Heritage Istanbul, 25 Haziran'a Kadar Devam Edecek

Sergi alanlari, konferanslar, miras sohbetleri ve atölyelerle ziyaretçilerine kültürel ve tarihi anlar yasatan Heritage Istanbul, katilimcilara hibrit fuar deneyimi sunuyor.

TG Expo tarafindan düzenlenen, koruma, restorasyon, arkeoloji, müzecilik ve teknoloji sektörlerini bu yil besinci kez bir araya getiren Heritage Istanbul basladi.

Sergi alanlari, konferanslar, miras sohbetleri ve atölyelerle ziyaretçilerine kültürel ve tarihi anlar yasatan Heritage Istanbul, katilimcilara hibrit fuar deneyimi sunuyor.

Bugün açilisi yapilan fuarda, konusma yapan TG Expo Heritage Projeleri Kurucusu Osman Murat Akan, "Yedi ülkenin bir araya geldigi dünyadaki en prestijli platformlardan Avrupa Miras Fuarlari (Herifairs) agina dahil olduk. Herifairs tüm katilimcilarimiza orta ve uzun vadede büyük yarar saglayacak. Italya ile Türkiye arasinda olusacak is birliklerine de vesile olduk. Önümüzdeki yillarda iki farkli fuar yapmayi planliyoruz. Yeniliklerimiz sürüyor." dedi.

- "Destekleyici platformlarin sektörü güçlendirecegini düsünüyoruz"

TG Expo Uluslararasi Fuarcilik A.S. Genel Müdürü Hasan Cem Senel de yaptigi açilis konusmasinda, pandemi sürecinin fuarcilik sektörünü nasil etkiledigine degindi.

Bu süreçte hibrit fuarlarin ve dijitallesmenin ön plana çiktigini belirten Senel, "Destekleyici platformlarin sektörü güçlendirecegini düsünüyoruz. Sirket olarak sektörün nihai hedefi olan ülkemizi global fuar üssü haline getirme amacina yönelik olarak çalisiyoruz." diye konustu.

Arkeolog, Arkeoloji ve Sanat Yayinlari Baskani Nezih Basgelen de 2020 yilinda 7 bine yakin kültürel varligin tahrip edildigini aktardi.

Restorasyon kurallarina uyulmadigi takdirde bir tarihi eserin tüm özelligini kaybedecegine dikkati çeken Basgelen, "Anadolu cografyasi, ünik örneklerin oldugu bir cografya. Ama bugün tarihi eserleri yok ediyoruz, tahrip ediyoruz." ifadesini kullandi.

Istanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü eski baskani Prof. Dr. Mehmet Özdogan da Türkiye'nin arazi teskilati olmayan ender ülkelerden biri oldugunu söyledi.

"Müzeden sorumlu kisilerin araziye çikmasi için izin gerekir. Türkiye'de eski eserlerin zimmetlenmesi gerekir." diyen Özdogan, "Dünya genelinde bilim ve arkeolojide ciddi küresellesme var. Bilim ilerledikçe bilim insanlari yerel unsurlarla ilgileniyor. Fakat küresel bakis açisini kazanmamiz gerekiyor. Kültürel varliklar, kültürel miraslarimizdir. Bunlara sahip çikmaliyiz." degerlendirmesinde bulundu.

- 2020 yilinda 183 arkeoloji kazi çalismasi yapildi

Kültür ve Turizm Bakanligi Restorasyon Daire Baskani Cengiz Ugur, 142 ören yerinde çalismalarin devam ettigine isaret ederek, 2020 yilinda 183 arkeoloji kazi çalismasinin yapildigini, sualtinda da 5 kazinin gerçeklestigini belirtti.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Handan Inci, üniversitenin 139 yillik tarihi geçmise sahip oldugunu aktararak, bu yil Kültürel Varliklari Koruma ve Onarim Yüksekokulu açacaklari bilgisini verdi.

IBB Kültür Varliklari Daire Baskani Oktay Özel de kültürel mirasi korumak adina kurum olarak tüm birimlerle ortak çalismalar yürüttüklerini ifade ederek, "2020'den beri 20 çesme restorasyonu yaptik. 2021'de de 100 eseri restore etmeyi hedefliyoruz. Somut ve somut olmayan kültürel miraslarimiza sahip çikiyoruz. Arkeolojik kazilarimiza da belediye olarak devam ediyoruz. Istanbul'u degerli kültürel varliklarina ulastirmayi planliyoruz." seklinde konustu.

Istanbul Vakiflar 1. Bölge Müdürü Hayrullah Çelebi ise kültürel miras denilince ilk akla gelen kurumun Vakiflar Genel Müdürlügü oldugunu animsatarak, "Vakiflar geçmisle gelecek arasinda köprü olmayi sürdürüyor." yorumunu yapti.

Fuarin "Bize Miras Marka" bölümünün bu yilki onur konugu, Ali Muhiddin Haci Bekir markasi oldu.

Açilis günü kendi içinde olusturdugu "Yasayan Müze" konsepti ile hem konferans oturumuna hem de miras sohbetlerine katilan Yönetim Kurulu Baskani Nazli Imre ve Yönetim Kurulu üyesi Leyla Celalyan somut olmayan kültürel mirasa yönelik yaptigi katkilardan ve 244 yil boyunca Türk sekerleme mutfagina iz birakan tatlilarinin sirrini ziyaretçiler ile paylasti.

"expoheritage.com" adresinden etkinliklerle ilgili bilgilerin ögrenilebilecegi fuar, 25 Haziran'a kadar devam edecek.

Kaynak: AA