Somali'den Geldi Sifayi Tekden'de Buldu

Özel Denizli Tekden Hastanesi Genel Cerrahi doktorlarindan Op. Dr. Aydin Keskin Somali’den gelen ve yemek borusu tümörü saptanan hastaya yaptigi basarili operasyonun ardindan bilgilendirmelerde bulundu.

Somali'den Geldi Sifayi Tekden'de Buldu
Op. Dr. Aydin Keskin, “Somali’de tedavi gördügü hastanede yemek borusunda tümör teshisi konulan hasta tedavi için Denizli’ye geldi. Hastamiz bize basvurdugunda yutma güçlügü, kilo kaybi ve karin agrisi sikayetleri mevcuttu.Gerekli muayene ve tetkikleri yaptiktan sonra özofagus dedigimiz yemek borusunda bulunan tümörün hastamizin yemek yemesini tamamen engellemis oldugunu gördük” dedi.



“Yemek borusunun yarisini alarak yerine mideden yeni bir yemek borusu olusturduk”

Genel cerrahi uzmani Op. Dr. Aydin Keskin, “Somali’den gelen hastamizi ameliyata alarak yemek borusunun yarisini çikardik. Yemek borusundaki tümör çikarildiktan sonra mideden yeni bir yemek borusu olusturduk. Basarili geçen ameliyatin ardindan hastamizi birkaç gün takip ederek saglikli bir sekilde taburcu ettik. Yemek borusunda kanserli hücreleri ameliyatla tedavi ettikten sonra hastamizi kemoterapi almasi için Onkoloji servisine yönlendirdik. Kemoterapi tedavisini de basarili bir sekilde gerçeklestiren hastamizi saglikli bir sekilde Somali’ye gönderdik” ifadelerini kullandi.

"Dünya genelinde en çok ölüme yol açan altinci kanser türü”

Özofagus tümörü hakkinda bilgiler veren Özel Denizli Tekden Hastanesi Genel Cerrahi uzmani Op. Dr. Aydin Keskin, “Özofagus dedigimiz yemek borusu tümörü boyundan mideye kadar uzanan yemek borusunda saptanan tümörler yemek borusu yani özofagus kanseri olarak nitelendirilir. Özofagus kanserinin belirtileri arasinda en sik karsilastigimiz yutma güçlügüdür. Bunun disinda yemek esnasinda takilma hissi yasanmasi, agrili yutma, istemsiz kilo kaybi mide yanmasi gibi belirtilerle de görülebilir. Yemek borusu yani özofagus kanserinin risk faktörlerinden kisaca bahsedecek olursak, obezite, alkol ve sigara kullanimi, reflü hastaligi olarak siralayabiliriz” seklinde konustu.



Düzenli araliklarla kontrole gidilmesi gerektiginden bahseden Özel Denizli Tekden Hastanesi Genel Cerrahi doktorlarindan Op. Dr. Aydin Keskin, “Yemek borusu kanseri dünya genelinde en çok ölüme yol açan kanserler arasinda altinci sirada yer alir. Bu kanser türünün belirtileri geç ortaya çiktigi için hastalar bize basvurduklarinda birçogunda ileri seviyede olabilmektedir. Bu yüzden düzenli araliklarla kontrolleri ve gerekli tetkikleri yaptirmakta fayda var” dedi.

Kaynak: İHA