Salihli Ovasini Dolu Vurdu

Manisa’nin Salihli ilçesinin bazi mahallelerinde etkili olan dolu ve saganak yagis, tarim alanlarinda zarara neden oldu. Üzüm baglari, karpuz, misir, domates ve biberde yüzde 65 ila yüzde 100 arasinda zarar oldugu bildirildi.

Salihli Ovasini Dolu Vurdu
Salihli Kaymakami Mehmet Kamil Saglam, Belediye Baskani Zeki Kayda, Il Tarim ve Orman Müdürü Metin Öztürk, Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Ali Demir, AK Parti Ilçe Baskani Selçuk Dinç, Salihli Ticaret Borsasi Baskani Yetis Aksoy, Ziraat Odasi Baskani Cem Yalvaç dolu yagisinin etkili oldugu tarim arazilerinde incelemelerde bulundu. Çiftçilerle görüsen heyet, zararin büyüklügü konusunda bilgi aldi ve geçmis olsun dileklerini iletti.

“Zarar çok büyük”

Gökçeköy, Çapakli, Taytan Kirdamlari ve Adala mahallelerindeki biber, karpuz, misir ve üzüm baglarinda yüzde 65 ile yüzde 100 arasinda zarar yasandigini belirten Salihli Ziraat Odasi Baskani Cem Yalvaç, “Ovamizda ne yazik ki zararin boyutlari çok büyük. Bizler Ziraat Odasi olarak devletimizden üreticilerimizin bu zararinin ve magduriyetinin giderilmesini talep ediyor, çiftçilerimize bir kez daha geçmis olsun diyoruz. Bir daha böyle afetlerle karsilasmamak tek temennimizdir” dedi.



“4 bin dekar alan zarar gördü”

6 mahallede yaklasik 4 bin dekarlik alanin etkilendigi Salihli’de zeytin, üzüm, karpuz, domates, biber, salatalik, misir, erik ve kayisi gibi ürünlerin zarar gördügünü kaydeden Il Müdürü Metin Öztürk ise “Mahallelerimizde zarar belirleme çalismalarina basladik. Çalismalarimiz devam ediyor. Kesin zararin belirlenebilmesi, tespit çalismalarinin tamamlanmasiyla ortaya çikacaktir. Üreticilerimizi magdur etmemek amaciyla Il Müdürlügü olarak gerekli çalismalari yürütmekteyiz. Ancak, her yil dolu ya da don gibi dogal afetlerle karsi karsiya kalabilmekteyiz. Bunlardan kaçinmak mümkün degil. Ama tedbir almak mümkün. Tarim sigortasi ile tüm üreticilerimiz ürünlerini sigorta yaptirarak hem ürünlerini hem de kazançlarini güvence altina almalilar. Zarar gören üreticilerimize geçmis olsun dileklerimi iletiyor, afetsiz bir sezon diliyorum” dedi.



“Çiftçilerimize çok geçmis olsun”

Bölge de tarim ve hayvanciligin önemli geçim kaynagi olduguna dikkat çeken Salihli Belediye Baskani Zeki Kayda, ilçe genelinde etkili olan dolu ve saganak yagmur sonrasinda birçok noktada gece geç saatlere kadar belediye ekiplerinin sahada mücadele ettigini belirterek, özellikle Çelikli, Damatli, Burhan, Bahçecik, Adala, Gökçeköy ve Kirdamlari mahallelerinde selden dolayi kapanan yollarda açma ve temizleme çalismalari yaptiklarini söyledi.

Taytan, Adala, Gökçeköy, Çapakli ve Kirdamlari mahallelerinde saganak ve doludan yaklasik 4 bin dönüm tarim arazisinin olumsuz etkilendigini kaydeden Baskan Kayda, “Bu bölgelerdeki üzüm, zeytin, karpuz, domates, biber, patlican, salatalik, misir, erik ve kayisi bahçeleri dolu ve selden büyük zarar görmüs. Kaymakamimiz baskanliginda olusturulan bir heyetle birlikte asiri yagis ve dolu nedeniyle tarim arazileri zarar gören mahallelerimizi ziyaret ederek çiftçilerimize geçmis olsun dileklerimizi ilettik. Allah, her türlü afattan ülkemizi ve milletimizi korusun” diye konustu.

Olusturulan ekiplerce yagistan zarar gören tarim arazilerinde zarar belirleme çalismalarina baslanildigini ifade eden Kaymakam Mehmet Kamil Saglam ise “Çapakli, Adala, Kirdamlari, Gökçeköy, Taytan ve Süleymaniye mahallelerinde zarar gören üreticilerimizle bir araya geldik ve geçmis olsun dileklerimizi ilettik, sorunlarini dinledik. Ilçe Tarim Müdürlügü zarar tespitlerini yapmaya basladilar. Afetten zarar gören üreticilerimiz için elimizden geleni yapacagiz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA