BGC Baskani Kolayli Güven Tazeledi

Türkiye’nin en etkili basin meslek kuruluslarindan Bursa Gazeteciler Cemiyeti’nin baskanligina, kongreye katilan delegelerin tamaminin oyunu alan Nuri Kolayli yeniden seçildi.

BGC Baskani Kolayli Güven Tazeledi
Basin Kültür Sarayi’ndaki Nilüfer Sahnesi’nde bugün yapilan BGC Genel Kurulu, sabah saat 10.00’da basladi.

Genel kurula geçilmeden önce, ocak ayinda yapilmasi gereken ve pandemi nedeniyle izin verilmeyen BGC Basari Ödülleri Yarismasi Ödül Töreni gerçeklestirildi.

Yarismada dereceye giren gazetecilere ödüllerinin verilmesinin ardindan genel kurula geçildi.

Genel Kurulda divan baskanligina Ahmet Emin Yilmaz, baskan yardimciligina Okan Tuna, kâtiplige de Ikbal Turan üyelerin oy birligi ile seçildi.

Divan olusumunun ardindan BGC üyelerine hitaben konusma yapan BGC Baskani Nuri Kolayli, son dönemde gündeme gelen siyaset-mafya-medya üçgenindeki çarpik iliskilere dikkat çekti. Kolayli sunlari söyledi;

“Geride biraktigimiz bu dönem bir yandan yasamimizda ilk defa “pandemi” gerçegi ile yüzlesirken, diger yandan siyaset-mafya-medya üçgeninde çirkin iliskilerin su yüzüne çikti. Sektörümüzde adina gazeteci diyen, ama gazetecilik degil, kirli çikar iliskilerinin odagi olan insanlarin meslegimizi kirletmesine tanik olduk. Basinimizin özgür, objektif ve tarafsiz çalisma imkâni bulmasi için ilk sartin, gazetecilik meslegini ve bu meslegi kimlerin yapabilecegini düzenleyen ‘Gazetecilik Meslek Yasasi’nin çikartilmasi oldugunu yillardir her firsatta dile getiriyoruz.

Böyle bir yasa olmayinca ülkemizde dileyen herkes; egitimine ve bilgi birikimine bakilmaksizin, gazetecilik ahlakindan yoksun, santaj ve tehditle kisisel çikar pesinde kosarak, “gazeteci” kimligi altinda meslekte boy gösteriyor.

Basin kuruluslari, hatta hiçbir kaydi olmayan internet haber siteleri, bu insanlari istihdam edebiliyor. Bu durum, meslegimizi her türlü istismara açik hale getiriyor. En üzücüsü habercilik, tehdit ve santaj araci olarak kullaniyor, siyaset-mafya-medya üçgeninde bu gün tanik oldugumuz kirlenme yasaniyor.

Yillardir her firsatta tekrarladigim çagrimi bir kez daha yinelemek istiyorum; yasamakta oldugumuz bu çarpik sürece son vermek için, gazetecilik meslegini ve bu meslegi kimlerin yapabilecegini düzenleyen “Gazetecilik Meslek Yasasi”, teknolojik gelismeler de göz önüne alinarak yazili basinin yani sira görsel, isitsel ve elektronik medyayi da kapsayacak sekilde günümüz sartlarina uygun olarak mutlaka çikarilmalidir.

Böyle bir düzenleme fikir özgürlügünü kisitlayici degil, tam tersine haber alma özgürlügünü gerçek anlamda hayata geçirmeyi saglayici nitelikte olacaktir.”

Konusmasinda, Türk Ceza Kanunu’nda ve Terörle Mücadele Yasasi’nda yer alan basin özgürlügünü kisitlayici maddelere deginen BGC Baskani Nuri Kolayli, “Ifade ve basin özgürlügü demokrasinin olmazsa olmazidir ve Türkiye’de demokratik hayatin temel meselesi, ne yazik ki basin ve ifade özgürlügünün gerçek anlamda olmamasidir. Halkin haber alma hürriyetinin islerligi için, basin ve ifade özgürlügü temel gerekliliktir. Avrupa Birligi uyum süreciyle baslayan yargi reformu kapsaminda, hukuk ve ceza alanindaki temel kanunlarda bazi degisiklikler yapilsa da, ifade ve basin özgürlügü alanini kapsayan degisiklikler diledigimiz çapta olmamistir. Ifade ve basin özgürlügü konusunda hala mevzuattan ve uygulamadan kaynaklanan sorunlar yasanmaktadir” dedi.

