Gürcistan'da 23. Tiflis Uluslararasi Kitap Fuari Açildi

Gürcistan’in baskenti Tiflis’te, 23. Tiflis Uluslararasi Kitap Fuari açilis töreni ile basladi.

Expo Georgia Fuar Merkezi'ndeki törene, Türkiye'nin Tiflis Büyükelçisi Fatma Ceren Yazgan, Gürcistan Kültür, Spor ve Gençlik Bakani Tea Tsulukiani, Istanbul Ticaret Odasi (ITO) Baskan Yardimcisi Dr. Israfil Kuralay, ITO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün, Tiflis Belediyesi yetkilileri ile diger davetliler katildi.

Bakan Tsulukiani, burada yaptigi konusmada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin getirdigi zorluklara ragmen fuarin düzenlenmesinin mümkün olmasindan dolayi fuarin organizatörleri ve ortaklarina tesekkür etti.

Türkiye'nin 2022'de fuarin onur konugu ülkesi olacagini dile getiren Tsulukiani, "Bizim çok büyük ortak ülkemiz Türkiye'den degerli misafirlerin açilis törene katilmalari bizi çok memnun etti." dedi.

Büyükelçi Yazgan ise konusmasinda gelecek yil söz konusu fuarda Türkiye'nin onur konugu olacagindan dolayi gurur ve sevinç duyduklarini kaydetti.

Bu tür fuarlarin sayesinde dünyada insanlarin birbirlerinin kültürü ve degerlerini ögrendiklerini belirten Yazgan, bugün insanlarin kitap okumaya ihtiyaçlari oldugunu söyledi.

Israfil Kuralay ise Türkiye ile Gürcistan'in iki stratejik ve sinir komsu ülke olduguna dikkat çekerek, "Istanbul Ticaret Odasi olarak bu gelismeye tarihi bir derinlik kazandirmak için Osmanli arsiv kayitlarinda Gürcistan ve Gürcüler kitabini yayinladik. Bu kitap Türklerle Gürcülerin, Kafkasya’da karsilikli güven ve adalet içinde nasil hep beraber yasadiklarinin ispatini sunuyor. " seklinde konustu.

Davetliler açilis törenin ardindan fuar alanini ziyaret etti.

Yunus Emre Enstitüsü (YEE) Tiflis Kültür Merkezinin de stant kurdugu fuarda, ayrica Gürcistan'da faaliyet gösteren Mtskheta yayinevi tarafindan Türk yazarlarin Gürcü diline tercüme edilmis çesitli kitaplari da sergilendi.

Fuar, 27 Haziran'a kadar sürecek.

Türkiye, 2020'de Tiflis Uluslararasi Kitap Fuari'nin onur konugu ülkesi olacakti ama Kovid-19 salgini nedeniyle söz konusu fuara onur konugu olarak 2022'de katilacak.

Kaynak: AA