Karacabey'de Domates Üretimi

Karacabey Belediyesi tarafindan hem bölge hem de ülke çiftçisine katki saglamak maksadiyla baslatilan program serisi devam ediyor.

Karacabey'de Domates Üretimi
Programin bu haftaki bölümünde, “Domates Üretimi ve Tarimda Toprak Tahlilinin Önemi” masaya yatirildi.

Projenin ilk ayaginda, zeytin üreticilerine yönelik çesitli konular ve üreticilerden gelen sorular, haftalik çekilen programlar neticesinde, Karacabey Belediyesi Youtube hesabi üzerinden yayinlanmisti. Programi Sinan Bürçek yönetirken, gelen sorulari ise Zirai Danisman Mehmet Izbak cevapliyor.

Programa konuk olan Karacabey Belediye Baskani Ali Özkan yaptigi açiklamada, “Tarim ve hayvanciligin baskenti, güzellikler sehri Karacabey’imiz bu alanda önemli bir bölgedir. ‘Nerede tarim, orada varim’ anlayisiyla, sinirlari zorlayarak, bu konuda vatandaslarimiza yardim gayreti içerisindeyiz. Ziraatçi Mehmet Izbak, zeytinle ilgili bilgi, birikim ve tecrübelerini zeytin üreticileriyle paylasmaya yönelik çekimlerini sürdürmektedir. Bu çerçevede ciddi bir izleyici kitlesine ulasilmistir. Zeytincilik, bölgemiz için önemli bir tarim faaliyetidir. Bunun yaninda, çok daha önemli ziraî faaliyetlerimiz de bulunmaktadir. Iste bugün, Mehmet Bey’in sözünü ettigi salçalik domates üretimi de gerçekten ilçemiz ve Türkiye ekonomisi açisindan önemli bir degerdir. Türkiye’deki salçalik domates ihtiyacinin yaklasik %40’i, Karacabey’in verimli topraklarinda kaliteli bir sekilde üretilmektedir. Çok önemli markalar, salça fabrikasi noktasinda bölgemizde yatirim yapmislardir. Ve sürekli üreticilerimizle gerek sözlesmeli gerekse açiktan alma usulü ile bir ticari iliski çerçevesinde, bölgemizde yetisen salçalik domatesler islenmektedir. Ve bu ürünler hem iç pazara hem dis pazara arz edilmektedir. Tarimsal faaliyetler eskisi gibi geleneksel yöntemlerle olmadigi için pahali bir faaliyet noktasina gelmistir. Dekar basina üretim maliyetinin yani sira bu noktada yapilacak olasi yanlislar, o yil çiftçisinin senesinin bosa gitmesine hatta zarar etmesine ve hüsranla sonuçlanabilecek bir ortamin olusmasina vesile olabilmektedir. Iste bu noktada yapilabilecekleri bilimsel çerçevede degerlendirerek, tecrübelerden istifade ederek bu riskleri en aza indirmek, çok daha makul ve mantikli bir faaliyet olacaktir” dedi.

Öte yandan, belediyenin sosyal medya hesaplarindan yayinladigi program serisi toplamda 20 bine yakin izlenmeye ulasti.
Kaynak: İHA