Gazetecilerin yazdiklari yazilar ve haberler nedeniyle tutuklanabildigini, agir ceza tehdidi ile karsi karsiya kaldigini vurgulayan Kolayli, “ Türkiye’de insanimiza herhangi bir baski ve müdahaleye maruz kalmadan, kendini mesru bir sekilde ifade edebilme hakkinin evrensel ölçülerde taninmasi ve sorunsuz bir sekilde uygulanmasi, toplumsal baris, hosgörü, uzlasi, ifade ve basin özgürlügünün sorun olmaktan çikmasi en büyük dilegimizdir” diye konustu.

Medya sektöründe, yasal düzenleme eksiklerinden kaynaklanan sorunlarin yaninda, çalisma kosullarinin neden oldugu olumsuzluklarin da yasandigina dikkat çeken BGC Baskani Kolayli, konusmasini söyle sürdürdü;

“5953 Sayili Basin Mesleginde Çalisanlarla Çalistiranlar Arasindaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkinda Kanun, kisa adi ile Basin Is Kanunu olarak da bilinir. Basin iskolunda “gazeteci” olarak çalisan kisiler ve isverenleri arasindaki iliskiler ve çalisma kosullari Basin Is Kanunu ile düzenlenmistir. Bu yasanin günümüz kosullarina uygun olarak yeniden düzenlenmesi sadece biz gazetecilerin degil, toplumumuzun bir ihtiyaci haline gelmistir.

Basin Is Kanunu yeniden ele alinarak, elektronik medyayi da kapsayacak sekilde düzenlenmelidir. Bu kapsamda istihdam saglayan, gerçek anlamda habercilik yapan ve kurumsallasan internet haber siteleri desteklenmeli, bu kurumlarda habercilik yapan meslektaslarimiz yeni düzenleme yapilarak gazeteci sayilmalidir. Kanun; yipranma hakkindan yillik izinlere, tazminat hakkindan fazla mesaiye kadar genis bir yelpazede ele alinarak, elektronik medyayi da kapsayacak sekilde güncellenmelidir.

Son olarak, “yipranmada basin karti sahibi olma sarti” mutlaka kaldirilmalidir. Gazetecilik meslegi basin karti sahibi kosuluna bagli olmadan yapilan agir ve tehlikeli bir is olarak kabul edilmeli, gazetecilere basin karti sahibi olsun veya olmasin anayasal sosyal güvenlik hakkinin sonucu olan fiili hizmet süresi zammi geri verilmelidir.”

Konusmasinda daha sonra, 2018-2021 döneminde vefat eden Bursa Gazeteciler Cemiyeti üyelerine rahmet dileyen BGC Baskani Kolayli, sözlerini, “Degerli üyelerimiz Oktay Kayalar, Mehmet Ali Incioglu, Ali Kaygisiz, Musa Kazim Özer, Dursun Cinkaratas, Aziz Bükey, Beyhan Akgün, Türkan Genç ve Rahim Kambur bu dönemde aramizdan ayrildi. Yasamini yitiren meslektaslarimiza Allah’tan rahmet, ailelerine, yakinlarina ve basin camiamiza bassagligi diliyorum” diye tamamladi

Kolayli oy birligi ile yeniden seçildi

BGC Genel Kurulunda, 2018 - 2021 dönemi yönetim kurulu ve denetim kurulu raporlari ile bilanço, gelir gider tablosu ile tahmini bütçe de ele alindi. Kongrede okunan raporlar ayri ayri oylamaya sunuldu. Raporlar, toplantiya katilan bütün üyelerin oy birligi ile kabul edildi. Daha sonra seçimlere geçildi.

Genel Kurulda tek liste ile gidilen seçimlerin açik oylama ile yapilmasi oy birligi ile kabul edildi ve Nuri Kolayli Baskanligi’ndaki liste okundu. Üyelerin tamaminin oyu ile 2021- 2024 dönemi için seçilen listede su isimler yer aldi:

Baskan: Mehmet Nuri Kolayli,

Yönetim Kurulu (Alfabetik): Ahmet Akhan, Ali Atmaca, Erdinç Karakas, Ersin Yildiran, Fuat Kars, Hakan Isikkent, Huriye Gül Kolayli, Hülya Saatçi, Ihsan Altikardes, Mehmet Ali Ekmekçi, Musa Öztürk, Ruhi Berber, Tevfik Fikret Sönmez, Tuna Çam.

Yönetim Kurulu Yedek: Ahmet Kundakçi, Boybeyi Çelik, Canan Güleç, Cemal Ekentok, Enhar Günes, Gökhan Taskin, Hursit Topal, Necat Kirbulut, Ufuk Alintas.

