'Bosna Hersek NATO Üyeliginde Son Virajda'

Bursa Ticaret ve Sanayi Odasi (BTSO), Bosna Hersek’in Ankara Büyükelçisi Adis Alagiç ve beraberindeki heyeti agirladi. Büyükelçi Alagiç, Bosna Hersek’in NATO üyeligi sürecinin son asamaya geldigini belirterek, “NATO üyeligi Bosna Hersek’te yeni firsatlar olusturacak” dedi.

'Bosna Hersek NATO Üyeliginde Son Virajda'
Oda hizmet binasinda gerçeklesen ziyarette Büyükelçi Alagiç ve Bosna Hersek Bursa fahri konsolosu Muzaffer Çilek’i, BTSO Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Cüneyt Sener, Meclis Baskan Yardimcisi Metin Senyurt, yönetim kurulu üyeleri Muhsin Koçaslan ve Yüksel Tasdemir, divan kâtibi Gülçin Güleç agirladi. Bursa’nin ihracat ve katma degerli üretim performansi ile Türkiye’nin büyüme hamlesine en üst düzeyde katki sunan sehirlerin basinda geldigini belirten Sener, “Balkan cografyamizin önemli ülkelerinden olan Bosna Hersek ile önemli bir ticaret hacmimiz var. Bosna Hersek’e ihracat yapan firma sayimiz 300’ün üzerinde. Özellikle Bursa ve Bosna Hersek arasinda benzer birçok yön var. Fakat ekonomik iliskilerimiz hala yeterli degil. Asi uygulamalarinin yayginlasmasi ve pandeminin etkisinin minimuma indirilmesiyle Bursa ve Bosna Hersek arasinda ticareti artiracak etkinlikler planlamaliyiz” dedi.

Bosna Hersek’in Ankara Büyükelçisi Adis Alagiç, Bursa Ticaret ve Sanayi Odasi’na daha önce farkli programlar kapsaminda ziyarette bulundugunu belirterek, BTSO’nun firmalara vizyon katacak önemli projelere imza attigini vurguladi. Alagiç, Bursa is dünyasi temsilcileriyle Bosna Hersek arasindaki ekonomik isbirliginin önümüzdeki dönemde daha da artacagina inandigini dile getirdi. Bosna Hersek’te imalat sanayi üretiminin bu yilin ilk 4 ayinda önemli artis gösterdigini, turizm sektöründe de özellikle son 10 yilda yüzde 30 büyüme kaydedildigini ifade eden Alagiç, “Ülkemizde Türkiye için önemli firsatlar var. Avrupa’nin tam ortasindayiz. Turizm alaninda ülkemize önemli bir ilgi var ama otel ve restoran niteligi bakimindan istedigimiz düzeyde degiliz. Bu noktada yeni yatirimcilara ihtiyacimiz var. Yatirimcilar için devletimizin destekleri mevcut” ifadelerini kullandi.

“620 milyonluk pazarin merkezindeyiz”

Bosna Hersek’in NATO üyeligi sürecinin sona yaklastigini belirten Alagiç, “NATO üyeligi bizim için çok önemli. Çok kisa bir zamanimiz kaldi. Üyelik sürecinin tamamlanmasi ülkemize deger katacaktir.” dedi.

Dünyada hizla güçlenen bir rekabet ortaminin oldugunu kaydeden Alagiç, Bosna Hersek’in stratejik konumu ile bölgede ekonomik olarak gelismesini istikrarli bir sekilde artiran bir ülke oldugunu vurguladi. Türk is insanlarinin Bosna Hersek’e daha fazla yatirim yapmasini, daha çok mal satmasini istediklerini belirten Alagiç, “620 milyonluk bir pazarin tam merkezindeyiz. Bosna Hersek’in Avrupa Birligi ülkeleri ile serbest ticaret anlasmalari Türk firmalari için firsat olabilir. Elçilik olarak Türk is insanlarimizin yanindayiz” dedi.

Kaynak: İHA