Haziran Yagislari Ve Serin Hava Çam Bali Üretiminde Umutlari Artirdi

Türkiye Ari Yetistiricileri Merkez Birligi Baskani Ziya Sahin: 'Çam balinda su an her sey olumlu gidiyor. Böcegin gelisimiyle ilgili herhangi bir sorun gözükmüyor. Temmuz ayinin 15'ine kadar hava sartlarinin böyle gitmesi gerekiyor' 'Su anki gidisata göre endiseli degiliz. Bu yilki beklentimiz aricilarimizin yogun bir sekilde çam bali üretmesi'

DURMUS GENÇ - Türkiye'nin çam bali üretiminin yüzde 80'inin gerçeklestirildigi Mugla'da haziran ayindaki yagislar ve havalarin serin gitmesi, çam bali hasadinda umutlari artirdi.

Türkiye Ari Yetistiricileri Merkez Birligi ve Mugla Ari Yetistiricileri Birligi Baskani Ziya Sahin, AA muhabirine, dünya çam bali üretiminin yüzde 90'inin Türkiye'de, bu üretimin yüzde 80'inin ise Mugla'da gerçeklestirildigini söyledi.

Il genelinde yaklasik 6 bin ailenin geçimini aricilikla sagladigini, bunlarin disinda 3 bin ailenin de Mugla'ya gezgin arici olarak geldigini anlatan Sahin, Türkiye'deki kovanlarin yüzde 19'unun Mugla'da bulundugunu kaydetti.

Sahin, Türkiye'nin, bal üretiminde dünyada Çin'den sonra ikinci sirada oldugunu belirterek, TÜIK'in rakamlarina göre Türkiye'de yillik 110 bin ton bal üretildigini bildirdi.

Yeni tip koronavirüs döneminde üretime devam ettiklerini aktaran Sahin, Trakya ve Konya'da ayçiçegi, Adana ve Sanliurfa civarinda narenciye, ayçiçegi ve pamuk, Ege'de çam, Dogu Anadolu'da yayla, Bati Karadeniz'de kestane bali üretimi yapildigini dile getirdi.

Geçen yil kuraklik nedeniyle böcek olmadigi için kötü bir sezon geçirdiklerini ve 2-3 bin ton çam bali hasadi yaptiklarini animsatan Sahin, bu yil iyi bir sezon geçirmeyi ümit ettiklerini ifade etti.

Sahin, çam bali üretiminin yogun oldugu Mugla, Antalya, Aydin ve Izmir'de yilda en az 3 defa bal hasadi yapildigini vurgulayarak, haziran ayindaki yagislar ve havalarin serin gitmesinin umutlari artirdigini söyledi. Sahin, "Çam balinda su an her sey olumlu gidiyor. Böcegin gelisimiyle ilgili herhangi bir sorun gözükmüyor. Temmuz ayinin 15'ine kadar hava sartlarinin böyle gitmesi gerekiyor. Marchelina (Basra böcegi) gelisiyor." dedi.

Hava sartlarini sürekli takip ettiklerini ve bunu üreticilerle paylastiklarini belirten Sahin, "Sam yeli çok eser ve yakici sicaklar etkisini gösterirse böcek kabuk altinda yanar ama su anki gidisata göre endiseli degiliz. Bu yilki beklentimiz aricilarimizin yogun bir sekilde çam bali üretmesi. Üretim yapamazsak yilda 35-40 bin ton çam balini kaybediyoruz." diye konustu.

Çam balinda ilk hasadi agustos ayi sonunda yapmalari gerektiginin altini çizen Sahin, bu dönemde iyi bir hasat geçirmeyi beklediklerini kaydetti.

- "Hava sartlari bal üretimini olumsuz etkiliyor"

Sahin, Türkiye'de bu yil hava sartlarinin bal üretimini olumsuz etkiledigini vurgulayarak, söyle konustu:

"2021 yilinda baharla yaz gerçekten birbirine karisti. Orta ve Dogu Anadolu'da mevsimsel sartlardan dolayi su ana kadar çok iyi derece bal üretimi gerçeklestirilemedi. Arilarimiz geç gelisti ve baharda beklenen yagmurlari alamadi. Özellikle Konya Platosu'nda çok mutlu oldugumuzu ifade edemiyorum. Umudumuz haziran ayinda Anadolu cografyasinda iyi yagmur alarak hasat yapmak. Özellikle Anadolu'nun yüksek yaylalarindaki beklentimiz halen devam ediyor. Yine ayçiçegi balinda büyük bir beklentimiz var. Bu alanda da yogun bir üretim kapasitesine sahibiz."
Kaynak: AA