BALOSB'de Mesleki Egitim Seferberligi

Balikesir Organize Sanayi Bölgesi Müdürlügü bünyesinde fabrikalarin eleman ihtiyaçlarin karsilamak üzere kurulan Mesleki ve Teknik Egitim Merkezi’nde kaynakçi ve CNC tezgah operatörlügü kursu düzenlenen törenle basladi. Toplam 218 saat sürecek kaynakçi kursuna 50 kursiyer katilirken, 600 saatlik CNC Tezgah Operatörü kursu 25 kursiyerin katilimiyla basladi.

BALOSB'de Mesleki Egitim Seferberligi


BALOSB, ISKUR, METSEM ve IL Milli Egitim Müdürlügü’nün ortaklasa düzenledigi kaynakçi ve CNC Tezgah Operatörlügü kurslarinda meslek liselerindeki egitmenler tarafindan egitim verilecek. Kursiyerlere kurs müddetince günlük 108 TL ücret ile kursiyerlerin Genel Saglik Sigortalari karsilanacak. Is garantili olan kurslarin sonunda katilimcilara uluslararasi geçerligi olan belge verilecek. Açilan kurslarda egitim görecek kursiyerler OSB’deki firmalarda ise baslayacak.

BALOSB Mesleki ve Teknik Egitim Merkezi’nde düzenlenen kurs açilisina Il Milli Egitim Müdürü Yakup Yildiz, ISKUR Il Müdürü Nazim Balci, BALOSB Yönetim Kurulu Baskan Vekili Hüseyin Bekki, Balikesir Ticaret Borsasi Baskani Ersin Erdogmus, Ticaret Odasi Baskan Yardimcisi Emrah Bilcanli, Altieylül Ilçe Milli Egitim Müdürü Çetin Keren, BALOSB Müdürü Mesut Eray’in yani sira OSB’deki fabrikalarin temsilcileriyle kursiyerler katildi.



Saygi Durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasiyla baslayan törende ilk olarak protokol konusmalari yer aldi. Konusmalarin ardindan törene katilanlara MESTEM’in atölyeleri gezdirilerek OSB Müdürü Mesut Eray tarafindan bilgiler verildi.

Levent Eryilmaz: “Is garantili kurslarimiz basliyor”

Törenin açilis konusmasini yapan MESTEM Müdürü Levent Eryilmaz, OSB’deki fabrikalarin eleman ihtiyaçlarina göre hazirlanan program çerçevesinde açilan kurslar hakkinda bilgiler verdi. Eryilmaz, “Kaynakçi kursu toplamda 218 saat üzerinden yapilacak olup 17 Agustos 2021 tarihinde sona erecektir. Kursa 2 sinif halinde toplam 50 kursiyer katilacaktir. CNC tezgah operatörü kursu ise toplam 600 saat üzerinden yapilacak olup 9 Ekim 2021 tarihinde sona erecektir. Bu kursa da 25 ögrenci katilacaktir. Her iki kursun egiticileri de Altieylül Ilçe Milli Egitim Müdürlügü tarafindan bölgemizde bulunan Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerindeki ögretmenlerden görevlendirilmistir. Bu kurslari diger kurslardan farkli kilan en önemli husus ise istihdam garantili kurslar olmasidir. Diger bir deyisle bu kursu bitiren ögrenciler Organize Sanayi Bölgesindeki fabrikalarda hemen istihdam edilmeye baslanacaktir. Yani isleri hazirdir. Bir diger husus ise kurs süresince kursiyerlere her gün için Balikesir Çalisma ve Is Kurumu tarafindan 108 lira ücret ödenecektir. Yani simdiden bir gelir sahibi olacaklardir. Kurs esnasinda gerekli olan her türlü ekipman Organize Sanayi Bölge Müdürlügü tarafindan temin edilecektir. Bu kurs uygulama yönünden is arayanla çalisan arayanin en kisa ve en kestirme yoldan bulusturmasi bakimindan pratik bir yoldur. Ara eleman bulmak konusunda sikinti yasanan sektörlerde hangi firmanin kaç tane personel ihtiyaci oldugu tespit edildikten sonra is arayan kisiler bu alanlarda 2-3 yogun uygulamali egitimlere tabi tutularak kurs sonunda da mesleki yeterlilik belgesi verilerek firmalarda istihdam edileceklerdir. MESTEM halen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ögrencileri tarafindan kullanilmaktadir. Pandemi sartlari elverdigi ölçülerde bugüne kadar kaynak robotu basta olmak üzere tüm kaynak makinelerinin, CNC tezgahlarinin, endüstriyel otomasyonlarin egitici egitimleriyle temel dinomatik ve PNC egitimleri verilmistir. Bugün baslayacak olan meslek edindirme kurslari ile MESTEM asli egitim maksadina ulasmis olacaktir. Bugün baslayacak olan bu iki kursla birlikte firmalarimizdan gelen istekler dogrultusunda ve yine Çalisma ve Is Kurumu Il Müdürlügümüzün de destekleriyle kurslara devam etmeye inanç vaadindeyiz. Çünkü bu kurslarin hem kaynakçi hem de CNC operatörü isteklerinin ancak yarisini karsilayabilecek durumdayiz. Ayni zamanda makine bakim onarimcisi, endüstriyel otomasyon, PNC ve dinomatik ile çesitli programlama dillerinin egitimi talepleri tarafimiza ulasmis durumdadir. Insallah yakin zamanda da bu kurslara baslamis olacagiz” diye konustu.



