80 Yillik Heyelan Böyle Durdu

Ordu’da 1939 Erzincan depreminin ardindan baslayan ve sürekli devam eden heyelan 80 yil sonra durduruldu. 80 yildan bu yana risk altinda olan 23 mahalle ve 200 ev heyelan riskinden kurtulurken heyelanlara neden olan sularin bir araya toplanmasiyla mahallelere içme suyu temin edildi.

80 Yillik Heyelan Böyle Durdu
Ordu’nun Korgan ilçesinde bulunan 3 mahallede, 1939 yilinda Erzurum’da yasanan deprem sonrasi küçük çapli heyelanlar basladi.

Bölgedeki fay hatlarinin kirilmasi ve su kaynaklarinin topragin altina girmesiyle birlikte heyelanlar her geçen yil artarak devam etti. Yazici, Tepe ve Dip Mahallesi’nde bulunan 110 dönümlük arazi günden güne kayarak, yerinden oynamaya basladi.

Heyelanla birlikte toplam 23 mahalleye ulasim saglayan karayolunda da yasanan göçmeler ve heyelanlar sonrasi, yol zaman zaman trafige kapandi. Yaklasik 70 kisinin tapulu arsasinin bulundugu alanda, sinir çizgileri de 3 yilda bir degiskenlik göstermeye basladi.



Baskan Güler’den tarihi talimat

Arazi etrafinda bulunan Sülük Gölü olarak adlandirilan iki gölden kaynaklandigi belirlenen heyelanlar sonrasi Ordu Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Mehmet Hilmi Güler’in talimatiyla bölgede çalisma baslatildi. Ilk olarak Itfaiye Daire Baskanligi’na bagli botlarla, göllerde derinlik ve suyun egimine göre kesif çalismasi yapildi.

Mahallelere yeni içme suyu kaynagi

Göllerde yapilan drenaj çalismalarinin ardindan ise göllerin bosaltilmasina geçildi. Kontrollü olarak bosaltilan göllerin ardindan, zeminde tas dolgu çalismasina geçildi. Heyelanlara neden olan kaynak sulari bir araya toplanarak, bosaltilan göllerin altina bir su deposu insa edildi. Yapilan tüm çalismalarla birlikte, ilçenin 80 yillik kanayan bir yarasi çözüme kavusurken, mahallelere de yeni su kaynagi saglanmis oldu.

23 mahallenin adeta kalbiydi

Ordu Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Mehmet Hilmi Güler’, “Burasi Korgan ilçemizin bir asra yakin kanayan yarasiydi. Konu bize iletildiginde çalismalarin baslamasi talimatini verdim. Çünkü burasi Korgan ilçemizin adeta kalbi gibi bir yer. 23 mahalleye ulasim saglayan bir güzergahin tam ortasinda büyük bir sorun olarak karsimizda duruyordu. Arkadaslarimizin yaptigi çalismalarlar hem büyük bir sorunu çözdük hem de Korgan ilçemize yeni bir içme suyu kaynagi olusturduk” dedi.



Muhtar Kayabas: “80 yillik sorunumuz çözüldü”

Korgan ilçesine bagli Yazici Mahallesi Muhtari Abdurahim Kayabas, “Sülük Gölü’nde ilk heyelan 1910 yilinda baslamis Fakat 1939 depreminin ardindan buradaki fay hatlarinin kirilmasiyla birlikte heyelanlar baslamis. 80-100 dönümlük bir arazi sürekli kayiyordu. Durumu Ordu Büyüksehir Belediye Baskanimiz sayin Dr. Mehmet Hilmi Güler beye anlattik. Kendileri çalismalarin hemen baslatilmasi talimatini verdi. Su anda heyelanlarin önüne geçildi. 80 yillik sorunumuz sona erdi. Araziden toplanan kaynak sulari da alt tarafta yapilan depoda toplandi. Simdi mahallelere içme suyu olarak verilecek” diye konustu.



Muhtar Açici: “Buradan çikacak sular ilçenin tamamina yetebilir”

Yenipinar Mahalle Muhtari Mustafa Açici ise “Burada çok güzel bir çalisma yapildi. Mahallelerimiz heyelan riskinden kurtuldu. Buradan çikan su belki de 29 mahallenin ihtiyacina cevap verebilecek. Desteklerinden dolayi Büyüksehir Belediye Baskanimiz sayin Dr. Mehmet Hilmi Güler’e tesekkürlerimi sunuyorum” seklinde konustu.

Kaynak: İHA