Türkiye Uluslararasi Dogrudan Yatirim Stratejisi, Yeni Yatirimlar Için Rehber Niteligi Tasiyor Açiklamasi

'Strateji, küresel ekonominin ve yatirim hareketliliginin yeniden yapilandigi ve öngörülebilirligin azaldigi bir dönemde Türkiye’ye uluslararasi dogrudan yatirimlar alaninda bir yol haritasi sunmaktadir' 'Bu dönemde Türkiye, uluslararasi dogrudan yatirim performansini küresel pazardan alinan pay dogrultusunda nicelik, yatirimin katma degeri yönünden de nitelik özelinde artirmayi hedefliyor' 'Strateji döneminde, yatirimcilarin ihtiyaçlari ve küresel ölçekte degisen yatirim karar kriterlerinin dinamik bir sekilde takip edilmesi ve gerekli düzenlemelerin hayata geçirilmesi Türkiye’nin uluslararasi dogrudan yatirim performansinda belirleyici olacaktir'.

Türkiye Uluslararasi Dogrudan Yatirim Stratejisi'nin küresel ekonominin ve yatirim hareketliliginin yeniden yapilandigi ve öngörülebilirligin azaldigi bir dönemde ülkeye uluslararasi dogrudan yatirimlar (UDY) alaninda bir yol haritasi sunacagi bildirildi.

Cumhurbaskanligi Yatirim Ofisi, "2021-2023 Türkiye Uluslararasi Dogrudan Yatirim Stratejisi"ni yayimladi.

Stratejide, UDY'lerin sanayi, ticaret ve maliye politikalarinin en önemli tamamlayici unsurlarindan biri oldugu ifade edildi.

Son dönemde dünya ekonomisinin içinde bulundugu dönüsüm ve belirsizlik sürecinde ülkeler arasi yatirim çekme rekabetinin gün geçtikçe arttigina isaret edilen stratejide, Türkiye'nin bu süreçte ihtiyaç duydugu katma degerli, bilgi yogun ve nitelikli istihdam saglayan yatirimlarin ülkeye kazandirilmasi için hedef odakli bir UDY Stratejisi'nin 2023 yili hedeflerine ulasilmasinda önemli katkilar saglayacagi vurgulandi.

Türkiye UDY Stratejisi'nin mahiyeti, hedefleri ve bu hedeflere ulasmak için gelistirilen stratejileri itibariyla 11. Kalkinma Plani (2019-23), Yeni Ekonomi Programi (2020-22), 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi ve 2023 Türkiye Ihracat Stratejisi ve Eylem Plani ile uyumlu ve bu temel politika dokümanlarinin tamamlayicisi niteliginde olduguna dikkati çekilen belgede, "Strateji, küresel ekonominin ve yatirim hareketliliginin yeniden yapilandigi ve öngörülebilirligin azaldigi bir dönemde Türkiye’ye uluslararasi dogrudan yatirimlar alaninda bir yol haritasi sunmaktadir." ifadelerine yer verildi.

Stratejinin bu dönemde Türkiye’nin UDY performansini hem nicelik (küresel UDY pazarindan alinan pay) hem de nitelik (yatirimin katma degeri) özelinde artirmayi hedefledigine dikkati çekilen belgede, bu dogrultuda stratejinin "yatirimci odakli", "nitelikli UDY için özellesmis", "is birligi ve koordinasyon ile öne çikan ortak akil" olmak üzere üç temel prensibe dayanarak gelistirildigi kaydedildi.

Belgede strateji hazirlik sürecinin, "Küresel ve Bölgesel UDY Pazari ve Pazarin Gelecegine Iliskin Temel Egilim ve Beklentilerin Analizi", "Türkiye’nin UDY Performansi ve Türkiye Yatirim Ortaminin Seçilmis Ülkelerle Karsilastirmali Analizi", "Türkiye için Nitelikli UDY Tanimi, Hedef, Strateji ve Eylemlerin Belirlenmesi" olmak üzere üç ana asamadan olustugu bilgisi verildi.

Yapilan çalismalar sonucu stratejiye yön veren temel bulgular söyle siralandi:

"Küresel ve bölgesel pazar egilimleri UDY’nin orta vadeli gelecegi için her zamankinden daha rekabetçi bir pazar yapisini isaret etmektedir. Türkiye, daralan UDY pazarinda hem Orta ve Dogu Avrupa ülkeleri hem de Almanya, ABD, Çin, Birlesik Krallik ve Italya gibi daha önce Türkiye'nin rakipleri olarak degerlendirilmeyen ülkelerle de rekabet halindedir. Küresel egilimler, uluslararasi sirketlerin yatirim karar kriterlerini ve bu kriterlerin göreli agirliklarini degistirmistir. Strateji döneminde yatirimcilarin ihtiyaçlari ve küresel ölçekte degisen yatirim karar kriterlerinin dinamik bir sekilde takip edilmesi ve gerekli düzenlemelerin hayata geçirilmesi Türkiye’nin UDY performansinda belirleyici olacaktir."

