'Asi Ayirt Etmeyin'

Iç Hastaliklari Uzmani Doç. Dr. Serap Yavuzer, asilarin koronavirüsle mücadelede etkili oldugunu söyleyerek, "Ülkemizde yapilan Biontech ve Sinovac asilari virüse karsi antikor olusturuyor. Asilari ayirt etmeden siramiz geldiginde, ulasabildigimiz asiyi olmaliyiz" dedi.

'Asi Ayirt Etmeyin'


Türkiye’de yogun bir sekilde asilama süreci devam ediyor. Asi sirasi gelenler hangi asiyi olacagi konusunda tereddüt yasasa da, uzmanlar ulasilabilen ilk asinin ayirt etmeden olunmasi gerektigini belirtiyor. Konuya iliskin açiklamalarda bulunan Biruni Üniversite Hastanesi Iç Hastaliklari Uzmani Doç. Dr. Serap Yavuzer, Türkiye’de uygulanan asilarin virüsle mücadelede etkili oldugunu söyleyerek, asilarin ayirt edilmeden yapilmasi gerektiginin altini çizdi.

"Özellikle riskli hasta grubu daha öncelikle asilanmalidir"

Doç. Dr. Serap Yavuzer, sözlerine söyle devam etti: "Sinovac ve Biontech asisi olundugunda virüse karsi antikor olusuyor. Her iki asida da siklikla benzer yan etkiler gözlenmekte olup siklikla kol agrisi, ates, hatta üst solunum yolu semptomlari seklindedir. Asi olacaklar; daha önceden bilinen alerjileri var ise mutlaka asi öncesinde belirtmeleri gerekir. Birçok hastada hem yan etkilerin hafif seyretmesi neden ile hem de doktora danisilmayan alerji varligi asi olmaya engel olmamalidir. Herhangi bir özel hastalik grubunda asidan olumsuz etkilenme bildirilmemistir. Özellikle riskli hasta grubu daha öncelikle asilanmalidir".

"Ulasabildigimiz onaylanmis her asiyi siramiz geldiginde yaptirmamiz gerekiyor"

Biontech ve Sinovac asilarinin sonuç olarak bir virüs asisi oldugunu söyleyen Doç. Dr. Yavuzer, "Asilarin belirli araliklarla tekrari ilerleyen dönemlerde mümkün olabilir. Suan için ‘hatirlatma dozu’ tüm dünyada ve ülkemizde kesin netlik kazanmadi. Pandeminin devam etmesi durumunda; COVID asilari da grip virüs asilarinda önerildigi gibi her yil tekrar edebilir. Asi olsak da maske ve mesafe tedbirlerine salgin devam ettigi sürece uymaliyiz. Yurt disinda maskeler atildi gibi haberler geliyor, ancak bu ülkeler için bile kapali alanlarda mutlaka ayni tedbirler devam ediyor. Pandemi oldugu sürece bütün tedbirlere uymaliyiz. Toplum bagisikligini en kisa sürede tamamlamak ve salgini bitirebilmek için bilinçli sekilde asilari olmamiz gerekiyor. Asi seçmek yerine mümkün oldugunca ulasabildigimiz onaylanmis her asiyi siramiz geldiginde yaptirmamiz gerekiyor" ifadelerini kullandi.

"Ülkemizde yapilan iki asi da virüse karsi etkili"

Ilk olarak ülkemizde Sinovac asisi yapilmaya baslandigini hatirlatan Doç. Dr. Yavuzer, "Daha sonra Biontech asisi da yapilmaya baslandi. Ilk dozu hangi asidan olmussak ikinci dozda da ayni asi olunmasi gerekmektedir. Iki doz ayni asiyi yaptirdiktan sonra üçüncü doz gibi ‘rapel yani tekrar dozu’ gündeme gelirse farkli bir asi ile devam etmesinde sakinca görülmemektedir. Bunu da önümüzdeki günlerde olusan mutant varyantlara karsi asilarin etkinlik verileri belirleyecektir. Ülkemizde yapilan iki asi da virüse karsi etkili, sonuç olarak asi virüsle mücadelede çok önemli" diye konustu.



"Kisinin bagisiklik yanitina göre asinin etkinlik düzeyi degisebiliyor"

Asilarin antikor koruyuculugu olduguna dikkat çeken Doç. Dr. Yavuzer, "Kisiden kisiye farkli derecede antikor olusabiliyor. Kisinin bagisiklik yanitina göre asinin etkinlik düzeyi degisebiliyor. Hastalik tüm insanlarda farkli seyrettigi gibi asilarin etkinligi de kisisel bazda degisebilir. Bazi özel hasta gruplarinda ve buna yönelik ilaç kullanan kisilerde antikor olusmayabiliyor. Asi ile antikor olusumu genelde asinin 2. dozundan yaklasik 2 hafta baslamakta ve üç ay kadar da yüksek seyredebilmektedir. Ancak ayni hastalikta oldugu gibi tecrübelerimiz ve literatür esliginde diyebiliriz ki altinci aydan sonra hem hastalik hem de asi sonrasi olusan antikor orani düsmektedir. Asi olanlar; antikor olusma durumunu takip etmek yerine asidan sonra mutlaka devamli tedbirlere uymaya devam etmelidir. Asilarin hastalik olmaya engel olmadigini bilmeliyiz. Asi sonrasi antikor olusanlarda dahi tekrar hastalik olabilecegini ancak asilarin hastaligin belki bir nezle kadar hafif seyretmesine ve pandeminin kontrol altina alinmasina katki saglayacagini unutmamaliyiz" açiklamalarinda bulundu.
Kaynak: İHA