Dünya Kayisi Baskentinde Hasat Dönemi Basladi

Türkiye’nin Avrupa Birligi (AB) tescilli sayili ürünlerinden biri olan Malatya kayisisinda hasat dönemi bereketli basladi. Bu yil kalite olarak verimli bir yilin beklendigi Malatya’da, toplanan yas kayisilar önümüzdeki haftadan itibaren Avrupa ve birçok dünya ülkesinde raflarda yerini alacak.

Dünya Kayisi Baskentinde Hasat Dönemi Basladi
Toplamda 100’ün üzerinde ülkeye yapilan ihracat ile kent ekonomisine ciddi katki sunan ve Malatyali çiftçilerin en önemli geçim kaynagi olan kayisi da hasat dönemi basladi.

Suan düsük rakimli bölgelerde baslayan hasat, yaklasik 40 günlük süreçte tamamlanacak. Kentte 50 bin çiftçinin de geçim kaynagi olan AB tescilli Malatya kayisisinin hasadi için 40 binin üzerinde mevsimlik isçi de kentte gelerek bahçelerde çalismalara basladi.

Battalgazi ilçesinde devam eden hasat sürecini yerinde takip eden Malatya Ticaret Borsasi Baskani Ramazan Özcan, hasadin suan ova diye adlandirdiklari 700’lü rakimli bölgelerde devam ettigini söyledi.

Suanda hasadi yapilan yas kayisilarin ihracatinin da basladigini ifade eden Özcan, önümüzdeki Pazartesi itibariyle de Avrupa ve birçok dünya ülkesinde tüketicinin damak tadina sunulacagini aktardi.

Son 3 yila baktiklarinda kayisi rekoltesinde ciddi anlamda bir gerileme söz konusu oldugunu dile getiren Özcan, “Bunun sebebi iklimsel degisikliklerden kaynaklanan sorunlar. Ama üründe de ciddi bir kalite ön plana çikiyor. Özellikle suanda sahadaki agaçlarda üründeki kaliteyi görebiliyorsunuz. Bu kaliteli üretimimizi hizli bir sekilde ürünü daldan indirip hizli sekilde fabrikalarda, sanayi bölgelerinden ambalajlanarak dünyanin dört bir yanina ihraç edecegiz” dedi.

50’e yakin ülkeye yapilan yas kayisi ihracatinda bu yil hedeflerinin 20 bin ton yas kayisi oldugunu da dile getiren Özcan, ilk ihracat tirinin ise 2 gün önce yola çiktigini söyledi.

Dünya kayisi baskenti Malatya’da kuru kayisida elde ettikleri basariyi yas kayisi ihracatinda da basarmak ve Malatya’nin dünyadaki liderligini taçlandirmak istediklerini kaydeden Baskan Özcan, “Yas kayisi ihracatinda karsilastigimiz sorun ve sikintilari ortadan kaldirarak elimizden gelen bütün gayreti gösterip dünyanin degisik bölgelerine yas kayis ihracatini sürdürecegiz” ifadelerine yer verdi.

Malatya’da kayisi hasadi döneminin bu yil verimli geçmesini umut ettiklerini de dile getiren Özcan, bu dönemde konsantre diye tabir edilen meyve suyu için kullanilan kayisilarinda alimlarinin basladigini aktardi. Geçen yil konsantre kayisinin kilosunun 2 TL’den fabrikalarca alindigini da animsatan Özcan, bu yil bu alimlarin en az 3,5 TL’den yapilmasi gerektigini de sözlerine ekledi.

Bu saate kadar yas ve kuru kayisi da rekoltenin henüz açiklanmadigini da ifade eden Özcan, bir an önce Tarim ve Orman Bakanligi’nin kayisi rekoltesinin kamuoyu ile paylasmasi gerektigini dile getirdi. Yil boyu ihracat serüveninin en önemli yol göstericisinin tahmini rekolte oldugunu da kaydeden Özcan, “Bir an önce bu belirsizligi ortadan kaldirilmasi ve kayisida olusan bu istikrarin devam etmesi adina rekoltenin açiklanmasinin yetkililerden rica ediyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA