Yaz Gebelerine Tavsiyeler

Sicaklik artisiyla birlikte sicak basmalari, tansiyon düsüklügü, bulanti ve kusmalardaki artis, halsizlik, uykusuzluk ve nefes darligi gibi birtakim sikâyetler artiyor. “Yükselen sicakliklarin keyfinizi bozmasina izin vermeyin” diyen Özel Medicana Bursa Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Op. Dr. Fatma Sezgin, yazi serin ve saglikli geçirmek isteyen gebelere tavsiyelerde bulundu.

Yaz Gebelerine Tavsiyeler
Op. Dr. Fatma Sezgin, ‘’Gebelikte hafif nefes darligi, yorgunluk, siddetli olmayan ödem, kalp çarpintisi, göz kararmasi, tansiyon düsüklügü gibi sikintilar olabilmektedir. Yaz aylarinda bu gibi sikâyetler biraz daha yogun yasanabilir. Bu durumda bas etmenin yolu günes isinlarinin dik geldigi saatlerde uzun süre güneste kalmamak ve yeterince su içmek gerekir. Bol sivi tüketmek, günde ortalama 3 litre su içmek, idrar yolu enfeksiyonlari, kabizlik, karin agrilari, bebegin suyunun azalmasi gibi durumlari engeller. Gidalar açisindan yaz aylarinda yagli baharatlar tuzlu gidalardan kaçinilmalidir’’ dedi.

Gebelikte enfeksiyon riskinin artis gösterdigini belirten Sezgin, ‘’Gebelik bagisikligin düstügü bir dönemdir. Özellikle vajinâl enfeksiyonlar gebelikte yaz aylarinda artar. Bu durumdan kaçinmak amaciyla pamuklu kiyafetler tercih edilmeli. Polyester içerikli dar kiyafetlerden kaçinilmalidir. Islak mayo ile kalinmamalidir. Gebelik cilt lekeleri gebelikte sik karsilasilan cilt problemidir. Günes koruyucu kremler kullanilmali, sapka, gözlük gibi koruyucu objeler kullanilmalidir. Anne adaylari denize havuza girebilirler. Temizligine güvenen yerlerde deniz ve havuza girebilirler. Yüzme gebelerin yapabilecegi en güvenilir sporlarlardandir. Gebelikte hamam sauna kaplica gibi yerlerin kullanilmasi tavsiye edilmez” diye konustu.

Kaynak: İHA