Hayvanat Bahçesi Gibi Okul

Aydin’in Efeler ilçesindeki Yedieylül Ilkokulu küçük bir hayvanat bahçesini andirirken, besleme yapan ögrencilere küçük yasta hayvan sevgisi kazandiriliyor.

Hayvanat Bahçesi Gibi Okul
Milli Egitim Bakani Ziya Selçuk’un 2019 yilinda okullarda hayvan beslenmesi yönündeki tavsiyesi üzerine Aydin Yedieylül Ilkokulu bahçesinde de ördek ve köpek, okul girisinde süs baliklari, muhabbet kuslari ile okul içerisinde bir anne kedi ve yeni dogmus yavrulari beslenerek bakimi yapiliyor. Her gün hayvanlarla vakit geçiren ögrencilerin hem okullarina olan sevgileri artiyor, hem de besledikleri evcil hayvanlarin yavrularini sahiplenip evlerinde besleyerek can dostlara yuva oluyor. Okul Müdürü Selim Çakmak basta olmak üzere idareciler ve ögretmenler de hayvanlara en az çocuklar kadar ilgileniyor. Okulda teknisyen olarak görev yapan Murat Arican ve Ingilizce Ögretmeni Suzan Akgün ise kedilerin mama ihtiyaçlari için ögrenciler ve veliler arasinda bir kampanya düzenleyip, mama destegi sagliyor.

"Ögrenciler hayvanlari severek ilgi gösteriyorlar"

Okul ögrencilerinden Çinar Aydin, "Onlari sevmeli ve korumaliyiz, onlara zarar vermemeliyiz. O yüzden biz de onlara okulumuzda sahip çiktik. Okulumuzdaki hayvanlari çok seviyoruz, onlara yemek veriyoruz. Hayvanlarin bence insanlar gibi mutlu ve rahat yasamalari lazim. Onlari korumali, sevmeli, yemek ve su bulmalarina yardim etmeliyiz. Ben de hayvanlari çok seviyorum. Hep onlara bakmaya geliyorum, hepsine ilgi gösterip onlarla oynuyorum" dedi.

Hayvanlari çok sevdigini ve onlari korumamiz gerektigini ifade eden okul ögrencilerinden Filiz Nur Özdemir, "Insanlarin da hayvanlara zarar vermelerini istemiyorum. Çünkü onlari çok seviyorum. Okulumuzdaki anne kedi ve yavrulari hakkinda bir kampanya basladik. Yavrulayan anne kedi ve yavrularina mama getirdik. Bizim gibi onlar da bir canli. Onlarin yasam haklari var, insanlar genel olarak hayvanlari sevmeli. Kedi ve köpeklere mama, balik ve kuslara yemler veriyoruz. Okulumuzdaki bütün hayvanlari besliyor, onlarla zaman geçiriyoruz" diye konustu.



"Ögrencilerimiz hayvanlar konusunda çok hassas ve duyarli"

Hayvanlar konusunda çok hassas ve duyarli davrandiklarini ifade eden Ingilizce Ögretmeni Suzan Akgün, "Okulumuz bodrumuna yavrulayan bir anne kedimize yavrulari ile birlikte sahip çiktik. Bu canlarin bakimlari ile ile ilgili çalisma arkadasimiz Murat Arican ile birlikte bir kampanya baslattik. Amacimiz öncelikle minik bir hayvan dostumuza yardimci olmakti. Ikinci olarak da ögrencilerimize Ingilizce dersindeki Hayvanlar Ünitesi kapsaminda hayvanlarla birlikte zaman geçirip, empati kurarak, duygusal ve sosyal becerilerini gelistirerek kendilerini gelistirmelerini saglamakti. Bekledigimizden çok daha fazla mama geldi. Neredeyse kedi dostumuzun bir yillik mama stoku saglanmis durumda. Ögrencilerimiz hayvanlar konusunda çok hassas ve duyarlilar. Hayvanlari sevip onlara sevgi göstermelerinin yani sira günlük bakimlarinda da istekliler. Severek hayvanlarin bakimlarini yaparak onlarla ilgileniyorlar. Hayvan sevgisini çocuklara asilamak için bu yaslar çok önemli. Biz de lehimizden geldigince okul olarak ögrencilerimize son derece hassas ve duyarli davraniyoruz. Sag olsunlar onlar da bu emeklerimizin karsiliklarini veriyorlar. Bu güzel tablodan dolayi oldukça mutluyuz" ifadelerini kullandi.

"Ögrencilerin davranislarini olumlu yönde etkiliyor"

Ögrencilerin hayvanlara bu kadar ilgi gösterecegini tahmin etmedigini, ancak zaman içerisinde bu tahmininin çürüdügünü ifade eden Yedieylül Ilkokulu Müdürü Selim Çakmak okulda besledikleri hayvanlarin yavrularini çocuklara sahiplendirerek projenin evlere kadar yayildigini belirtti.

Çocuklarin davranislarinda olumlu yönde degisiklikler gözlemlediklerini ifade eden Çakmak, "Milli Egitim Bakanligimizin 2019 yilinda baslattigi Beceri Tasarim Atölyeleri’nden biri olan Hayvan Bakim Atölyesi’ni okulumuzda kurduk. Bu atölyeyi kurarken okul müdürü olarak bu atölyenin bu kadar ilgi çekecegini tahmin etmemistim. Burada çocuklarimizin hayvanlari çok sevdigini, hayvanlari severken de çocuklarimizda davranis degisiklikleri oldugunu fark ettik. Bu davranis degisikliginden en önemlisi merhamet duygularinin gelismesi oldu. Paylasim yapmayi ögrendiler. Çesitli hayvan gruplarimiz var. Kuslarimiz, baliklarimiz, kazlarimiz, kedilerimiz ve köpegimiz var. Bir ara tavsan ve tavuklarimiz da vardi. Köpek, kedi, kus ve balik gibi hayvanlarimiz yavruladigi zaman biz ögrencilerimiz bunlari evlerinde de beslesinler diye sahiplendiriyoruz. Dolayisiyla bu projemiz evlere kadar da yayildi" dedi.



"Hayvan tür ve sayisini çogaltmayi hedefliyoruz"

Okulda besledikleri hayvan türü ve sayisin arttirmayi hedeflediklerini kaydeden Çakmak, "Kisin, bu proje boyutunda bir çok ögrencilerimiz ile sokak hayvanlari da aç kalmasin diye evlerinin önlerine mama ve su koyduklarini gözlemledik. Ben ögrencilerimle gurur duyuyorum. Bu projeye destek veren ögretmen ve velilerimize de tesekkür ediyorum. Hayvan sevmek insan sevmekle es deger. Hayvan sever çocuklarin, insanlara ve büyüklerine daha saygili davranacaklarina inaniyorum. Bu yüzden bu projemizi daha da gelistirmek ve okulumuzdaki hayvan sayisini çogaltmak için elimden gelen ne varsa yapmaya hazirim. Biz çocuklar için variz, yeter ki onlar mutlu olsunlar" diye konustu.

Kaynak: İHA