Münir Özkul'un Adi Aydin'da Yasatilacak

Aydin’in Efeler ilçesinde yeniden düzenlenerek, bambaska bir görünüm kazandirilan Münir Özkul Sokagi, usta sanatçinin kizi Güner Özkul’un da katilimiyla açildi.

Münir Özkul'un Adi Aydin'da Yasatilacak
Efeler Belediyesi tarafindan yeniden düzenlenerek farkli bir görünüme kavusan Hasanefendi - Ramazanpasa Mahallesi Sevgi Yolu’nda bulunan Münir Özkul Sokagi, ünlü tiyatro sanatçilari Ferdi Akarnur, Pelin Öztekin ve usta sanatçi Münir Özkul’un kizi Güner Özkul’un da katildigi törenle açildi. Yogun bir katilimin gerçeklestigi törende Efeler Belediyesi Sehir Tiyatrosu oyuncularindan Ibrahim Gergin tarafindan, Haldun Taner’in Sersem Kocanin Kurnaz Karisi oyununda yer alan ve usta sanatçi Münir Özkul ile özdeslesmis aktör Tomas Fasulyeciyan’in “Aktör dedigin nedir ki” tiradi sahnelendi.

“Artik hemseriyiz”

Artik kendilerinin de birer Aydinli olduklarini ifade eden Münir Özkul’un kizi Güner Özkul; “Efeler Belediyesi ve belediye baskanimiza bu anlamli jesti için tesekkür ediyorum. Çünkü, sanat adina yapilan bir etkinlikte bir sokaga babamin adinin verilmesi gerçekten çok gururlandirici. Birçogunuz babami filmlerinden taniyorsunuz ama kisa sohbetimizde gördüm ki belediye baskanimiz gerçekten bir tiyatro sevdalisi. Babamin bugüne kadar tiyatroda canlandirdigi karakterler de onun için çok önem tasiyor ve bunu görmek de beni ayrica gururlandirdi. Yasim itibariyle de onu sahne izleme sansina erismis insanlardan biriyim. Babam ve onun rol arkadaslarinin canlandirdigi karakterler hep ilkeli, dürüst, dogru, özledigimiz kanaatkar insanlar. Dolayisiyla onlarin ayni zamanda bir misyonu vardi. Birlestirici olmakti onlarin görevi. Onlari sevmemek düsünülemezdi. Toplumun her kesiminden herkes o karakterlere hayrandi ama içinden geçtigimiz su karanlik günlerde bu etkinligin yolumuz seninle aydinlanacak mesaji da çok güzel. Gerçekten bu tür temennilere ihtiyacimiz var. Onun için babamin böyle bir etkinlik ve sloganla bu sokaga adinin verilmesi, benim için çok anlamli ve duygulandirici oldu. Sen benim babamin kim oldugunu biliyor musun’ ifadesi benim için çok farkli bir anlam ifade eder. Hani hepimizin babasi olan o adam var ya, ben onun kiziyim. Yani hepimiz kardesiz demek. Evet, biz Istanbulluyuz ama simdi babam da ben de Aydinliyiz, Efelerliyiz. Çok tesekkür ederim. Artik hemseriyiz” dedi.

“Her dönemde iz birakmistir”

Usta sanatçinin Türk Sinema ve Tiyatro tarihine damga vurdugunu ifade eden Efeler Belediye Baskani Mehmet Fatih Atay; “Bugün bizleri kirmayarak babasinin adini verdigimiz bu sokagin açilisini onurlandiran Güner Hanim’a ve bu sicakta, bu pandemi sartlarinda toplumun sanatsiz kalmamasi adina bugün aramizda olan degerli tiyatro sanatçi arkadaslarima, sevgili Efeler halkina hosgeldiniz diyorum. Münir Özkul, Türk Tiyatro ve Sinema tarihine damga vurmus önemli bir kisi. Canlandirdigi karakterle de ustaligini gözler önüne sermistir. Canlandirdigi karakterler hayatimizin her döneminde iz birakmistir. Hepimiz ögretmenlerimizde Mahmut Hoca’nin özelliklerini aradik. Sanat hayatina daha lise çaglarinda baslayan sayin Özkul, kariyeri boyunca 200’den fazla filmde rol aldi. Pek çok ödül aldi. 1998 yilinda Kültür Bakanligi tarafindan Devlet Sanatçisi ünvani verildi” dedi.

“Adile Nasit Sokagi Müjdesi”

Sevgi Yolu üzerinde bulunan 1919 sokaga da Adile Nasit’in adinin verileceginin müjdesini veren Baskan Atay; “Filmlerinin birçogunda Adile Nasit ile beraber Türk sinemasinin unutulmaz ikililerini olusturmuslardir. Bu nedenle bizler de Hasanefendi Mahallesi’nin 1919 Sokagi yani bir alt sokagina da Münir Özkul’dan ayri olmasin diye Adile Nasit Sokagi yapacagiz. Oynadigi filmlerde canlandirdigi karakterlerde Münir Özkul, sadece sanat degil toplumun düsünce yapisinin da dogru ve güzel olmasi konusunda büyük emek vermistir. Bu sebeple bir nebze de ona olan borcumuzu ödeyebilmek adina bu sokaga onun adini vermek istedik. Onlar, o zamanlarda sanatin ülke genelindeki tüm insanlara ulasmasi konusunda yaptiklari büyük özverilerin yaninda bizim yaptigimiz bu jestlerin çok küçük kaldigini düsünüyorum. Onlar topluma sanatsal olarak çok büyük katkilar yaptilar. Onlari minnetle anacagiz ve yolumuzu isikla aydinlatacaklardir” dedi.

Konusmalarin ardindan usta sanatçinin Hababam Sinifi filmdeki Mahmut Hoca ile özdeslesen okul tiradinin da yazili oldugu büstün açilisi gerçeklestirildi.

Kaynak: İHA