Mugla'da 12 Günde 48 Yildirim Yangini

Mugla Orman Bölge Müdürlügünde yaz yagmurlariyla birlikte yildirim düsmesi sonucu meydana gelen orman yanginlarinda artis oldu. Bölgede 9 Haziran ile 21 Haziran arsinda etkili olan ve halk arasinda “40 ikindi yagmurlari” olarak bilinen gök gürültülü yagisli hava nedeniyle 12 günde 48 adet yildirim yangini meydana geldi.

Mugla'da 12 Günde 48 Yildirim Yangini
Mugla Orman Bölge Müdürlügünde 9 Haziran ile 21 Haziran tarihleri arasinda 48 adet yildirim yangini meydana geldi. Mugla Orman Bölge Müdürlügü sorumluluk alaninda bulunan Mugla ve Aydin illerinde 22 Haziran itibariyle toplam 169 adet orman yangini meydana geldi. Bu yanginlarin 56 adedini yildirim yanginlari olustururken, bu yildirim yanginlarinin 48 adedi de gök gürültülü saganak yagislarin yasandigi 9-21 Haziran tarihleri arsindaki 12 günde meydana geldi.

Mugla Orman Bölge Müdürü Yasin Yaprak, yildirim yanginlarinin yaz yagmurlariyla birlikte sayilarinin arttigini belirterek, “Bölge Müdürlügümüz yillik yangin verilerine baktigimizda yildirim yanginlari toplam orman yanginlari sayisinin yüzde 25-30’luk bölümünü olusturuyor. 2020 yilinda çikan 329 adet orman yangininin 82 adedi yildirim kaynakli meydana geldi. Bu yil ise 22 Haziran tarihi itibariyle bölge müdürlügümüzde meydana gelen 169 adet ormaninin 56 sini yildirim yanginlari olusturuyor. Bu yanginlar ekiplerimiz tarafindan hizli bir sekilde müdahale edilerek büyümeden söndürüldü” dedi.

Mugla ve Aydin illerinde yasanan yildirim yanginlari karadan ve havadan yapilan müdahalelerle büyümeden söndürüldü. Tek agaçta ya da küçük bir alanda etkili olan yildirim yanginlari söndürme ekipleri tarafindan cep telefonuyla görüntülendi. Yangin isçilerinin çektigi fotografta düsen yildirim sonucu agaçlarin gövdesinde olusan alev topu net bir sekilde görülüyor.
Kaynak: İHA