BALOSB Yönetim Kurulu Baskanvekili Hüseyin Bekki: “Tüm Balikesir birlik olduk mesleki egitime çare bulduk”

OSB yönetim kurulu baskan vekili Hüseyin Bekki ise konusmasinda mesleki egitimin önemine deginerek, “Fabrikalarimizin nitelikli personel ihtiyacini karsilamak amaciyla BALOSB bünyesinde MESTEM’in Güney Marmara Kalkinma Ajansi tarafindan 8 milyon 500 bin lira tutarinda saglanan iki ayri proje kapsaminda 2020 yilinda kurulum ve altyapi çalismalarinin tamamlanmis olup tüm atölye ve dershaneleriyle kullanima hazir duruma getirilmistir. Fabrika otomasyon entegresi, metal isleri atölyesi, makine teknolojileri atölyesi, yenilenebilir enerji atölyesi, temel mekanik atölyesi olmak üzere 5 tane atölyemiz bulunmaktadir. Endüstriyel otomasyon dershanesi, bilisim dershanesi, elektrik dershanesi, enerji verimliligi dershanesi ve genel dershane olmak üzere 5 derslikte faaliyete geçmistir. Organize Sanayi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ögrencilerinin atölye ihtiyaci karsilanacak hem de bir meslek sahibi olamamis gençlerin, burada düzenlenecek egitimlerle alacaklari sertifikalarla is sahibi olmalari saglanacaktir. MESTEM’de egitim almis kisilerin daha sonra OSB’deki fabrikalarimizda istihdam edilmeleri saglanacaktir. BALOSB’deki fabrikalardan gelen talepler dogrultusunda ilk olarak kaynakçilik kursu ile CNC tezgah kullanma ve programlama kurslari açilacaktir. Bugün itibariyle bunlari da açmis bulunmaktayiz. Bu dogrultuda ISKUR, Il Milli Egitim Müdürlügü ve BALOSB isbirligi ile is garantili kurslarimiz baslamaktadir. Tüm Balikesir birlik olduk, mesleki egitime çare bulduk sloganiyla da bunu baslatmis olduk. BALOSB Mesleki Belgelendirme Merkezi kurumluluk çalismalari da baslamistir. Bu sayede BALOSB, MESTEM’de düzenlenmis kurslara belge verme yetkisi kazanmis olacaktir. Bu belgeler olmadan isletmelerin personel çalistirmasi yasak. Bu belgeleri de alabilmek için Bursa, Manisa, Izmir gibi diger illerimize çalisanlarimizi göndererek belgelerini aldirarak özlük dosyalarina koymak zorundayiz. Bunun da altyapi çalismalari hazirlaniyor. Önümüzdeki günlerde faaliyete geçirecegiz. BALOSB, Balikesir’i Türkiye’nin en önemli üretim ve enemasyon merkezlerinden biri yapmayi kendisine hedef olarak koymustur. BALOSB her yeni gelismeye teknoloji ve üretim isigini açik olarak Balikesir’in ve ülke ekonomisinin kalkinmasina etkin bir rol oynamaya devam edecektir” ifadelerini kullandi.

