Pakistan'dan 'Afganistan'da Siyasi Uzlasi Olmazsa Iç Savas Yasanabilecegi' Uyarisi

Pakistan Basbakani Imran Han, ABD’nin birliklerini çekmesinden önce Afganistan'da siyasi uzlasi için çözüm bulunmasi gerektigini, aksi halde ülkede iç savas ihtimalinin bulundugunu söyledi.

Han, HBO televizyonundaki "Axios on HBO” programi için verdigi röportajda, Afganistan’da siyasi uzlasinin Taliban'in dahil oldugu bir tür koalisyon hükümeti anlamina geldigini, baska bir çözümün bulunmadigini ifade etti.

Taliban’in topyekun zafer elde etmesi durumunda inanilmaz derecede kan dökülecegini belirten Han, Afganistan'in ardindan bundan en çok Pakistan'in zarar görecegini vurguladi.

Han, ABD’nin birliklerini çekmesinden önce Afganistan’da siyasi uzlasi için çözüm bulunmasi gerektigini, aksi halde ülkede iç savas olasiligi oldugunu dile getirdi.

- ABD'ye arabuluculuk çagrisi

ABD’ye Hindistan ile Pakistan arasinda arabuluculuk yapmasi çagrisini yineleyen Han, "Amerikalilarin kararliligi ve iradesi varsa bu (Kesmir meselesi) çözülebilir." diye konustu.

Nükleer silahlara tamamen karsi oldugunu dile getiren Han, Pakistan’in bu konudaki prensibini "kendisini korumak için caydiricilik" olarak nitelendirdi.

- "Çin ile ne sorunumuz varsa kapali kapilar arkasinda konusuruz"

Muhabirin, kendisine Bati’da Islamofobi ile mücadele konusundaki girisimlerini animsatmasi ve "Çin’in Müslüman Uygur Türklerine yönelik insan haklari ihlalleriyle ilgili neden açik sekilde konusmadigini" sormasi üzerine Han, "Çin ile ne sorunumuz varsa kapali kapilar arkasinda konusuruz. Çin, Pakistan’in en zor zamanlarinda bizim en büyük dostumuz oldu." dedi.

Bati'da bu meselenin büyük bir sorun olarak algilandigini ancak isgal altindaki Kesmir halkinin görmezden gelindigini dile getiren Han, 100 bin Kesmirlinin öldürüldügünü ve bölgenin açik hapishaneye dönüstürüldügünü kaydetti.

Bati’da Kesmir meselesinin neden bir sorun olmadigini sorgulayan Han, söz konusu tavri "ikiyüzlülük" olarak nitelendirdi.

Han, Pakistan’in ekonomisiyle mücadele ettigi dönemlerde Çin’in imdatlarina yetistigini hatirlatarak, "Dünyada Filistin’de, Libya’da, Somali’de, Suriye’de, Afganistan’da neler olduguna bakiyorum. Her seyi konusmaya mi baslayacagim? Sinirimda, ülkemde ne olduguna odaklaniyorum." dedi.

Kaynak: AA