SETBIR, Çig Süt Kalitesini Gelistirmek Için AB Projesi Baslatti

Projeyle Türkiye'deki sivil toplumu, süt ve süt ürünleri üretim sürecinde gida hijyeni ve güvenliginde aktif rol almaya tesvik etmek hedefleniyor.

Türkiye Süt, Et, Gida Sanayicileri ve Üreticileri Birligi (SETBIR), Avrupa ve Türkiye deneyimi üzerine karsilastirmali analize dayali çig süt kalitesini iyilestirmek için yol haritasi gelistirmek ve çig süt üretiminde kalite, hijyen ve güvenligi sürdürmek amaciyla "Süt Degerlidir: Tek Ihtiyacimiz Kaliteli Süt" konulu Avrupa Birligi (AB) projesi baslatti.

SETBIR'den yapilan açiklamaya göre, "AB-Türkiye Sivil Toplum Diyalogu VI Programi" kapsaminda baslatilan projenin açilis toplantisi, çevrim içi olarak dün gerçeklestirildi.

Açilista konusan SETBIR Yönetim Kurulu Baskani Tarik Tezel, basta çocuk gelisimi olmak üzere insan sagligina olumlu ve önemli katkisi nedeniyle süt ve süt ürünü tüketmenin tercih degil gereklilik oldugunu belirtti.

Çig süt kalitesi konusunda her ne kadar son 20 yilda ciddi bir ilerleme saglanmis olsa da Türkiye'de üretilen sütün tamaminin AB standartlarina ulasmasi için hala iyilestirmeye açik alanlar bulunduguna isaret eden Tezel, "Bunun için de öncelikle sektörün yapisal sorunlarini çözmemiz, süt yagi ve protein oranlarini yükseltmemiz, mikrobiyolojik kalitemizi artirmamiz, süt sogutma ve lojistik süreçlerimizi iyilestirmemiz gerekiyor." degerlendirmesinde bulundu.

Tezel, AB üyeligi sürecinde 2010 yilinda açilan "Gida Güvenligi, Veterinerlik ve Bitki Sagligi Politikasi Fasli"nin kapanis kriterleri arasinda "çig süt kalitesinin artirilmasina yönelik plan ve rehberlerin hazirlanmasi, isletmelerin modernizasyonu ve paydaslarin bilinçlendirilmesi" hükmünün yer aldigini animsatarak, çig süt üretiminde kalite, hijyen ve güvenilirligi sürdürmek amaciyla yola çiktiklarini kaydetti.

Toplantida, proje sunumunun ardindan "Kaliteli Süt Üretimi Için Avrupa Yesil Mutabakati" konulu panele geçildi.

- Sektörün durumu analiz edilecek

Projeyle, Türkiye'deki sivil toplumu, süt ve süt ürünleri üretim sürecinde gida hijyeni ve güvenliginde aktif rol almaya tesvik etmek hedefleniyor.

AB ve Türkiye deneyimi üzerine karsilastirmali analize dayali çig sütün kalitesini iyilestirmek için bir yol haritasi gelistirerek, çig süt üretiminde kalite, hijyen ve güvenligi sürdürmek, Türkiye için benzersiz bir model gelistirerek, sivil toplum kuruluslarini ve süt sektörü temsilcilerini, çig süt üretiminde özel hijyen hükümlerinin uygulanmasinda aktif rol almalari için harekete geçirmek de projenin amaçlari arasinda yer aliyor.

Italyan Gida Endüstrisi Federasyonu (FEDARALIMANTARE) ile ortaklasa yürütülecek ve baslangiç tarihi olan 1 Nisan 2021 itibariyla 15 ay sürecek projenin hedef gruplari, tüketiciler, çig süt üreticileri, süt ürünü üreticileri, süt sektöründe lojistik hizmeti saglayanlar ve SETBIR üyeleri.

Proje kapsaminda AB ve Türkiye'de süt sektörü incelenecek, Türkiye süt sektörünün durumu analiz edilecek. Bunun için Izmir ve Ankara'da odak grup toplantilari düzenlenecek, Izmir, Bursa, Konya ve Samsun’da hedef gruplarla yüz yüze görüsmeler gerçeklestirilecek.

Ayrica Italya ve Hollanda'da konuyla ilgili kamu kurumlariyla süt çiftlikleri ve süt ürünü tesisleri ziyaret edilerek, iyi uygulama örnekleri görülüp karsilastirmali bir analiz gelistirilecek.

Ulusal Süt Konseyi, Türkiye Tarimsal Süt Üreticileri Birligi, Türkiye Damizlik Sigir Yetistiricileri Merkez Birligi ve Türkiye Yem Sanayicileri Birliginin proje istirakçisi oldugu çalismanin sonunda ortaya çikacak bir politika belgesi de projenin her asamasindaki katilimcilarla paylasilacak.
Kaynak: AA