Biden, Cumhuriyetçi Ve Demokrat Senatörlerle 1,2 Trilyon Dolarlik Altyapi Paketinde Anlasmaya Varildigini Duyurdu

ABD Baskani Joe Biden, Cumhuriyetçi ve Demokrat senatörler ile Beyaz Saray'in, 1,2 trilyon dolarlik altyapi paketi konusunda anlasmaya vardigini açikladi.

Biden, Beyaz Saray'da, bir grup Cumhuriyetçi ve Demokrat senatör ile bir araya geldikten sonra gazetecilere açiklamada bulundu.

Üzerinde anlasilan pakette, Amerikan ailelere yapilacak yardimlara yer verilmesi önerisinin reddedildigini kaydeden Biden,"Hiçbirimizin tüm istediklerini alamayacagi konusunda mutabik kaldik. Ben de kesinlikle tüm istediklerimi alamadim ama sandigimdan daha çok sey verdiler." dedi.

Biden, gelecek 8 yil için altyapiya 1,25 trilyon dolar harcanmasini öngören planini mart sonunda açiklamis, ancak o güne kadar Senatodaki Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasinda herhangi bir anlasmaya varilamamisti.

- Üzerinde anlasilan pakette ne var?

Öte yandan Biden'in açiklamasindan kisa süre sonra Beyaz Saray'dan yapilan açiklamada, üzerinde anlasilan paketin detaylari paylasildi.

Paket kapsaminda, 5 yil içinde 973 milyar dolar, 8 yil içinde ise 1,2 trilyon dolar harcama yapilacagina isaret edilen açiklamada, temelde ulasim için 579 milyar dolar, diger altyapilar için ise 266 milyar dolar ayrilacagi, geri kalan miktar ile de ilgili yasa ve kurallarda düzenlemelere gidilecegi belirtildi.

Altyapi paketinde "ulasim" kaleminde en çok bütçe 109 milyar dolar ile yollar, köprüler ve büyük projelere, 66 milyar dolar ile demir yollarina ayriliyor. Diger kalemler arasinda, güvenlik, toplu tasima, elektrikli araç, havalimanlari ve limanlar gibi maddeler de yer aliyor.

Diger altyapi kalemleri çerçevesinde ise en büyük pay 65 milyar dolar ile elektrik altyapisina ayiriliyor. Diger kalemler arasinda su, genis band ve çevresel iyilestirme gibi alanlar da bulunuyor.

Söz konusu paket, Temsilciler Meclisi ve Senatonun da onayini alirsa, yasalasmasi için ABD Baskani Biden'in imzasina sunulacak.

Kaynak: AA