2 Bin Yillik Ahmet Bugdayi Dünya Sofralariyla Bulusacak

Duru Bulgur ve Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi’nin ortaklasa yürüttügü projeyle en geç 2023 yilinda çiftçilere dagitilacak olan Ahmet Bugdayi'nin Türkiye'nin tarim ihracatina önemli katkilar saglamasi amaçlaniyor.

Duru Bulgur açiklamasina göre, Türkiye’nin 2 bin yillik yerli bugdayi olan Ahmet Bugdayi’nin yeniden tarim sanayiine kazandirilmasi amaciyla baslatilan projede süreç hizla ilerliyor. Duru Bulgur’un Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi ile ortaklasa yürüttügü proje kapsaminda, Türkiye’de agirlikli olarak kiraç arazilerde ekimi gerçeklestirilen bugdayin daha verimli hale getirilmesi amaçlaniyor.

Açiklamada görüslerine yer verilen Duru Bulgur Onursal Baskani Ihsan Duru, kaybolmaya yüz tutan Ahmet Bugdayi’ni Türk çiftçisine yeniden kazandirmayi hedeflediklerini belirtti.

2 bin yillik tarihiyle Ahmet Bugdayi bugüne kadar çiftçiler tarafindan Karaman Taskale’deki tarihi tahil ambarlarinda ve küplerde saklandigini bildiren Duru, "Birkaç yil önce Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi ile ortak bir projede bir araya gelerek, ekim alanlarinda Ahmet Bugdayi'ni yeniden üretmek üzere çalismaya basladik. Su ana kadar elde edilen sonuçlar son derece olumlu bir seyirde ilerledi. Ahmet Bugdayi'nda deneme asamalari sona erdiginde elde ettigimiz tohumlari çiftçimizle paylasacagiz. Son derece degerli olan Ahmet Bugdayi'nin özellikle ihracat pazarlarinda büyük bir ilgi görecegine inaniyoruz. Öyle inaniyorum ki Ahmet Bugdayi tüm dünya sofralarinda hak ettigi degeri fazlasiyla görecektir." ifadelerini kullandi.

- Tohumlar dogal yöntemlerle gelistirildi

Karamaoglu Mehmetbey Üniversitesi Biyomühendislik Bölüm Baskani Prof Dr Nevzat Aydin da Ahmet Bugdayi'nin yüksek protein ve kaliteli bulgur olma özelligi ile önemli bir zenginlik tasidigina isaret etti.

Ahmet Bugdayi'nin tohumunu bulunca üzerinde çalismaya basladiklarini aktaran Aydin, bugdayi çiftçi için verimli hale getirmek istediklerini vurguladi.

Bugdayin genetik kalitesini korumak üzere baslattiklari proje ile lezzetli bulgur veren bu bugdayi tekrar üretime kazandirmayi amaçladiklarini kaydeden Aydin, su ifadeleri kullandi:

"Üniversite-Sanayi is birligi kapsaminda yürütmüs oldugumuz projede, tohumlari gelistirmek adina bütün dünyada ve ülkemizde kullanilan geleneksel melezleme yöntemi kullanildi. Sera sartlarinda tohumlari hizli bir sekilde, dogal bir süreç içerisinde gelistirdik. Gelistirmis oldugumuz tohumlarin arazi sartlarindaki test asamalari devam ediyor. Yapacagimiz kalite analizlerinin ardindan elde ettigimiz tohumlar üreticilerimize kazandirilmis olacak."

Açiklamaya göre, söz konusu projeyle üretilecek Ahmet Bugdayi tohumlarinin en geç 2023 yilinda çiftçilere dagitilmasi planlaniyor.

Kaynak: AA