Eldivan Kirazinda 400 Ton Rekolte Bekleniyor

Eldivan Kiraz Üreticileri Birligi Baskani Ahmet Karatatar: 'Eldivan'da sanayi tipi kirazda yaklasik 200 ton civarinda, toplamda 400 ton civarinda rekolte bekleniyor' Eldivan Belediye Baskani Mustafa Lafci: 'Örnek bir bahçe yapacagiz ve bu bahçeden aldigimiz ürünleri tamamen ihracat için degerlendirecegiz'.

MUHAMMED KAYGIN - Adi türkülere konu olan Çankiri'nin Eldivan ilçesinde yetistirilen kirazda bu yil yaklasik 400 ton rekolte bekleniyor.

Kirazi, "Eldivan'in kirazi, dosta gider birazi, artik çekemez oldum, bana ettigin nazi" dizeleriyle türkülere konu olan Eldivan'da, sanayi tipi kiraz hasat edilmeye baslandi.

Eldivan Kiraz Üreticileri Birligi Baskani Ahmet Karatatar, AA muhabirine, bu sene sulamanin olmamasi ve yagislarin geç baslamasi nedeniyle kirazlarin yeterince büyüyemedigini söyledi.

Eldivan'da yetisen kirazlarin aromasinin çok güzel oldugunu ifade eden Karatatar, "Bizim ilçemiz ormanin eteginde kurulmus bir ilçe. Havasi, suyu temiz, topragi temiz kirlenmemis, bakir toprak. Bakir olmasinin meyveye etkisi oluyor. Gelen lezzetine bakiyor, 'bu kiraz güzel' diyor. Gelen misafirlerimizin övgüyle bahsetmesinin sebebi Çankiri çevresinde de bizim kadar bol kiraz üretilmiyor onun için dikkati çekiyor." diye konustu.

Eldivan'da geçen sene rekoltenin daha iyi oldugunu belirten Karatatar, "Eldivan'da sanayi tipi kirazda yaklasik 200 ton civarinda, toplamda 400 ton civarinda rekolte bekleniyor. Kiraz gittikçe azaliyor. Eldivan'da genç nüfus bu isle ugrasmiyor. Daha çok yasli nüfus bu isle ugrasiyor." dedi.

Ilçede üretilen kirazin yüzde 50'den fazlasinin ihraç edildigini dile getiren Karatatar, sunlari kaydetti:

"Sanayide kullanilan, sapi kopartilan kiraz. Ondan sonra alkol içinde ya da çesitli sekillerde muhafaza edilip yurt disina gönderiliyor. Yurt disinda meyveli, likörlü çikolata yapiminda kullaniliyor. Fabrikanin biri kirazin suyunu çikariyor, bu suyu diger meyve sulariyla karistirip konsantre meyve suyu halinde ihraç ediyor. Eldivan kirazinin yüzde 50-60'i yurt disina gidiyor. Geri kalani sofralarda tüketiliyor."

- Eldivan kirazinin degeri artirilacak

Eldivan Belediye Baskani Mustafa Lafci da ilçede hasat edilen sanayi tipi kirazlarin satilmaya baslandigini söyledi.

Lafci, Eldivan kirazinin degerini artirmak için çalistiklarini, Ilçe Tarim Müdürlügü ile Kiraz Üreticileri Birligi yöneticileriyle yapilan çalismada, ilçede yetisen kirazin ülkedeki birçok yerle ayni döneme denk geldigini tespit ettiklerini anlatti.

"Yani kirazin çok oldugu zaman Eldivan'da kiraz olgunlasiyor." diyen Lafci, sunlari ifade etti:

"Bununla ilgili ne yapabiliriz diye düsündügümüzde bizim Ildivan Yaylamiz var. Ildivan Yaylamizin rakimi yüksek oldugu için kirazimizin olgunlasma zamani yaklasik bir ay daha geriden oluyor. Biz de buradaki Fidanlik Müdürlügüne ait Orman Isletmesinin fidanlik tesisini tahsis ettirdik belediyemize. Burada pazar degeri yüksek, ihracata uygun kirazlari ekecegiz. Burada örnek bir bahçe yapacagiz ve bu bahçeden aldigimiz ürünleri tamamen ihracat için degerlendirecegiz. Bu sayede hem vatandaslarimiza örnek olmus olacagiz hem de kirazimizin degerini artiracagiz. Vatandaslarimiz da bahçelerini ihracata yönelik kirazlari agirlik kazanacak sekilde degistirmeye baslarsa önümüzdeki 5-6 yil içinde Eldivan'in kirazi insallah daha da üst seviyelere çikacak. Maddi açidan da daha fazla gelir elde edilecektir diye umut ediyoruz."

Kaynak: AA