'Anadolu Aslani' Bu Çiftlikte Korunacak

Iri cüssesi ve heybetiyle dünyaya nam salan Kangal köpegi irkinin safligi, proje kapsaminda yenilenen Kangal Köpegi Üretim Çiftliginde korunarak ileriye tasinacak.

'Anadolu Aslani' Bu Çiftlikte Korunacak
Sivas’in dünyaca ünlü degerlerinden olan Kangal köpegi irkinin çogaltilmasi ve safliginin korunmasi amaciyla yeni projeler gelistirilmeye devam ediyor. Sivas’in Kangal ilçesinde bulunan Kangal Köpegi Üretim Çiftligi Kaymakamlik bünyesinde gelistirilen proje ile yenileniyor. 1988 yilindan bu yana hizmet veren çiftlikte ziyaretçilere daha iyi hizmet verilebilmesi ve hayvan refahinin iyilestirilmesi için çalismalar basladi.

Proje kapsaminda çiftlige kafeterya ve mesire alanlari yapilarak barinaklar yenileniyor.

Kangal köpegini en iyi sekilde tanitmak’’

Kangal Köpegi Üretim Çiftliginde görevli Veteriner Hekim Engin Genç, çiftligin kurulus amacindan bahsederek, “Kangal Köpek Üretim Çiftligimiz Kangal Kaymakamligina bagli hizmet göstermektedir 1988 yilindan itibaren. Çiftligimizin kurulus amaci Kangal irki safliginin korunmasi ve ileri nesillere bunun en iyi sekilde devam ettirilmesi. Saf Kangal yavrularinin alinarak üretiminin yapilmasinin ardindan isteyen vatandaslarimiza sahiplendirilmesi. Ayni zamanda ziyaret etmek isteyen vatandaslarimiza, ziyaretçilerimize de yerli olsun yabanci turistler olsun Kangal köpegini en iyi sekilde tanitmak’’ dedi.



“‘Anadolu Aslani’ tabiri dogrudur’’

Veteriner Hekim Genç, Kangal köpeginin anatomisinin aslani andirdigini belirterek, “Kangal köpegini sürü ve koruma köpegi olarak biliyoruz. Tabi bu sürü korumayi içgüdüsel olarak yaptiklari için egitime ihtiyaç duymadan sürülerin korunmasinda büyük bir rol oynuyorlar. Çobanlar açisindan da büyük katki sagladigi için özellikle kurt basta olmak üzere yabani hayvanlara karsi korunmada, sürülerin yönlendirilmesinde büyük rol sagladigi için bu sürü köpegi olarak daha çok öne çikiyor. Fiziki özelliklerine baktigimizda ‘Anadolu Aslani’ diye bir tabir kullaniliyor. Bu tabir dogrudur. Kangal köpeginin anatomi yapisi fiziki yapisi aslani andiriyor. Iri olmasi, gösterisli olmasi, heybetli olmasi, kemik yapisinin kuvvetli olmasi, tüy ile yele yapisi ve caydirici olmasi bu açidan güçlü kuvvetli olmasi bizim ‘Anadolu Aslani’ tabiri kullanmamiza sebep oluyor’’ seklinde konustu.



Kangal köpeginin dogasina daha uygun olacak sekilde’’

Engin Genç, “Hayvan refahi açisindan kangallara daha iyi yasam kosullari saglamak için, gelen ziyaretçilerimizin daha iyi vakit geçirebilmeleri açisindan sosyal tesislerin olmasi açisindan gün geçtikçe yeni projeler gelistiriliyor. Suanda yine bir insaat çalismamiz var. Kafeterya insaatimiz var, barinaklarimiz yenileniyor. Kangal köpeginin dogasina daha uygun olacak sekilde. Gelen ziyaretçilerimizin daha iyi vakit geçirmeleri, Kangal köpegi ile yakindan bag kurabilmeleri vakit geçirebilmeleri açisindan çalismalar devam ediyor’’ diye konustu.

Kaynak: İHA