'Türkiye Uluslararasi Dogrudan Yatirim Stratejisi'ne Iliskin Cumhurbaskanligi Genelgesi Yayimlandi

Türkiye'nin mevcut performansini koruyarak yatirimlardaki UDY girislerinin ve performansinin hem küresel UDY pazarindan alinan pay hem de yatirimin katma degeri özelinde nitelik ve nicelik olarak artirilmasi hedefleniyor Yüksek katma degerli, bilgiyogun ve nitelikli istihdam saglayan yatirimlarin Türkiye'ye kazandirilmasi için hedef odakli bir yol haritasi olusturacak ve ülkenin 2023 yili hedeflerine ulasmasinda önemli katkilar saglayacak UDY Strateji Belgesi yayimlanacak.

"Türkiye Uluslararasi Dogrudan Yatirim (UDY) Stratejisi (2021-2023) ile Ilgili Cumhurbaskanligi Genelgesi" Resmi Gazete'de yayimlandi.

Genelgede, Türkiye'nin ekonomik gelisiminde ve kalkinmasinda kritik bir rol oynayan UDY'lerin; sanayi, ticaret, maliye, enerji gibi alanlardaki politikalarin en önemli tamamlayici unsurlarindan biri oldugu belirtildi.

Son 19 yilda yürütülen dinamik reform süreci sonucu Türkiye'nin yatirim ortamini sürekli iyilestirdigi ve uluslararasi yatirimcilara cazip bir yatirim ortami sundugu, bölgesinin en fazla yatirim çeken ülkelerinden biri oldugu vurgulanan genelgede, ülkenin; jeostratejik konumu, uluslararasi sirketlerin ülkedeki kurulu üretim kapasiteleri, güçlü insan kaynagi ve tedarikçi altyapisiyla yatirimcilara deger zincirlerini kurmalarina ve büyütmelerini saglayacak güvenli bir liman sunmaya devam ettigi kaydedildi.

Genelgede, su ifadelere yer verildi:

"Son dönemde dünya ekonomisinin içinde bulundugu dönüsüm sürecinde ülkelerarasi yatirim çekme rekabeti gün geçtikçe artmaktadir. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginiyla birlikte degisen küresel ekonomik sartlar da dikkate alinarak, ekonomimizin küresel deger zincirlerinde daha üst basamaklara tasinmasi, ülkemizin bölgesindeki üretim ve dagitim üssü olma rolünün güçlenmesi beklenmektedir. Bu yeni dönemde Türkiye'nin mevcut performansini koruyarak yatirimlardaki UDY girislerinin ve performansinin hem küresel UDY pazarindan alinan pay hem de yatirimin katma degeri özelinde nitelik ve nicelik olarak artirilmasi hedeflenmektedir."

Genelgede, On Birinci Kalkinma Plani (2019-2023), Yeni Ekonomi Programi (2021-2023), 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi ve 2023 Türkiye Ihracat Stratejisi ve Eylem Plani gibi makro politika dokümanlariyla uyumu gözetilmek ve ülkenin yatirimcilara sundugu firsatlari derinlemesine analiz edilmek suretiyle Cumhurbaskanligi Yatirim Ofisi Baskanligi tarafindan basta Sanayi ve Teknoloji Bakanligi olmak üzere kamu ve özel sektör kurum ve kuruluslariyla is birligi içinde "Türkiye Uluslararasi Dogrudan Yatirim Stratejisi (2021-2023)" hazirlandigi bildirildi.

- Hedef odakli bir yol haritasi olusturacak

Yüksek katma degerli, bilgi-yogun ve nitelikli istihdam saglayan yatirimlarin Türkiye'ye kazandirilmasi için hedef odakli bir yol haritasi olusturacak ve ülkenin 2023 yili hedeflerine ulasmasinda önemli katkilar saglayacak UDY Strateji Belgesi, Cumhurbaskanligi Yatirim Ofisi resmi internet adresinde (www.invest.gov.tr) yayimlanacak.

UDY Strateji Belgesi kapsaminda ortaya konulan alt stratejiler ve eylemler, Cumhurbaskani Yardimcisinin baskanliginda toplanan Yatirim Ortamini Iyilestirme Koordinasyon Kurulu (YOIKK) bünyesinde izlenecek, belirlenen strateji ve eylemlerin etkin bir sekilde uygulanmasi saglanacak.

Genelgede, strateji kapsami dahilindeki tüm kamu kurum ve kuruluslarinin üzerine düsen görev ve sorumluluklari hassasiyetle yerine getirmesi geregi de vurgulandi.
Kaynak: AA