AB Liderler Zirvesi Basliyor

Avrupa Birligi üyesi ülkelerin liderleri, gündemde Türkiye ile iliskiler de dahil olmak üzere bugün ve yarin Brüksel’de yapilacak AB Liderler Zirvesi’nde bir araya geliyor.

AB Liderler Zirvesi Basliyor
Iki gün sürecek olan Avrupa Birligi (AB) Liderler Zirvesi’nin ilk toplantisi bugün Belçika’nin baskenti Brüksel’de basliyor. 27 ülkenin liderleri, Covid-19 salgini, ekonomik toparlanma, göç, siber güvenlik, Libya, Belarus, Sahel, Etiyopya, Türkiye ve Rusya ile iliskiler de dahil olmak üzere dis iliskileri görüsecek. Birlesmis Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, zirveye konuk olarak katilarak, ögle yemeginde AB ülkelerinin liderleriyle bir araya gelecek ve Avrupa Parlamentosu Genel Kurulunda da bulunacak.

Türkiye ile iliskiler

Türkiye ile ilgili görüsmeler kapsaminda, Türkiye-AB iliskisi, Dogu Akdeniz ve Kibris konulari, Türkiye’ye mülteciler için yardim fonu, Gümrük Birligi’nin güncellenmesi gibi konularin ele alinmasi bekleniyor.

Covid-19 salgini

Avrupa Konseyi, epidemiyolojik ve asi durumunu degerlendirecek ve Covid-19 salginiyla basa çikmak için koordinasyon çabalarini sürdürecek. Bu baglamda liderler, AB içinde serbest dolasim hakkinin önündeki kalan engelleri ele alacak.

Ekonomik toparlanma

AB liderleri, 750 milyar fonluk “Yeni Nesil AB”nin uygulanmasinin mevcut durumunu degerlendirecek. Avrupa Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen, kismen AB tarafindan finanse edilen ulusal kurtarma planlarini baslatmak için AB ülkelerini tek tek ziyaret etmeye basladi.

Kaynak: İHA