aldigina isaret ederek, "Igdir, Elazig ve Mut da biliyor ki dünyanin en kaliteli yas ve kuru kayisisi Malatya'da yetisiyor. Bunu sadece biz demiyoruz, Avrupa Birligi Cografi Isaret Belgesi bunu belirtmis. Hepimiz bu ülkenin gelirlerini, kendi illerimizin de gelirlerini artirmaya odaklanacagiz. Hedef '100 bin ton kuru kayisi ihracati, 500 milyon dolar gelir' ile yolumuza devam etmek istiyoruz." diye konustu.

Kaynak: AA