Alman Is Dünyasinin Morali Yilin 2. Yarisina Iliskin Iyimserlikle Yükseldi

Mayista 99,2 puan olan Almanya'da sanayi ve ticarete iliskin Is Dünyasi Endeksi, Kovid19 tedbirlerinin gevsetilmesinden sonra yilin 2. yarisina iliskin iyimserligin artmasiyla bu ay 101,8 puana yükseldi Ekonomi Arastirma Enstitüsü Baskani Clemens Fuest: 'Alman ekonomisi koronavirüs krizini atlatiyor'

Almanya'da, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) krizinde tedbirlerin gevsetilmesiyle, geçen ay 99,2 puan olan Ifo Is Dünyasi Endeksi haziranda 101,8 puana yükseldi.

Merkezi Münih'te bulunan Ekonomi Arastirma Enstitüsü (Ifo), yaklasik 9 bin firmanin katilimiyla gerçeklestirdigi haziran ayi Almanya Is Anketi nihai sonuçlarini yayimladi.

Buna göre, mayista 99,2 puan olan Almanya'da sanayi ve ticarete iliskin Is Dünyasi Endeksi, asilama sürecinin hizlanmasi ve buna bagli olarak Kovid-19 tedbirlerin gevsetilmesinin etkisiyle bu ay 101,8 puana yükseldi. Böylece endeks, 2018’den beri en yüksek degerine ulasti. Piyasa beklentisi endeksin 100,6 puana yükselmesi yönündeydi

Söz konusu dönemde Almanya'da Ifo Beklentiler Endeksi 102,9 puandan 104 puana, Mevcut Durum Endeksi de 95,7 puandan 99,6 puana çikti.

Ifo’nun açiklamasinda, sanayi sirketlerinin tedarik zincirinde darbogazlar konusunda endise duydugu belirtilerek, birçok sirketin girdi maliyetindeki artis nedeniyle fiyatlari yükseltmek istedigi vurgulandi.

Ifo Baskani Clemens Fuest, konuya iliskin degerlendirmesinde, Alman yöneticiler arasindaki ekonomiye karsi duyarliligin haziranda bir kez daha belirgin sekilde iyilestigini belirterek "Ifo Is Dünyasi Endeksi, mayista 99,2 puandan haziranda 101,8 puana çikti. Sirketler mevcut is durumlarini daha iyi degerlendirdi. Sirketlerin yilin ikinci yarisina iliskin iyimserlikleri de artti. Alman ekonomisi koronavirüs krizini atlatiyor.” ifadesini kullandi.

- Nüfusun yüzde 33,5’ine asinin ikinci dozu uygulandi

Öte yandan, Almanya Merkez Bankasi (Bundesbank) da ülke genelinde Kovid-19 vaka sayisinin hizla azalmasi, asilamada ilerleme ve salgina karsi alinan önlemlerin kademeli olarak gevsetilmesi gibi gelismeler üzerine, 11 Haziran’da Alman ekonomisi için büyüme tahminini bu yil için yüzde 3'den yüzde 3,7'ye çikarirken, 2022 yili için büyüme beklentisini de yüzde 4,5'ten 5,2'ye yükseltmisti.

Robert Koch Enstitüsü'nün verilerine göre, 23 Haziran itibariyla Almanya'da nüfusun yüzde 52,2’sine ilk doz koronavirüs asisi yapildi. Nüfusun yüzde 33,5’ine ise ise asinin ikinci dozu uygulandi.
Kaynak: AA