Öte yandan, Türkiye'nin yüksek teknolojili hizmet ve imalat yatirimlarinda bölgesinde önemli bir yatirim destinasyonu olduguna isaret edilen stratejide, ülkenin mevcut performansini koruyarak bilgi-yogun, yüksek katma degerli yatirimlardaki pazar payini artirmasi için iki temel unsurun kritik öneme sahip oldugu belirtildi.

Bunlardan ilkinin destek mekanizmalarinin yatirimci geri bildirimleri ile sekillendirilmesi, ikincisinin de yatirim ortaminin yatirim kararini kolaylastirici sekilde gelistirilmesi oldugu belirtilen stratejide, Türkiye’nin üretim ve ihracat odakli uluslararasi dogrudan yatirimlarda rekabetçiligini korumasi ve güçlendirmesi için is ortami, düzenleyici çerçeve tedarikçi altyapisini "Sürdürülebilir Kalkinma Amaçlari"na uyumlu hale getirmesinin kritik önem tasidigi vurgulandi.

Küresel tedarik zincirlerinde (KTZ) beklenen kisalma egilimleri ve bölgesellesme senaryolarinin, orta ve uzun vadede Türkiye için firsat pencerelerini olusturduguna dikkat çekilen stratejide, yeni dönemde, ülkenin bölgesinin üretim ve dagitim üssü olma rolünün güçlenmesinin beklendigi ifade edildi.

Türkiye'nin, jeostratejik konumu, uluslararasi sirketlerin kurulu üretim kapasiteleri, güçlü insan kaynagi ve tedarikçi altyapisi ile yatirimcilara deger zincirlerini kurmalarini ve büyütmelerini saglayacak güvenli bir liman sundugu vurgulanan stratejide, sunlar kaydedildi:

"KTZ’deki dönüsümün Türkiye’ye vadettigi, bölgesinin üretim ve dagitim üssü olma rolünü güçlendirecek üç temel firsat penceresi öne çikmaktadir. Birincisi, halihazirda Türkiye’de üretimi bulunmayan çokuluslu imalat sektörü sirketlerinin Türkiye’ye yatirim yapmasi, ikincisi mevcut yatirimcinin genisleme türü yatirimlarla operasyonlarini büyütmesi ve daha yüksek katma degerli faaliyetlere yönelerek çesitlendirmesi ve üçüncüsü mevcut yatirimcilarin yurtdisindaki tedarikçisi konumundaki sirketlerin Türkiye’ye yatirim yapmasi. Türkiye, bölgesine gelen genisleme türü yatirimlarda en yüksek performansi gösteren ülke konumundadir. Türkiye’nin mevcut yatirimcilar nezdinde sahip oldugu olumlu algi, ülkeyi bölgesinde avantajli bir konuma getirmektedir. Strateji döneminde yatirimci memnuniyetini odaga koyan yaklasimlarla mevcut yatirimcilarin ülkemizdeki yatirimlarini genisletmeleri ve daha yüksek katma degerli alanlara yönelmelerinin desteklenmesi Türkiye’nin UDY performansi için kritik öneme sahiptir. Küresel ve bölgesel UDY pazarinda artan rekabetçilik, ülkeler için UDY alaninda odaklanma ve önceliklendirme ihtiyacini kuvvetlendirmektedir."

- 11 strateji ve 72 eylem tasarlandi

Stratejide, Türkiye’nin nitelikli UDY tanimina uygun 7 nitelikli uluslararasi dogrudan yatirim profili belirlendi. 2021-2023 döneminde küresel UDY pazarinda beklenen daralma, KTZ’deki dönüsüm baskisi ile iklim ve sürdürülebilirlige iliskin endiseler çerçevesindeki konular 4 yatay eksen altinda toplandi. Bunlara uyumlu oldugu degerlendirilen yatirimlar da nitelikli UDY olarak degerlendirildi.

Strateji, nitelikli UDY profillerine uygun yatirimlari önceliklendiren ancak diger yatirimlari da dislamayan bir yapida kurgulanirken, temel hedef "Türkiye’nin küresel UDY pazarindan aldigi payi nitelikli UDY profilleri özelinde performansini artirarak 2023 yili itibariyla yüzde 1,5’e çikarmak" olarak belirlendi.

Türkiye’yi bu hedefe ulastiracak 11 strateji ve bu stratejiler altinda 72 eylem, ilgili kamu kurumlariyla ve özel sektör temsilcileriyle birlikte tasarlandi.
Kaynak: AA