Il Milli Egitim Müdürü Yakup Yildiz: “Balikesir tarimdan sanayiye her gün büyüyen bir sehir”

Il Milli Egitim Müdürü Yakup Yildiz da konusmasinda mesleki egitim kurumlarinin ülkenin gelecegi oldugunu söyleyerek, “Yaklasik 4 buçuk yil önce buranin temel atma töreninde vardim. Balikesir’de göreve basladigim ilk aylardi. Acaba biter mi? Burada ögrencilerimizle egitime baslayabilir miyiz bunun hayalini kuruyordum. Bugün geldigimiz noktada böylesine güzel bir tesisi Balikesir’e, ögrencilerimize kazandirmis olmak bize gerçekten mutluluk veriyor. Iki gün önce burada Karesi ve Altieylül ilçelerindeki bütün rehber ögretmenlerimizin katilimiyla bir toplanti gerçeklestirdik. Onlara hem MESTEM’i hem de mesleki ve teknik egitimin önemini anlatmaya çalistik. Önümüzde bir tercih süreci var. 30 Haziran itibariyle LGS sonuçlari açiklanacak ve okullarimizda ögrencilerimiz tercihlerde bulunacak. Burada rehber ögretmenlerimize büyük görevler düsüyor. Bugüne kadar meslek lisesi memleket meselesi diye bir sloganimiz vardi. Bunu hep söyledik ama hayata geçiremedik. Hayata geçirmek pek mümkün olmamisti. Son 2-3 yil içerisinde Türkiye’de ve Balikesir’de mesleki egitim anlaminda çok ciddi adimlar atildi. Hem organize sanayide hem diger var olan meslek liselerimizdeki birçok okulumuzun atölyeleri Güney Marmara Kalkinma Ajansi’ndan sunulan desteklerle atölyeleri yenilendi. Bugün burada var olan arkadaslarimiz is garantili kurslardan yararlanarak nitelikli is gücünü Balikesir’imize kazandirmis olacagiz. Balikesir tarimdan sanayiye her gün büyüyen bir sehir” degerlendirmesinde bulundu.

ISKUR Il Müdürü Nazim Balci: “Hem isadamlarimiz hem is arayan arkadaslarimiz kazaniyor”

ISKUR Il Müdürü Nazim Balci da yaptigi konusmada kurum olarak mesleki egitime verilen destekler hakkinda bilgi verdi. Balci, “Sadece Balikesir’de degil Türkiye’de nitelikli ara eleman problemi oldugunu herkes dile getiriyor. Çalisma ve Is Kurumu olarak bu konuya parmak basmak istiyoruz. Partnerlerimiz, Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüklerimiz, Egitim Müdürlügümüz, is adamlarimiz ve birçok kurum ve kurulusla birlikte bu çalismalari gerçeklestirmeye gayret gösteriyoruz. Hatta üst düzeyde mesleki egitim gelistirme isbirligi protokolü adi altinda bakanliklar arasi düzenlenmis bir protokol söz konusu. Biz bu protokol kapsaminda isverenlerimize istihdam garantili kurslar seklinde kurslarimizi gerçeklestiriyorduk. Ancak bugün burada yaptigimiz çalisma biraz daha farkli ve bu çalismanin örnek olacagini düsünüyorum. Çünkü altina ihtiyaç analizi yatiyor. Biz yillardir yaptigimiz ihtiyaç analizlerinde görüyoruz ki ilimizde kaynakçilik meslegi özellikle gaz alti kaynakçiligi, CNC tezgah operatörlügü meslekleri yani bugün açacagimiz her iki meslek kursu da yillardir isgücü piyasasi analizlerinde ihtiyaç olarak ortaya çikan meslekler. Bu meslekler tabi isverenlerimizin ikiser, üçer kisi seklinde olan ihtiyaçlari. Bizim mesleki egitim kurslarimizi yapabilmemiz için de en az 10’ar kisi gerekiyordu. Ancak isverenlerimizin küçük çapli ihtiyaçlarinin bir araya gelip toparlanmasi gerekiyordu. Suanda Organize Sanayi Bölge Müdürlügümüz Mesut Eray’in baskanliginda isletme isletme gezilerek ihtiyaçlar toparlandi ve biz bu ihtiyaçlari mesleki egitim merkezinde çözüyoruz. Kurslarin sonunda da katilan arkadaslarimizin ellerinde belgeleri olacak. Hem isadamimiz kazaniyor, hem is arayan arkadasimiz kazaniyor” dedi.

Yapilan konusmalarin ardindan BALOSB Müdürü Mesut Eray törene katilanlari MESTEM’i gezdirerek merkezdeki atölyeler hakkinda bilgiler vermesiyle tören sona erdi.
Kaynak: İHA