12 Punto'da Bugün 'Ortak Yapimlar' Üzerine Usta Isimlerden Masterclass Yapildi

TRT tarafindan bu yil üçüncüsü düzenlenen "12 Punto TRT Senaryo Günleri", "Uluslararasi Ortak Yapimlar ve Ortak Yapimlar Marketleri" ve "Ortak Yapimlarin Yol Haritasi" baslikli Masterclass'larla devam etti.

Feriye'de gerçeklestirilen ve es zamanli YouTube'da TRT 12 Punto kanalinda yayinlanan Masterclass'ta, Berlin Film Festivali Ortak Yapim Marketi Direktörü Martina Bleis, EAVE Kurslar Direktörü Lise Lense-Moller ve Yapimci Sezgi Üstün San yer aldi.

Esra Demirkiran'in moderatörlügünü üstlendigi etkinlige katilan isimler ortak yapimlar üzerine düsüncelerini paylasti.

- "Ortak yapimci aramak ayni zamanda finansman aramak demektir"

Martina Bleis, ortak yapimci aramak için finansmanin önemli bir sebep oldugunu belirterek, sunlari söyledi:

"Ortak yapimci aramak ayni zamanda finansman aramak demektir. Bu demek degil ki kendi ülkenizden bütçe destegi alamayacaginiz için ortak yapimci ariyorsunuz. Filmin bütçeleri genelde tek bir yapimcinin karsilayabilecegi miktarlarin üzerinde olabiliyor. Ayrica sanatsal nedenler ve farkli pazarlara açilmak istemeniz de sizi ortak yapimci aramaya itebilir. Filminizde Fransiz bir aktris varsa, film Fransa'da da gösterim yapacaktir. Böylece daha fazla kazanç elde edeceksiniz. Bu tür sebepler filminizin daha kalici olmasi ve pazarda iyi bir yer alabilmesi için avantaj olabiliyor."

Bleis, ortak yapimlarin sanatsal kaygilardan dolayi da yapilabildigine deginerek, "Filminizin kismen baska bir ülkede geçtigini düsünün, o halde filminize baska bir ülkenin oyuncularini dahil edeceksiniz demektir. Ortaklikla birlikte filmi çektiginiz lokasyonun bilgileri de sik bir sekilde size gelir ve o ülkenin sanatsal kaynaklarini kullanabilirsiniz. Örnegin; Türkiye'de film çekiyorsunuz fakat ses kaydini baska bir ülkede alacaksiniz, iste bu ortak yapim için teknik ve sanatsal bir sebeptir. Bu tür gerekçeler bizi sanatsal ortak yapima götürür. Eger baska bir ülkeden fon almak istiyorsaniz bu tür sanatsal sebepler önemli sebepler olarak degerlendirilir."

Ortak yapimlara girilmemesi gereken bazi durumlar oldugundan da bahseden Bleis, kontrolü birakmaktan korkan film yapimcilarinin ortak yapimci aramaya girmemesi gerektigini aktardi.

- "Ortak yapimlar yaratici is birlikleri olusturuyor"

Ortak yapimlarin bazi potansiyel faydalari olduguna dikkati çeken Lense-Moller ise "Ortak yapim yapmak istiyorsaniz, bunu perspektifinizi genisletmek için veya daha uluslararasi bir alana açilmak için yapmaniz gerekiyor. Ortak yapimda çok iyi ve tatmin edici bir yaratici isbirligine girmis oluyorsunuz. Yine ayni zamanda bir rekabet de var burada. Sinir ötesi bir yerde ortak yapimda bulundugunuzda biraz daha yaratici bir is birliginden faydalanabiliyorsunuz. Çünkü ulusal da olsa uluslararasi da olsa ortak yapimda ayni kafa yapisinda olmaniz çok önemli." ifadelerini kullandi.

- 12 Punto TRT Senaryo Günleri

Sinemacilari senaryo asamasinda destekleyerek projelerinin gelistirilmesine katki saglayan "12 Punto TRT Senaryo Günleri" kapsaminda gerçeklestirilen etkinlikler devam ediyor.

TRT 2, 29 Haziran'a kadar 12 Punto TRT Senaryo Günleri'ne özel olarak her aksam canli yayinlari ve özel içerikleriyle sinemaseverlerle bulusacak. Saat 19.00'da baslayacak yayinlarda "12 Punto'da Neler Oluyor?" ve "12 Punto'da Yarin" isimli programlar etkinlikle ilgili bilgi akisi saglayacak.

"12 Punto Film Saati" kusaginda Nuri Bilge Ceylan'in her biri bir yönetmenlik dersi niteligindeki kamera arkasi belgeselleri gösterilecek. "Ahlat Agaci" filminin kamera arkasi görüntülerinden olusan 3 bölümlük "Ahlat'in Yolculugu" ve "Kis Uykusu" filminin kamera arkasi görüntülerinden olusan "Uzun Sürmüs Bir Kis" belgeselleri TV'de ilk kez TRT 2'de yayinlanacak.

"12 Punto Film Saati" kusaginda TRT Ortak Yapimi filmler "Honeyland", "Kapan" ve "Odaklan Babaanne" gösterimleri olacak.

Her aksam özel röportajlar ve Masterclass'larin da yer alacagi program, 29 Haziran aksami yayinlanacak kapanis programiyla son bulacak.

Kaynak: AA