Denetleme Kurulu: Ihsan Bölük, Mehmet Gerçeksi, Teoman Alper.

Denetleme Kurulu Yedek: Halil Özçoban, Ismail Akgül, Bekir Ugur Gür.

Federasyon Delegeleri: Mehmet Nuri Kolayli, Tahsin Ardiç, Namik Göz, Hüseyin Yesilkavak.

Kongrenin ardindan yapilan ilk yönetim kurulu toplantisinda BGC Baskan Vekilligine Fuat Kars, BGC Baskan Yardimciliklarina Ihsan Altikardes, Hakan Isikkent ve Ahmet Akhan, Saymanliga da Fikret Sönmez oybirligi ile seçildi.

ÖDÜL TÖRENI

Genel Kurul öncesi gerçeklesen ödül töreninde ödül alan basin mensuplari ve ödül kazandiklari dallar ise söyle:

HABER DALI

Derya Demir Pinar - Ögretmen Borsasi - Olay Gazetesi - BASARI

Cihan Kayali - Göçebe Fen Lisesi - Sehir Gazetesi - MANSIYON

Gülname Paça - Bursa’da egitim vurgunu - Bursadabugün - MANSIYON

KÖSE YAZISI DALI

Lale Akasoy - Bu çocuklar niye Bekliyor? - Yeni Dönem Gazetesi - BASARI

Ilhami Yildiz - Yerli otomobilin merkezi belli oldu mu?- Bursa Hâkimiyet Gazetesi - MANSIYON

Nurullah Nuri Yavuz - Yazil bize - Yeni Dönem Gazetesi - MANSIYON

SPOR HABERI DALI

Fatih Akkus - 600 bin TL’lik stadyum soygununa suçüstü - Kent Gazetesi - BASARI

SPOR KÖSE YAZISI DALI

Engin Aksöz - Ömrümüz yeterse paylasiriz - Yeni Dönem - BASARI

Tolgay Ataokay - Goygoy Bursasporlugu - Bursaport - MANSIYON

EKONOMI HABER DALI

Serhat Tezcan - Tekstilde tehlike çanlari çaliyor - Hürriyet Bursa - BASARI

Birgül Telli Uysal - Cumhuriyetin ilk yillarinda ekonomi - Bursa Hakimiyet Gazetesi - MANSIYON

RÖPORTAJ, ARASTIRMA, INCELEME DALI

Elif Didem Danacioglu - Sanayici otoyol için baglanti yollarini bekliyor - Ekohaber - BASARI

Murat Günay - Bilenser’in gözüyle Bursaray serüveni - Olay Bursa’da Yasam eki - MANSIYON

FOTOGRAF DALI

Sergen Sezgin - Özgürlüge çirpamayan kanatlar - Anadolu Ajansi- BASARI

Alper Tüydes - Beyzanur ve 6 leylegi - Ihlas Haber Ajansi - MANSIYON

MAGAZIN MIZANPAJ DALI

Gökhan Senyavas - 11 Kasim 2019 - Olay Çekirge 1. Sayfa mizanpaji - BASARI

Funda Bas - 11 Agustos 2019 - Bursa Hayat 2. Sayfa mizanpaji - MANSIYON

GENEL MIZANPAJ DALI

Coskun Çakir - 19 Mayis 2019 - Bursa Hakimiyet 1. Sayfa mizanpaji - BASARI

Ezgi Özdas - 10 Ekim 2019 - Kent Gazetesi 1. Sayfa mizanpaji - MANSIYON

SPOR MIZANPAJ DALI

Mesud Namlikaya - 26 Ekim 2019 - Bursa Hayat 15. Sayfa mizanpaji - BASARI

Cem Kayir - 14 Aralik 2019 - Olay Gazetesi 14. Sayfa mizanpaji - MANSIYON

TV GENEL HABER DALI

Halil Atas - Bitmeyen yol çiftçiyi canindan bezdirdi - Ihlas Haber Ajansi - BASARI

Seray Saygilioglu - Içler acisi dünya mirasi - AS TV - MANSIYON

TV PROGRAM DALI

Mehmet Ali Ekmekçi, Serkan Yetismisoglu - Timsah Saati - Bursadabugün TV - BASARI

Dilek Ilhan - Biçak izi - LINE TV - MANSIYON

TV GÖRÜNTÜ DALI

Alper Tüydes - Neseli kuslar - Ihlas Haber Ajansi - BASARI

Fatih Çapkin - Yüzlerce asker arasinda göz yaslariyla Ali’sini aradi - Ihlas Haber Ajansi - MANSIYON
Kaynak: İHA